Ο Πόλσον, σε μια συνέντευξή του στην εφημερίδα Financial Times εκθείασε πράγματι τις "ελληνικές τράπεζες" -και ιδιαίτερα την Alpha Bank του Κωστόπουλου και την Πειραιώς του Σάλλα. Αποκάλυψε ότι το "ταμείο" του, ένα από τα μεγάλα κερδοσκοπικά hedge funds, έχει επενδύσει και στις δυο. Αυτό που ονομάζει "επένδυση" δεν είναι παρά ένα πακέτο από τα διαβόητα "warrants" που εκδίδει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να χρηματοδοτήσει την ανεκεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Τα "warrants" είναι ένα χοντρό στοίχημα: είναι ένα συμβόλαιο που δίνει στον κάτοχό του το δικαίωμα να αγοράσει, αν και όταν θελήσει, μετοχές μιας τράπεζας σε μια συγκεκριμένη τιμή. Η αξία αυτών των συμβολαίων ανεβαίνει κατακόρυφα, όταν ανεβαίνουν οι τιμές των μετοχών. Όπως έγραφε η εφημερίδα Financial Times, οι μετοχές της Alpha Bank και της Πειραιώς έχουν ανέβει 8% από τότε που ολοκληρώθηκε η ανακεφαλαιοποίηση. Οι τιμές των warrants, όμως, έχουν ανέβει πάνω από 80%.
Οι δηλώσεις του Πόλσον "η ελληνική οικονομία βελτιώνεται", "η κυβέρνηση Σαμαρά διάκειται πολύ θετικά υπέρ του επιχειρείν" έστειλαν την επόμενη μέρα τις μετοχές του τραπεζικού τομέα στα ύψη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Και έκαναν τον ίδιο κατά πολλά εκατομμύρια πλουσιότερο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πόλσον "επενδύει" στην Ελλάδα. Το ίδιο έκανε το 2010 -μόνο που τότε δεν διαλαλούσε ότι η ελληνική οικονομία βελτιώνεται. Τότε διαλαλούσε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Για τα ΜΜΕ δεν ήταν "δισεκατομμυριούχος επενδυτής" αλλά ένας αδίστακτος κερδοσκόπος. Το παρακάτω απόσπασμα από το Βήμα (24/1/2010) είναι αποκαλυπτικό:
"... ο διαχειριστής του hedge fund Ρaulson & Company αποφάσισε, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, να ασχοληθεί συστηματικά με την Ελλάδα ποντάροντας με το αζημίωτο στην αποδόμηση της αξιοπιστίας της χώρας μας και στο κλίμα ανησυχίας για τα δημοσιονομικά μας μεγέθη. Πληροφορίες κύκλων της διεθνούς χρηματιστηριακής αγοράς αναφέρουν ότι τοποθετήθηκε κατά τις τελευταίες εβδομάδες πτωτικά (short) έναντι του ευρώ και έχει πάρει μεγάλες θέσεις εναντίον των ελληνικών μετοχών και του ελληνικού χρέους...".
Ποντάροντας στη χρεοκοπία
Με άλλα λόγια έκανε το ίδιο κόλπο που κάνει και σήμερα -αλλά από την ανάποδη: πόνταρε στην χρεοκοπία, και ύστερα δήλωνε με το κύρος του πρώην Υπουργού ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αναπόφευκτη.
"Ο Πόλσον ξέρει καλά το παιχνίδι", έγραφε τότε το Βήμα. "Το αποδεικνύουν οι πρόσφατες επιτυχίες του. Το 2007 έγινε πλούσιος και διάσημος χάρη σε ένα πετυχημένο στοίχημα: Πόνταρε στην κατάρρευση της αγοράς ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου (subprime) στις ΗΠΑ, οι εξελίξεις των δικαίωσαν και η απόδοση ενός από τα ταμεία που διαχειρίζεται έφθασε στο 590%! «Ο κ. Πόλσον κέρδισε για τον εαυτό του 3,7 δισ. δολάρια, τη μεγαλύτερη ίσως λεία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ» σχολίασαν οι Τάιμς της Νέας Υόρκης.
Η Ελληνική οικονομία δεν βελτιώνεται, όπως διαλαλεί τώρα ο Πόλσον. Η βαθειά ύφεση θα συνεχιστεί με βεβαιότητα και το 2014 -και βλέπουμε. Η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να είναι στην εντατική, διασωληνωμένη με τα πιεστήρια των κεντρικών τραπεζών.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι κυριολεκτικά ένα τυμπανιαίο πτώμα. Ο μεγαλύτερος όγκος των μετοχών τους ανήκει πλέον στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Από τις μετοχές της Πειραιώς μόνο το 20% βρίσκεται σε ιδιωτικά χέρια. Της Alpha Bank το 16%. Ο Σάλλας και ο Κωστόπουλος διατηρούν τον έλεγχο των τράπεζών "τους" μόνο χάρη στις ιδιαίτερες σχέσεις τους με το κράτος και την ανοχή της Τρόικας. Αυτούς τους χρεοκοπημένους τραπεζίτες, που είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την κατάντια των ίδιων των τραπεζών αλλά και για ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου χρέους (τα ελλείμματα του δημοσίου ήταν μια από τις πιο κερδοφόρες "επενδύσεις" τους) ο Πόλσον τούς αποκαλεί τώρα "καλή διοίκηση".
Πόσα περιμένει να κερδίσει ο Πόλσον από το "νέο ελληνικό παιχνίδι", αυτό κανένας δεν το ξέρει. Αλλά κανένας δεν πρέπει να ξεχνάει ούτε στιγμή ότι κάθε σέντς που κερδίζει προέρχεται από τον κόπο, τον ιδρώτα, τις θυσίες και το υστέρημα των εργαζομένων στην Ελλάδα -και όχι μόνο στην Ελλάδα. Στα κοράκια και τις ύαινες της οικονομίας δεν αξίζει κανένας σεβασμός.