ΕΡΤ: 5 εκατομύρια θεάσεις το μήνα

“Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ απέδειξαν ότι είναι δυνατή η λειτουργία μιας πραγματικά δημόσιας πλουραλιστικής και δημοκρατικής ραδιοτηλεόρασης, ανοιχτής στην κοινωνία και τους εργαζόμενους” είπε ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτης Καλφαγιάννης, ενώ αναφέρθηκε στις μεγάλες πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται καθημερινά στις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ, μιλώντας για μια “πολιτιστική έκρηξη. Ένα φεστιβάλ που δεν είχε ξαναγίνει ποτέ!” Στη συνέχεια μίλησε για τον πραξικοπηματικό τρόπο που η κυβέρνηση, όχι μόνο αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ στις 11/6, αλλά συνεχίζει “καταπατώντας κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας και αξιοκρατίας να προσπαθεί να διασπάσει με κάθε τρόπο τους εργαζόμενους και να λειτουργήσει το παράνομο μόρφωμα της «Δημόσιας Τηλεόρασης» για να στήσει το δικό της μιντιακό μνημονιακό φερέφωνο. Eνώ για την απόφαση να μη συζητηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου στη Βουλή είπε ότι η κυβέρνηση “θέλει να νομιμοποιήσει τις παρανομίες της μέσω τροπολογίας, με την οποία θα επιχειρήσει να φέρει τετελεσμένα και να αποπειραθεί να κάνει παρέμβαση στη δικαιοσύνη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο οποίο εκκρεμεί η απόφαση”.

Η Μάχη Νικολάρα, εκπρόσωπος των δημοσιογράφων, μίλησε για τον διαφορετικό τρόπο με τον οποίο βγαίνουν οι ειδήσεις και γενικότερα το τηλεοπτικό πρόγραμμα αυτό το τετράμηνο του αγώνα. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μετάδοση της εξέγερσης της Αμυγδαλέζας, όχι σαν ένα ρεπορτάζ αστυνομικού ενδιαφέροντος, αλλά ως μια δίκαια εξέγερση προβάλλοντας τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η καθημερινή προβολή των εργατικών αγώνων και η σύνδεσή τους με τον αγώνα στην ΕΡΤ, όπως και η προβολή “αόρατων” εργοδοτικών επιθέσεων, ήταν αξιοσημείωτες αναφορές.

Ακροαματικότητα

Εντυπωσιακά ήταν τα στοιχεία του Σωτήρη Δαματόπουλου, εργαζόμενου στο ertopen.com, για την τηλεθέαση και την ακροαματικότητα που έχουν τηλεόραση και ραδιόφωνο της ΕΡΤ, όπως και η τεράστια επισκεψιμότητα στο σάιτ της ΕΡΤ. Από τα πολλά στοιχεία που παρατέθηκαν να αναφέρουμε το σύνολο των 20.117.000 θεάσεων, μέσω ίντερνετ, με μέσο όρο περίπου 5.300.000 θεάσεις το μήνα.

Για το ραδιόφωνο μίλησε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΑ, Μιχάλης Μεσσήνης ενώ από τη Θεσσαλονίκη και την ΕΡΤ 3 μίλησαν οι Ελευθερία Φαραντάκη κι ο Χρήστος Γιαννούλης. Πολύ σημαντική ήταν η εισήγηση του Νίκου Μιχαλίτση, πρώην τεχνικού διευθυντή της ΕΡΤ, ο οποίος μίλησε για τα παιχνίδια που παίζονται μεταξύ κυβέρνησης και μεγαλοκαρχαριών των ΜΜΕ, για τον έλεγχο της ψηφιακής ΤV: “Από την πρώτη στιγμή, οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ είχαμε καταγγείλει ότι το λουκέτο της ΕΡΤ σχετιζόταν με ένα ευρύτερο σχέδιο συνεργασίας της κυβέρνησης με τους ιδιοκτήτες των μεγάλων ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, για την πλήρη χειραγώγηση της τηλεόρασης. Η συγκυρία ήταν ευνοϊκή, λόγω της πίεσης από την τρόϊκα να διατεθεί στη βιομηχανία της κινητής τηλεφωνίας μέρος των μέχρι σήμερα τηλεοπτικών διαύλων, το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα». Η σκανδαλώδης εύνοια προς την Digea, στο κείμενο των προδιαγραφών για την ανάδειξη παρόχου δικτύου, που είχε δοθεί σε διαβούλευση, συνάντησε την κατακραυγή της μεγάλης πλειονότητας όσων πήραν μέρος σε αυτήν και η κυβέρνηση έδειξε να αναδιπλώνεται, αναβάλλοντας τον επίμαχο διαγωνισμό που επρόκειτο να προκηρυχτεί στις 30/6/13. Εν τούτοις προετοίμασε συστηματικά το έδαφος για την παράδοση του πολύτιμου και σπάνιου δημόσιου πόρου των συχνοτήτων μισοτιμής, στα γνωστά ιδιωτικά συμφέροντα”.

