Δανιά: Μαζική μάχη εκπαιδευτικών

Πάνω από 60 χιλιάδες εκπαιδευτικοί συγκεντρώθηκαν στην Κοπεγχάγη την περασμένη Πέμπτη σε μια εντυπωσιακή διαδήλωση απάντησης σε μια άγρια επίθεση των αφεντικών. Η κινητοποίηση, στην οποία πήραν μέρος πάνω από τους μισούς εκπαιδευτικούς της χώρας, δείχνει τις δυνατότητες για μια νίκη που θα δείξει ότι η λιτότητα μπορεί να ηττηθεί.

Αυτή τη βδομάδα οι εκπαιδευτικοί ξεκινάνε την τρίτη βδομάδα μιας απεργίας που έχει πλέον στην πράξη εξελιχθεί σε διαρκείας. Ξεκίνησε όταν η εργοδοσία έκανε λοκ-άουτ στα σχολεία όλης της χώρας στις 2 Απρίλη. Πάνω από 800 χιλιάδες μαθητές παραμένουν στα σπίτια τους από εκείνη τη μέρα. Οι εκπαιδευτικοί συγκεντρώνονται έξω από τα σχολεία κάθε πρωί για να συζητήσουν και να οργανώσουν. Πραγματοποιούν διαμαρτυρίες με μεγάλη έμπνευση, κερδίζοντας πλατιά υποστήριξη από όλο τον κόσμο.

Η κόντρα ξεκίνησε στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις μεταξύ όλων των συνδικάτων του δημοσίου και των οργανώσεων της εργοδοσίας στο δημόσιο. Η εργοδοσία αποφάσισε να επιτεθεί στους εκπαιδευτικούς, απαιτώντας να αποδεχθούν αύξηση στις ώρες διδασκαλίας και ότι οι διευθυντές των σχολείων θα έχουν σχεδόν απόλυτη ελευθερία να καθορίζουν πόσες ώρες κάθε καθηγητής ατομικά θα μοιράζει μεταξύ διδασκαλίας, οργάνωσης και προετοιμασίας των μαθημάτων.

Η εργοδοσία είχε την υποστήριξη μιας προπαγανδιστικής εκστρατείας της κυβέρνησης, στην οποία ηγείται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα. Η προπαγάνδα λέει πως οι μαθητές χρειάζονται περισσότερες ώρες μέσα στην τάξη για να ανεβάσουν το επίπεδο τους και έτσι γίνεται επίθεση στους καθηγητές ότι δεν δουλεύουν αρκετά σκληρά, σχολώντας από το σχολείο πολύ νωρίς και έχοντας πολλές μέρες διακοπών. Αυτά βέβαια, την ώρα που η ίδια κυβέρνηση προωθεί επιθέσεις στους άνεργους, τους φοιτητές και σε όσους παίρνουν επιδόματα ασθένειας και άλλα.

Η οργάνωση των εργοδοτών έλπιζε πως ένα λοκ-άουτ θα έσπαγε γρήγορα την αντίσταση των εκπαιδευτικών, δίνοντάς τους το ελεύθερο να προχωρήσουν σε ευρύτερα μέτρα λιτότητας. Όμως, ο θυμός των εκπαιδευτικών απέναντι στις συνεχείς επιθέσεις που δέχονται έχει μετατραπεί σε αποφασιστικότητα για νίκη απέναντι στην επίθεση των αφεντικών. Μια σειρά διαμαρτυρίες γεμάτες φαντασίες και ενεργητικότητα έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα. Την περασμένη βδομάδα, για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικοί σχημάτισαν μια αδιάκοπη ανθρώπινη αλυσίδα 32 χιλιομέτρων από την Κοπεγχάγη ως την πόλη Ρόσκιλντ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, η κυβέρνηση μπορεί να παρέμβει και να προσπαθήσει να επιβάλει ένα συμβιβασμό, όμως φοβάται να το κάνει γιατί οι περισσότεροι από τους υποστηρικτές της βρίσκονται στο πλευρό των εκπαιδευτικών.

Ο νόμος επιτρέπει να κηρυχθούν απεργίες αλληλεγγύης για να στηριχθούν οι εκπαιδευτικοί. Όμως, η ηγεσία των συνδικάτων των εκπαιδευτικών δεν τολμάει να κινηθεί σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Μέχρι στιγμής, είναι οι ακτιβιστές μέσα στα συνδικάτα που προχωράνε σε δράση, απευθυνόμενοι στους εργάτες του δημόσιου τομέα σε κάθε πόλη, κάνοντας ομιλίες μέσα σε εργατικούς χώρους, καλώντας συσκέψεις συντονισμού ανά περιοχή και πιέζοντας τη συνδικαλιστική ηγεσία να καλέσει ευρύτερη δράση που θα μπορέσει να λυγίσει την εργοδοσία.

Μια νίκη σ' αυτή τη μάχη θα είναι πολύ δυνατό μήνυμα ότι οι εργάτες σε κάθε σημείο μπορούν να νικήσουν και τις επιθέσεις των αφεντικών και τις κυβερνήσεις της λιτότητας

Στείλτε μηνύματα υποστήριξης, στο συνδικάτο εκπαιδευτικών Δανίας: dlf@dfl.org με ένα αντίγραφο στο folkeskolen@dfl.org

Γέσπερ Γιούουλ Μίκελσεν, Διεθνείς Σοσιαλιστές Δανίας