Το τρελοκομείο της κρίσης. Μνημόνιο ως το 2020 και βλέπουμε...

Τις ίδιες μέρες που το ελληνικό κλιμάκιο έτρεχε από το Λονδίνο στη Φρανκφούρτη, στη Γερμανία το περιοδικό Der Spiegel κυκλοφορούσε με μια συνέντευξη του Πέερ Στάινμπρουκ όπου υποστήριζε ανοιχτά ότι «η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει χωρίς αναδιάρθρωση των δανείων της». Ο Πέερ Στάινμπρουκ ήταν υπουργός Οικονομικών στην προηγούμενη, συμμαχική κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Σοσιαλδημοκρατών της Μέρκελ. «Η διαρκής αναβολή του αναπόφευκτου» είπε, αναφερόμενος σε αυτό που ονομάζεται «συντεταγμένη χρεοκοπία» «για τα συμφέροντα μερικών τραπεζών... θα ήταν σοβαρό λάθος».

Τα συμφέροντα των τραπεζών, είναι όμως, αδιαπραγμάτευτα και για την Τρόϊκα και για τον Παπακωνσταντίνου και για τον Παπανδρέου. Πριν προλάβει καλά-καλά να επιστρέψει ο υπουργός από την περιοδεία του, οι εφημερίδες εδώ στην Ελλάδα αποκάλυπταν ότι η Κομισιόν συζητάει τώρα την παράταση του μνημονίου, που υποτίθεται ότι θα έληγε το 2013, μέχρι το 2020. Οπως έγραφαν Τα Νέα, «υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή έλεγε ότι είναι πλέον σαφές πως παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση, ΄τα πράγματα δεν πάνε καλά΄. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Κοινοτικών, η υστέρηση των εσόδων έχει φτάσει σε σημεία μη αντιστρέψιμα... Στις Βρυξέλλες σημειώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο επιχείρησε να δανειστεί από τις αγορές την εβδομάδα αυτή 1,17 δισ.- κάτι που επιτεύχθηκε με άνεση ως προς το ποσό, αλλά με επιτόκιο 4,82% για εξάμηνα έντοκα γραμμάτια. Οι Κοινοτικοί κρίνουν το συγκεκριμένο επιτόκιο ως ΄ουσιαστικά απαγορευτικό΄...»

Το 2013, όταν θα λήξει το μνημόνιο και η Ελλάδα θα προσπαθήσει να επιστρέψει στα σοβαρά στις αγορές, το δημόσιο χρέος θα έχει φτάσει, σύμφωνα με τις ίδιες τις επίσημες προβλέψεις της κυβέρνησης, στο 150% του ΑΕΠ. «Ποιος θα δανείσει μια χώρα με τέτοιες δανειακές υποχρεώσεις και με την ανάπτυξή της σε ισχνά επίπεδα, ύστερα από μια τριετία ασφυκτικής δημοσιονομικής πειθαρχίας;»

Και φυσικά τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα στην περίπτωση που οι υπόλοιπες προβλέψεις της κυβέρνησης για «ανάκαμψη» μέσα στα επόμενα χρόνια αποδειχτούν «αισιόδοξες». Και τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν όχι απλά ότι ήταν «αισιόδοξες»: με επιστημονική φαντασία μοιάζουν.

Αλλά αυτό δεν είναι απλά και μόνο ελληνικό πρόβλημα. «Μετά την κατάρρευση της Λήμαν Μπράδερς» έγραφε πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα Financial Times «το Ευρωπαϊκό κατεστημένο υιοθέτησε μια διπλή στρατηγική... Βραχυπρόθεσμα, έριξε λεφτά... που κατέληξαν σε ένα τεράστιο ταμείο διάσωσης κρατών. Η μακροπρόθεσμη στρατηγική ήταν μια προσευχή για μια δυνατή ανάκαμψη...

Αν πιστεύεις ότι η Ελλάδα μετά τις μεταρυθμίσεις θα μετατραπεί μαγικά σε έναν Τίγρη του Αιγαίου... το σημερινό επίπεδο δανεισμού δεν είναι μεγάλο θέμα. Ολα εξαρτώνται από τις εκτιμήσεις σου για την ανάπτυξη.

Το καλοκαίρι έμοιαζε ότι η στρατηγική αυτή μπορεί να δούλευε, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που έφταναν ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Αλλά αυτό ήταν τότε...»

Αλλά δεν είναι μόνο οι οικονομικές προβλέψεις που αναγκάζουν την Κομισιόν να μελετάει την παράταση του μνημονίου. Οπως έγραφαν και πάλι τα Νέα,

«Επιπλέον, οι αρμόδιοι κοινοτικοί παράγοντες εκφράζουν την εκτίμηση ότι οι περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, προχωρούν αργά και συναντούν έντονες αντιδράσεις.

Φέρνουν δε ως παράδειγμα την προσπάθεια απελευθέρωσης του κλάδου των μεταφορών και τον συνεχιζόμενο ΄κλεφτοπόλεμο΄ με τους ιδιοκτήτες φορτηγών. Ολα αυτά- έλεγε υψηλόβαθμη κοινοτική πηγή- ΄μας οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως το πρόγραμμα είναι ανεφάρμοστο για αντικειμενικούς και υποκειμενικούς λόγους΄».

Η Τρόικα ήρθε στην Ελλάδα μια σημαδιακή μέρα, την 21 Απριλίου, με στόχο να φύγει ύστερα από μια τριετία. Αλλά αυτό ήταν τότε. Το νέο αισιόδοξο σενάριο λέει ότι θα μείνει μια εφταετία ακόμα. Το απαισιόδοξο -για αυτούς- λέει απλά ότι θα φύγει νύχτα. Μαζί με τον Παπακωνσταντίνου, τον Παπανδρέου και την παρέα τους. Οπως έφευγαν ο ένας μετά τον άλλο οι πρόεδροι «του ΔΝΤ» της Αργεντινής το 2001. Με ελικόπτερο, από την ταράτσα....