Διαγράψτε τους Τράγκες από την ΕΣΗΕΑ

Τεράστιες αντιδράσεις εργαζόμενων και Ενώσεων στο χώρο του Τύπου ξεσήκωσε η εκπομπή του Γιώργου Τράγκα στο Σκάι την Κυριακή 7 Απρίλη, με μοναδικούς καλεσμένους 4 βουλευτές της Χρυσής Αυγής που έχυναν για ώρες ανενόχλητοι το ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Στην καταδίκη της εκπομπής προχώρησαν οι εργαζόμενοι της Καθημερινής που ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου όπως και ο Σκάι: “Εμείς οι εργαζόμενοι της Καθημερινής αποδοκιμάζουμε έντονα την εκπομπή “Ελεύθερος Σκοπευτής” του Γιώργου Τράγκα στον τηλεοπτικό σταθμό “Σκάι”, την 7η Απριλίου 2013, στην οποία είχαν προσκληθεί τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής.

Δεν μας αφορούν τα κίνητρα που ώθησαν στη συγκεκριμένη εκπομπή. Μας αφορά όμως το γεγονός ότι δόθηκε βήμα και μάλιστα χωρίς αντίλογο σε τέσσερις φιλοναζιστές, νοσταλγούς του Χίτλερ, για να κηρύξουν τις επικίνδυνες για την δημοκρατία απόψεις τους. Επιθυμούμε να ξεκαθαρίσουμε ότι από ανάλογες πρακτικές μάς χωρίζει άβυσσος στον τρόπο που δημοσιογραφικά σκεφτόμαστε και λειτουργούμε. Η συγκεκριμένη εκπομπή προβολής της Χρυσής Αυγής, με τον ιδιαίτερα απροκάλυπτο χαρακτήρα της, αποτελεί τη σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς ανάλογα φαινόμενα έχουν εμφανιστεί σε πολλά ΜΜΕ. Απαιτείται η ευαισθητοποίηση, συζήτηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου για την αντιμετώπιση του επικίνδυνου αυτού φαινομένου”.

“Η παρουσίαση της «Χρυσής Αυγής» με το πέπλο της «δημοσιογραφίας χωρίς προκαταλήψεις» δεν αποσκοπεί παρά στη νομιμοποίηση των θλιβερών απόψεων της και στην παρουσίαση της συγκεκριμένης οργάνωσης ως ενός ακόμη «δημοκρατικού κόμματος», ανακοίνωσε η ΕΣΗΕΑ. “Η παρουσία της «Χρυσής Αυγής» στο Κοινοβούλιο πρέπει να προκαλέσει την αφύπνιση κάθε δημοκράτη και αντιφασίστα. Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει κάθε προσπάθεια νομιμοποίησης νεοναζιστικών αντιλήψεων και προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση όλου του δημοσιογραφικού κόσμου, ώστε να αντιμετωπιστεί το επικίνδυνο φαινόμενο του νεοναζισμού”.

Απεργίες όποτε προσκαλούν φασίστες

Η αλήθεια είναι ότι η καταδίκη της πρακτικής του Σκάι και του Τράγκα από όλο το δημοσιoγραφικό κόσμο είναι ένα πολύ μεγάλο προχώρημα. Χρειάζεται όμως ένα ακόμα βήμα για να μπορέσουν οι εργαζόμενοι στον Τύπο να συμβάλουν ακόμα πιο αποτελεσματικά στην απομόνωση των νεοναζί. “Από την πρώτη στιγμή της εκλογικής ανόδου των νεοναζί είχαμε προειδοποιήσει και ζητήσει από τις δημοσιογραφικές ενώσεις να καλέσουν τα Μέσα Ενημέρωσης να μη δίνουν βήμα στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής. Και επιμένουμε στην ίδια άποψη. Κάθε φορά που κάποιο ΜΜΕ καλεί φασίστες για να σπείρουν το δηλητήριο του μίσους, θα πρέπει σύσσωμες οι ενώσεις του κλάδου να κηρύσσουν απεργία στο συγκεκριμένο μέσο”, αναφέρει ανακοίνωση των Financial Crimes.

“Καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο την παρουσία εκπροσώπων της Χ.Α. στα ΜΜΕ και καλούμε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ να πάρει αμέσως θέση. Δεν έχουν θέση στην ΕΣΗΕΑ γιατί δεν είναι δημοσιογράφοι, όλοι αυτοί που δίνουν βήμα στους δολοφόνους νεοναζί της Χρυσής Αυγής. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η αντίθεση στο Μνημόνιο ως άλλοθι για την προβολή δήθεν αντισυστημικών απόψεων που δεν έχουν καμιά σχέση με τους αγώνες του ελληνικού λαού και των εργαζομένων κατά της πολιτικής της τρόικας εσωτερικού και εξωτερικού και την κατεδάφιση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων”.