Anticapitalista: Να οργανωθούμε

Αποφασίστηκε ότι θα κυκλοφορήσει άμεσα νέο φύλλο των Anticapitalista με άρθρα για τα μέτρα της κυβέρνησης, για τη μάχη με τους φασίστες, για τα αιτήματα του αντιρατσιστικού κινήματος, για τα 40 χρόνια από το Πολυτεχνείο, για τον Λένιν και την επαναστατική εφημερίδα.

Αυτή την εβδομάδα οι Anticapitalista θα παρέμβουν στις συνελεύσεις των καθηγητών τους σε κάθε περιοχή, ενώ από τώρα ετοιμάζονται για να μετατρέψουν τις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη σε αντιφασιστικές διαδηλώσεις αξιοποιώντας και τα υλικά που θα κυκλοφορήσει η ΚΕΕΡΦΑ.

Την σύσκεψη άνοιξε με εισήγηση του ο Ορέστης, από τους Anticapitalista που αναφέρθηκε στην συνολική πολιτική κατάσταση. Εξήγησε ότι η οικονομική κρίση συνεχίζει να βαθαίνει, μαζί της αυξάνεται και η πολιτική κρίση των κυβερνήσεων και της άρχουσας τάξης που δεν είναι αυτόματη, αλλά προέρχεται από τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη δράση των μαθητών Anticapitalista όλα τα προηγούμενα χρόνια που πάντα στόχο είχαν την σύνδεση του μαθητικού κινήματος με το εργατικό. Έπειτα μίλησε για την επιτυχία του αντιφασιστικού κινήματος που με τη δράση του και τον ξεσηκωμό μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα ανάγκασε την κυβέρνηση να βάλει φυλακή τους αρχι-Χρυσαυγίτες.

Τόνισε ότι οι Anticapitalista χρειάζεται να κινηθούν και στα δύο επίπεδα. Να οργανώσουν τη μάχη ενάντια στη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν σχολείου, να παλέψουν μαζί με τους καθηγητές ενάντια στις απολύσεις, αλλά και να συνεχίσουν τον αντιφασιστικό αγώνα. Να πεταχτούν έξω από τα σχολεία όλοι οι φασίστες, να πάρουν ιθαγένεια όλα τα παιδιά μεταναστών. Ακολούθησε συζήτηση.

Η Αγγελική από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας μίλησε για την κατάληψη που έκαναν στο σχολείο της, για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αφού ένας ακροδεξιός γονέας απειλεί ότι θα φέρει τον εισαγγελέα και ρώτησε πώς μπορεί να έχει βοήθεια για να οργανώσει καλύτερα τη μάχη με τους συμμαθητές της.

Κοινές κινητοποιήσεις

Η Μάνια από το 2ο ΕΠΑΛ Χαλκίδας έδωσε την εικόνα από τις κοινές κινητοποιήσεις των μαθητών της πόλης μαζί με τους εργαζόμενους από τα εργοστάσια της περιοχής που έχουν καταλάβει τη Νομαρχία για 5η συνεχή εβδομάδα. Εξήγησε ότι έσπασε ο ψεύτικος διαχωρισμός ανάμεσα σε μαθητές των ΕΠΑΛ και μαθητές των Γενικών Λυκείων με κοινές πορείες και συγκρότηση μαθητικού Συντονιστικού. Τέλος, είπε ότι οι μαθητές ετοιμάζουν εκδήλωση για την Παιδεία που θα γίνει μέσα στην κατειλημμένη Νομαρχία.

Ο Γιάννης από το 15ο Κυψέλης μίλησε για το πώς οργάνωσαν την κατάληψη στο σχολείο του με προσπάθεια να κατεβαίνουν όλοι στις διαδηλώσεις μαζί με τους καθηγητές. Πρότεινε να υπάρχουν άρθρα που να απαντάνε στα ψέματα που λένε οι Χρυσαυγίτες για την ιστορία έτσι ώστε να μην μπερδεύονται οι μαθητές.

Ο Λούκας από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης τόνισε ότι η κυβέρνηση φοβάται τις κινητοποιήσεις των μαθητών, ειδικά τη σύνδεση τους με τους καθηγητές. Αναφέρθηκε στις επιθέσεις της Αστυνομίας στις καταλήψεις, αλλά και σε επίθεση με μαχαίρι σε σχολείο της Καλλιθέας (δείτε πάνω). Επίσης, θύμισε τη σημασία της καμπάνιας για την ιθαγένεια που χρειάζεται να συνεχιστεί.

Ο Ρεντόν από το 1ο Λύκειο Νέας Σμύρνης ανέφερε ότι στο δικό του σχολείο έκαναν κατάληψη για μια βδομάδα, ενώ έγινε μήνυση σε ένα μαθητή που είχε πρωτοστατήσει στην κατάληψη. Χαρακτηριστικά είπε ότι οι μαθητές τρόμαξαν από το “Νέο Λύκειο” για το οποίο τους μίλησε καθηγητής.

Ο Ματέο από το 2ο Εσπερινό Λύκειο εξήγησε ότι οι δυο-τρεις φασίστες που υπήρχαν στο σχολείο του έχουν απομονωθεί και ότι δεν έχουν καμιά επιρροή, ενώ ο Χρήστος μίλησε για τα σχολεία στο Χαϊδάρι τονίζοντας ότι έγιναν πετυχημένες καταλήψεις κατά τη διάρκεια της απεργίας των καθηγητών.