Αντιφασιστική Θεσσαλονίκη στις 21 Απρίλη

Αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία διοργανώνεται την Κυριακή 21 Απρίλη, στις 6 το απόγευμα στο Άγαλμα Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό σύνθημα: “Ποτέ ξανά Χούντα. Ποτέ ξανά φασισμός. STOP στους νοσταλγούς της δικτατορίας και τη Χρυσή Αυγή. STOP στον κρατικό αυταρχισμό”.

“Η πάλη για πραγματική δημοκρατία, για τη μη επανάληψη της τραγωδίας του 1967, συνδέεται σήμερα με την πάλη ενάντια στους σημερινούς φασίστες, τη Χρυσή Αυγή, που λειτουργεί σαν τσιράκι του συστήματος”, αναφέρει η κοινή προκήρυξη. “Αλλά και με την πάλη για κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στο σύστημα που ανέχεται ή στηρίζει ανοικτά τη δράση των νεοναζί, που απαντά με ΜΑΤ, ξύλο και χημικά σε όλους τους αγώνες από τις Σκουριές Χαλκιδικής μέχρι την Κερατέα. Που επιτάσσει τους απεργούς, συλλαμβάνει αγωνιζόμενους συνδικαλιστές. Ενάντια στην Τρόικα και την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που φαίνεται ότι… εμπνέονται από τη Χούντα για να περάσουν τα Μνημόνια, για να διαλύσουν τους μισθούς και το κοινωνικό κράτος και να εξυπηρετήσουν ξανά τα συμφέροντα των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, των εργολάβων…

Επίκαιρα

Φέτος επιδιώκουμε η 21η Απρίλη να γίνει ένας σταθμός για το αντιφασιστικό κίνημα. Να αποκρούσουμε κάθε φιλοχουντική κι αντιδημοκρατική προπαγάνδα. Να βγούμε στους δρόμους και να φωνάξουμε προς κάθε κατεύθυνση τα επίκαιρα συνθήματα «Ποτέ ξανά φασισμός» και «Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία». Καλούμε όλους κι όλες, τις αντιφασιστικές συνελεύσεις, τα σωματεία εργαζομένων, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις τοπικές επιτροπές κατοίκων, τις οργανώσεις, τα κόμματα και τους χώρους των κινημάτων να συμμετέχουν ενεργά”.

Στην διοργάνωση συμμετέχουν: Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥΑΘ, Δ’ ΕΛΜΕ, Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΘ Γεννηματάς, Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, Αντιφασιστική Επιτροπή Εκπαιδευτικών, ΔΑΣ στην Εθνική Τράπεζα, Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), Αντιφασιστική Επιτροπή γειτονιάς Φαλήρου-Αγ. Τριάδος-Ευζώνων, Αντιφασιστική Επιτροπή Τούμπας, Αντιφασιστική Συνέλευση Καλαμαριάς, Κίνηση «Απελάστε τον Ρατσισμό» (ΚΑΡ), Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία, Ανοικτή Συνέλευση Κατοίκων Καλαμαριάς, HOMOphonia, Δημ. Κίνηση Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή Πόλη, Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, Ξεκίνημα, ΔΕΑ, ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡ.Α.Σ., ΑΡΑΝ, ΑΡ.ΣΥ., νΚΑ, ΝΑΡ, ΣΕΚ.


Τούμπα

Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απρίλη η αντιφασιστική πικετοφορία που κάλεσε η ΚΕΕΡΦΑ στην περιοχή της Α. Τούμπας. Αντιφασίστριες και αντιφασίστες από την ευρύτερη περιοχή δώσαμε το παρόν και στείλαμε ξεκάθαρα το μήνυμα οτι οι νεοναζί της Χ.Α., οι πολιτικοί απόγονοι και νοσταλγοί του Χίτλερ, είναι ανεπιθύμητοι στη γειτονιά μας.

Για τα καλά παιδιά του Θέμου Αναστασιάδη, του Τράγκα και του Αλαφούζου δεν υπάρχει χώρος στις γειτονιές που χτίστηκαν από τους πρόσφυγες. Στην Τούμπα ο φασισμός και το ρατσιστικό δηλητήριο των Ναζίδων δεν έχει καμία απολύτως θέση. Αυτό φάνηκε και από τη θερμή υποδοχή που μας επιφύλαξε ο κόσμος μέσα στη λαϊκή της γειτονιάς. Επιπλέον φάνηκε πόσο σημαντική είναι η άμεση απάντηση στην εμφάνιση των φασιστών για το κόσμο που τους σιχαίνεται. Επόμενό μας ραντεβού η αντιφασιστική διαδήλωση την αποφράδα επέτειο της 21ης Απρίλη στις 6 μμ στο Άγαλμα του Βενιζέλου και το αντιφασιστικό φεστιβάλ στην Κ. Τούμπα στις 27 και 28 Απριλίου.

Γιάννης Στάθης