Αρκετές αναφορές έγιναν αναφορές στο απεργιακό ταμείο και την ανάγκη για ενίσχυσή του. Η ΠΟΣΠΕΡΤ, θα αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες για το σκοπό αυτό όπως η μεγαλύτερη προβολή του και η διοργάνωση τηλεμαραθωνίου. Ο τραπεζικός λογαριασμός για την κατάθεση οικονομικής ενίσχυσης είναι μέσω Εθνικής Τράπεζας:

GR3901101800000018048007100

• Διαβάστε ολόκληρες τις εισηγήσεις ή δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη Τύπου, στο www.ertopen.com/fakelos-ert


Ένας αγώνας με θύματα

Το κλίμα στη συνέντευξη Τύπου, το μεσημέρι της Πέμπτης, ήταν ιδιαίτερα φορτισμένο, λόγω της αυτοκτονίας εργαζόμενης της ΕΡΤ 3, το ίδιο πρωί. Η Γιάννα Γιαννούλα, 46 ετών, δούλευε στο γραφείο κίνησης στην ΕΡΤ3 από το 1988. Μέχρι το 2006 ήταν συμβασιούχος. Μια αυτοκτονία – δολοφονία, που ήρθε να θυμίσει ότι ο αγώνας στην ΕΡΤ, είναι ένας αγώνας με θύματα. Και το αίμα αυτών των συναδέλφων έχει βάψει τα χέρια των Καψήδων, των Σαμαράδων και των Κεδίκογλου.

“Η οικογένεια της ΕΡΤ μετράει θύματα από κατάθλιψη, αρρώστιες, πολλές φορές κι απελπισία. Όπως η συναδέλφισσα η Γιαννούλα. Όπως ο πατέρας του συναδέλφου από τα μουσικά σύνολα που αυτοκτόνησε όταν έμαθε για την ΕΡΤ. Όπως ο Νίκος Ρόκας, που έχασε τη ζωή του στα σκαλοπάτια της ΕΡΤ πριν ένα μήνα. Όπως ο Αχιλλέας Παναγούλης που κι αυτός έδωσε τη ζωή του στον αγώνα μας. Όπως το παιδί που είχε στην κοιλιά της η έγγυος συνάδελφος και το έχασε μόλις έμαθε την απόλυσή της. Θα βάλουμε μαύρες σημαίες στο κτίριο και μια μαύρη γραμμή στην οθόνη του προγράμματος, για να θυμίζει στους εισαγγελείς ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να ψάχνουν ποιοί έχουν τις ηθικές ευθύνες” ήταν τα λόγια του προέδρου της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, πριν κρατηθεί ενός λεπτού σιγή στη μνήμη τους.

“Σήμερα η ΕΡΤ3 πενθεί. Είμαστε θλιμμένοι, είμαστε θυμωμένοι κι έχουμε βάλει ένα ‘μαύρο’ για δεύτερη φορά μες στην ψυχή μας” είπε με τρεμάμενη φωνή, η Ελευθερία Φαραντάκη εργαζόμενη στην ΕΡΤ 3 και πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της ΠΟΣΠΕΡΤ. “Θα τη θυμόμαστε σαν το γελαστό μας κορίτσι”.