Εκδηλώσεις του περιοδικού Σοσιαλισμός από τα κάτω: "Εδώ Πολυτεχνείο"

ΠΑΤΡΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 13/11 Εργατικό Κέντρο 7μμ

ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΤΕΤΑΡΤΗ 20/11 Εργατικό Κέντρο, 7.30μμ

ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΠΕΜΠΤΗ 21/11

ΞΑΝΘΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22/11

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 23/11


Ρέθυμνο

Με αφορμή τις μαζικότατες και δυναμικές εργατικές και φοιτητικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο, τουλάχιστον κατά την διάρκεια των τελευταίων μηνών, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της άγριας λιτότητας και του ρατσισμού, καθώς και την συμπλήρωση 40 χρόνων από την ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου, θα προχωρήσουμε στην διοργάνωση μονοήμερου εκδηλώσεων με θέματα εμπνευσμένα από την εργατική αντίσταση του σήμερα και του χθες, καθώς και τον ρόλο της αριστεράς μέσα σε αυτήν.

Παίρνοντας έμπνευση από τις διαρκείς απεργιακές κινητοποιήσεις των διοικητικών υπαλλήλων τις τελευταίες τουλάχιστον 5 εβδομάδες, τις κινηματικές δράσεις των δασκάλων και των καθηγητών κατά την διάρκεια των τελευταίων 2 μηνών, καθώς και τη συντονισμένη στήριξη των φοιτητών και των μαθητών με διαδοχικές συνελεύσεις και καταλήψεις πήραμε την πρωτοβουλία να διοργανώσουμε αυτό το μονοήμερο στις παραμονές της ιστορικής επετείου του Πολυτεχνείου. Επιπλέον, η συνεχώς εντεινόμενη δράση της τοπικής ΚΕΕΡΦΑ κατάφερε να συνδέσει το ντόπιο εργατικό, φοιτητικό και μαθητικό κίνημα με το συνολικότερο τσάκισμα των διασπαστικών τακτικών και ιδεολογημάτων της κυβέρνησης και της Χ.Α., όπως είναι η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η αναπόληση του Χίτλερ.

Γεγονός

Κατά αυτό τον τρόπο, θεωρούμε πως η διοργάνωση αυτού του μονοημέρου, χάρη στη συμβολή των διοικητικών υπαλλήλων, στο φοιτητικό πολιτιστικό κέντρο του "Ξενία" θα αποτελέσει ένα ιδιαίτερο πολιτικό και κινηματικό γεγονός για όλα τα πρωτοπόρα κομμάτια του εργατικού, φοιτητικού, μαθητικού και αντιρατσιστικού κινήματος που θα έρθουν να το παρακολουθήσουν, καθώς θα εμπνευστούν από τους αγώνες του χθες για την οργάνωση και τον συντονισμό των αγώνων του αύριο, για να χτίσουμε έναν άλλο κόσμο απαλλαγμένο από το σάπιο σύστημα του καπιταλισμού.

Άλε Κρήτη, φοιτήτρια Ιστορίας Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης


Ηράκλειο

Και στο Ηράκλειο οργανώνεται ένα μεγάλο μονοήμερο συζητήσεων στις 10 Νοέμβρη, από το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα και το περιοδικό “Σοσιαλισμός από τα κάτω”. Στο μονοήμερο θα υπάρχουν 3 συζητήσεις: “Η εξέγερση”, “Η Αριστερά κι ο επαναστατικός δρόμος” και “Εδώ (ξανά) Πολυτεχνείο;”.

Η συζήτηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου στις μέρες μας δεν είναι μόνο επετειακή, αλλά μια ουσιαστική συζήτηση για το που μπορεί να φτάσει το μαζικό κίνημα που έχει κάνει δυναμικά την επανεμφάνισή του. Ένα κίνημα που έχει καθορίσει τα σχέδια και την τύχη τριών κυβερνήσεων τα τελευταία 4 χρόνια, που έχει κολλήσει στον τοίχο τον Σαμαρά και έχει αναγκάσει στελέχη της Χρυσής Αυγής να φορέσουν χειροπέδες.

Στο Ηράκλειο οργανώθηκαν δύο μεγάλα αντιφασιστικά συλλαλητήρια από τους απεργούς της ΕΛΜΕ και των διοικητικών των πανεπιστημίων, ενώ η πανεργατική αντιφασιστική διαδήλωση ταρακούνησε το κέντρο της πόλης. Τώρα είναι η στιγμή να ξηλώσουμε όλη την ΧΑ και την κυβέρνηση που τόσον καιρό την κάλυπτε και με την ρατσιστική της πολιτική την ενίσχυε.

“Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός!”

Υπάρχει άλλος δρόμος από τον ρατσισμό, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, τα μνημόνια και την φτώχεια. Και υπάρχει και ένα μαζικό κίνημα που μπορεί να ξεμπερδεύει με όλα αυτά και προχωρήσει σε αυτόν τον δρόμο, το δρόμο της κλιμάκωσης και της επαναστατικής προοπτικής.

40 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, την επανεμφάνιση της επαναστατικής αριστεράς και την ίδρυση του ΣΕΚ, πιστεύουμε ότι το μαζικό κίνημα μαζί με τις επαναστατικές ιδέες μπορεί να καθορίσει τις εξελίξεις και να ανοίξει τον δρόμο για μια άλλη κοινωνία. Και το μονοήμερο που οργανώνεται στο Ηράκλειο είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει μαζικά αυτή η συζήτηση. Ελάτε να το παρακολουθήσετε και να πάρετε μέρος!

Έλενα Τζίκα


Χανιά

Συμπληρώνονται 40 χρόνια από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου η οποία υπήρξε η κορύφωση της αντίστασης απέναντι στη Χούντα.

Η απεργία διαρκείας των καθηγητών, η κατάληψη της ΕΡΤ και οι αντιφασιστικές απεργίες αποτελούν αντίστοιχα την κορύφωση της αντίστασης ενάντια στα μνημόνια και τους νεοναζί. Οι μάχες στις σχολές, τα σχολεία και στα νοσοκομεία, οι απεργίες διαρκείας των εργαζομένων και το τσάκισμα της Χρυσής Αυγής μπορούν όμως να πάνε πιο μακριά και να καθορίσουν τη συνέχεια σε μια ανατρεπτική και αντικαπιταλιστική κατεύθυνση προς όφελος μας. Αυτός είναι ο λόγος όπου και στα Χανιά διοργανώνουμε το μονοήμερο συζητήσεων με θέμα "Εδώ Πολυτεχνείο, 40 χρόνια από την εξέγερση - Ο δρόμος του Νοέμβρη επαναστατικός".

Ανοίγουμε τη συζήτηση για την εξέγερση του Πολυτεχνείου, για τον ρόλο της επαναστατικής Αριστεράς και τους αγώνες του σήμερα, προσκαλώντας ως ομιλητές φοιτητές και εργαζόμενους από τους χώρους που δίνουν τις μάχες ενάντια στις απολύσεις και από την Αριστερά, οργανώνοντας πλατιές εξορμήσεις με την Εργατική Αλληλεγγύη στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές και βγάζοντας κουπόνι ενίσχυσης.

Ειρηναίος Μαράκης, Χανιά