21 Απρίλη: Δεν ξεχνάμε

Αντιφασιστικό φεστιβάλ την Κυριακή 21 Απρίλη στις 6μ.μ. στο Πάρκο παραλίας Αλίμου, διοργανώνει η ΚΕΕΡΦΑ Νοτίων, με τη στήριξη του Δήμου Αλίμου. Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα: “Ποτέ ξανά Φασισμός – 46 χρόνια από την άνοδο της Χούντας”, με ομιλητές αγωνιστές που συμμετείχαν στον αντιδικτατορικό αγώνα. Θα μιλήσουν ο Κώστας Πίττας, υπεύθυνος του Μαρξιστικού Βιβλιοπωλείου, ο Δημήτρης Παπαχρήστος, τότε εκφωνητής της κατάληψης του Πολυτεχνείου και ο Νίκος Μανιός, πρώην πρόεδρος ΕΙΝΑΠ. Αμέσως μετά θα ακολουθήσει συναυλία με πολλούς καλλιτέχνες.

“Μετά την επιτυχία της 19 Γενάρη αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στη διοργάνωση ενός αντιφασιστικού φεστιβάλ στην πόλη μας”, μας είπε ο Περικλής Λορίδας, καλλιτέχνης. “Απευθυνθήκαμε στο Δήμο και η απάντηση ήταν θετική. Από κει και πέρα αποφασίσαμε να διαλέξουμε την ημερομηνία 21 Απρίλη για να συνδέσουμε την πάλη ενάντια στη χούντα με τους σημερινούς αγώνες ενάντια στους νοσταλγούς της, τους Χρυσαυγίτες. Το επίσης πολύ θετικό ήταν η ανταπόκριση των καλλιτεχνών που κάποιοι μάλιστα ήρθαν και μας βρήκαν μόνοι τους.

Εχουν γίνει συναντήσεις της ομάδας των καλλιτεχνών για να διαμορφώσουμε το πρόγραμμα και να πάρουμε υλικά. Εχει αγκαλιαστεί και αυτή η πρωτοβουλία από πολλούς καλλιτέχνες οι οποίοι τάσσονται με την πλευρά του αντιφασιστικού κινήματος, γιατί καταλαβαίνουν ότι δεν είναι εκεί η λύση και ότι με τη βρωμιά δεν ξεβρωμίζει ο τόπος. Περιμένουμε λοιπόν πολύ κόσμο γιατί έχει γίνει δουλειά στην ευρύτερη περιοχή και γιατί η τοπική κοινωνία δεν χάνει ευκαιρία να δείξει ότι οι φασίστες είναι ανεπιθύμητοι και στον Άλιμο και παντού”.

“Η συζήτηση για το πραξικόπημα του '67 και την επιβολή της δικτατορίας στην Ελλάδα είναι ξανά επίκαιρη”, μας είπε ο Κώστας Πίττας. “Μέσα σε μια περίοδο πολιτικής κρίσης, οι τραπεζίτες, οι εφοπλιστές, οι μεγαλέμποροι, οι βιομήχανοι με τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών, στήριξαν τη χούντα για να μπορέσει να βάλει ταφόπλακα στο εργατικό κίνημα, που στη διάρκεια της εξέγερσης των Ιουλιανών του '65, έφτασε να ρίξει τρεις κυβερνήσεις. Η Χούντα ήταν ένα δικτατορικό καθεστώς που χρησιμοποίησε τις πιο βάρβαρες φασιστικές μεθόδους. Οι απεργίες και οι διαδηλώσεις απαγορεύτηκαν, τα συνδικάτα καταλήφθηκαν από τους εκλεκτούς της ασφάλειας, τα βασανιστήρια και οι εξορίες μπήκαν στην ημερήσια διάταξη και την ίδια στιγμή οι μισθοί έμειναν ουσιαστικά παγωμένοι, ενώ τα κέρδη αυξάνονταν με αλματώδεις ρυθμούς.

Σήμερα που, 40 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι νεοναζί νοσταλγοί της Χούντας προσπαθούν να σηκώσουν ξανά κεφάλι, είναι πιο επίκαιρο από ποτέ να ανοίξουμε την κουβέντα για το ρόλο της απριλιανής δικτατορίας και να αξιοποιήσουμε την ιστορική εμπειρία της αντίστασης που την ανέτρεψε και τη συμβολή της επαναστατικής αντικαπιταλιστικης αριστεράς”.