Αθώα η Havva Suicmez (Εμινέ)

Το κατηγορητήριο εναντίον της, για “συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση”, “κατοχή εκρηκτικού υλικού από κοινού με άλλους” και “κατοχή πολεμικού υλικού με σκοπό εφοδιασμό τρίτων”, μετά από έκρηξη σε διαμέρισμα στην Τριανδρία Θεσσαλονίκη το 2010, κατέρρευσε στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 14 Οκτώβρη.

Οπως αναφέρει η “Επιτροπή αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν” της οποία η Εμινέ είναι μέλος, “η Suicmez Havva, διαμένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 15 χρόνια και έχει πάρει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα από το 2001, λόγω των διώξεων που αντιμετωπίζει στην Τουρκία, και με το όνομα Gilmaz Gonul, λόγω του φόβου της για την ζωή της.

Είναι γνωστή στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα λόγω της ενεργής συμμετοχής της όλα αυτά τα χρόνια στο κίνημα συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους στην Τουρκία, αλλά και της συμμετοχής της στο αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα. Η Τουρκία έχει ζητήσει ήδη την έκδοση της, όπως άλλωστε έχει κάνει και για δεκάδες άλλους πολιτικούς πρόσφυγες που ζουν χρόνια στην Ελλάδα, πλην όμως το αίτημα έκδοσης της απορρίφθηκε από το αρμόδιο Δικαστήριο”.