Ελλάδα - Κύπρος: Μια μόνο λύση

Συνεχίστηκε την περασμένη εβδομάδα, σε οκτώ πόλεις, ο γύρος των ανοιχτών εκδηλώσεων του ΣΕΚ με θέμα «Ελλάδα – Κύπρος, κοινή εργατική αντίσταση για αντικαπιταλιστική ανατροπή».

Την Τετάρτη 10 Απρίλη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη με ομιλήτρια τη Μαρία Στύλλου. “Την εκδήλωση παρακολούθησαν 50 περίπου άτομα κυρίως εργαζόμενοι”, μας είπε η Φύλλια Πολίτη. “Η εισηγήτρια τόνισε ότι οι εξελίξεις στην Κύπρο δείχνουν ότι η κρίση του καπιταλισμού βαθαίνει ακόμα περισσότερο και ότι μέσα σε αυτή την περίοδο είναι πολύ κρίσιμη η απάντηση του εργατικού κινήματος και ο ρόλος της Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Στη συζήτηση δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην επιτυχία της απεργίας στα νοσοκομεία στις 17/4 και της Πρωτομαγιάς. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση συντρόφισσας που εργάζεται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο όπου έδωσε την εικόνα των πρόσφατων εκλογών, όπου το Ψηφοδέλτιο της Ριζοσπαστικής Αριστεράς πήρε τις 5 από τις 9 έδρες”.

Την ίδια ημέρα εκδήλωση έγινε και στην Πάτρα με ομιλητή τον Πάνο Γκαργκάνα. “Συμμετείχαν περίπου 30 άτομα οι περισσότεροι φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι”, μας είπε ο Νεκτάριος Χαϊντάρ. “Η συζήτηση επικεντρώθηκε γύρω από την αντικαπιταλιστική πρόταση διεξόδου από την κρίση που προτείνουν το ΣΕΚ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη διεθνιστική προοπτική της κοινής πάλης του εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη”.

Την Παρασκευή 12 Απρίλη σειρά είχαν τα Γιάννενα. “Ο Πέτρος Κωνσταντίνου εξήγησε ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Κύπρο σημαίνει ότι ο καπιταλισμός μπαίνει σε μια τρίτη φάση κρίσης και τόνισε τον κρίσιμο ρόλο της επαναστατικής αριστεράς. Ένας σύντροφος από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ τόνισε ότι μέσα σε αυτή την περίοδο έχει σημασία η ξεκάθαρη διεθνιστική θέση, ενώ ένας συνταξιούχος θύμισε το ρόλο που έπαιξε η Κύπρος το 1974 στην πάλη για τη δημοκρατία στην Ελλάδα”, μας είπε η Αργυρή Ερωτοκρίτου.

Την ίδια μέρα εκδήλωση έγινε και στην Αλεξανδρούπολη με ομιλητή τον Κώστα Πίττα. “Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το νοσοκομείο, από τα σχολεία και άλλους χώρους”, μας περιγράφει η Ζανέττα Λυσικάτου. “Ο Μάκης, είπε ότι στο εργοστάσιο που δουλεύει οι μεγαλύτερες εξαγωγές ξύλινων πλακών γίνονταν στην Κύπρο, αλλά τώρα δεν υπάρχει ούτε μια παραγγελία. Ο Βαγγέλης από νοσοκομείο τόνισε ότι κουρέματα θα έχουμε και εδώ και για αυτό δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη σε κόμματα τύπου Χριστόφια".

“Στο Ηράκλειο 40 περίπου άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση για την Κύπρο την Παρασκευή το απόγευμα”, μας είπε ο Γιάννης Μακαρώνας. “Συμμετείχαν εργαζόμενοι από το ΠΑΓΝΗ, φοιτητές από τις σχολές, μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, της νΚΑ και της ΚΕΕΡΦΑ. Ένας φοιτητής τόνισε ότι μέσα σε αυτή την περίοδο το κίνημα έχει ανάγκη από μία αριστερά που να είναι ξεκάθαρα αντικαπιταλιστική και να παλεύει για να δώσει εργατική διέξοδο στην κρίση. Ένας δάσκαλος μέλος της ΚΕΕΡΦΑ εξέφρασε ερωτήματα για τις δυνατότητες του κινήματος να ανατρέψει τις επιθέσεις και για την ανταπόκριση που έχει το θέμα της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Στη διάρκεια της συζήτησης μπήκαν μια σειρά παραδείγματα για το δυνάμωμα της εργατικής αντίστασης από τις μάχες στα νοσοκομεία και τις σχολές, μέχρι τις Σκουριές”.

Παγίδα

“Στην εκδήλωση στην Ξάνθη έγινε πλούσια συζήτηση”, μας είπε ο Γιάννης. “Η Βάσω καθηγήτρια, μίλησε για το ρόλο του ελληνικού κεφαλαίου στην Κύπρο που την εκμεταλλεύεται μέσα στην κρίση. Ο Νίκος, δάσκαλος, μίλησε για το πόσο δεν πρέπει οι δημόσιοι υπάλληλοι να πέσουν στην παγίδα της τρομοκρατίας για 'επίορκους'. Ο Παντελής, άνεργος, έβαλε το ζήτημα ότι το έξω από το ευρώ είναι σημαντικό, αλλά υπάρχουν διαφορετικές αντιμετωπίσεις, από την πατριωτική του ΕΠΑΜ μέχρι τη διεθνιστική της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και του ΣΕΚ, γι' αυτό το ζήτημα του εργατικού ελέγχου είναι το πιο κρίσιμο”.

“Στην εκδήλωση που έγινε το Σάββατο στο Ρέθυμνο συμμετείχαν κυρίως φοιτητές. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ρόλο που έχει να παίξει η αριστερά μέσα στην περίοδο της κρίσης, με αναφορές στην πολιτική τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΚΚΕ αλλά περισσότερο στο ρόλο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στη στήριξη των αγώνων του εργατικού και φοιτητικού κινήματος”, μας είπε ο Ζήσης Καλλιμάνης.

“Την εκδήλωση στα Χανιά παρακολούθησαν περίπου 40 άτομα, από διάφορους εργασιακούς χώρους που θέλουν να μάθουν τι προτείνει η αντικαπιταλιστική αριστερά πάνω στα κρίσιμα ζητήματα των ημερών”, μας είπε ο Ειρηναίος Μαράκης. “Η Μαρία Στύλλου στην εισήγησή της, δήλωσε ότι η κρίση στην Κύπρο δεν είναι μοναδική αφού έχουν προηγηθεί τα μνημόνια σε τρεις χώρες. Τόνισε ότι η καλύτερη συμπαράσταση σε ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο, είναι η ενδυνάμωση του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, θυμίζοντας ότι η Κύπρος είναι το παράδειγμα που υπενθυμίζει τον κανόνα της σύγκρουσης με τις δυνάμεις που καταστρέφουν τη ζωή μας”.