ΔΟΛ - Οχι στις απολύσεις

Στη συγκέντρωση έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους της Ένωσης Προσωπικού Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, από την Ομοσπονδία Τύπου και Χάρτου,από τον Χρήστο Πραμαντιώτη από το ΔΣ της ΕΣΠΗΤ, από τον Τάσο Αναστασιάδη εκπρόσωπο των δημοσιογράφων στο Βήμα, από την εργασιακή επιτροπή του ΔΟΛ, από τη Γιάννα Σακελλαρίου (ΕΠΗΕΑ), από συγγραφείς.

Επίσης, στην κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από άλλους κλάδους, αντιπροσωπεία των Financial Crimes (ΕΣΗΕΑ) και ο Γιώργος Στεφανής, από την Αγωνιστική Ταξική Ενότητα, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ.

Στη συνέχεια με πορεία κατέφτασε ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής. Ο Αποστόλης Λυκούργος, βιβλιοϋπάλληλος συμμετείχε στην κινητοποίηση και μας μετέφερε την εικόνα: «Συγκεντρωθήκαμε στις 5.30 το απόγευμα στο μετρό στο Μέγαρο Μουσικής και από εκεί με πορεία φτάσαμε στο ΔΟΛ. Ήμασταν 200 άτομα και το κλίμα ήταν για συνέχεια των κινητοποιήσεων. Χρειάζεται να συνεχίσουμε, να μη χάσει κανένας τη δουλειά του».Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση και στη Θεσσαλονίκη έξω από τα γραφεία των εφημερίδων Βήμα και Νέα.

Την Κυριακή 19/9 οι εργαζόμενοι στα «Ελληνικά Γράμματα» οργάνωσαν νέα συγκέντρωση έξω από το Μέγαρο Μουσικής με τη συμπαράσταση της Επιτροπής Αλληλεγγύης που έχει φτιαχτεί για τη στήριξη του αγώνα τους.

Τέλος, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου Αττικής έχει αποφασίσει με συνέλευση που πραγματοποίησε στις 8 Σεπτέμβρη να προχωρήσει σε απεργία την Τετάρτη 29/9 «για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για τις απολύσεις στον κλάδο, για την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους των «Ελληνικών Γραμμάτων».

Με μαζική συγκέντρωση απάντησαν οι εργαζόμενοι στο ΔΟΛ στα σχέδια της εργοδοσίας για 150 απολύσεις. Πάνω από 250 άτομα συγκεντρώθηκαν στην είσοδο του κτιρίου την Τρίτη την ώρα που η Εργατική Αλληλεγγύη έφευγε για το τυπογραφείο.

Η εργοδοσία με επικεφαλής τον Ψυχάρη σε συνάντηση με την ΕΠΗΕΑ ανακοίνωσε την πρόθεση του να προχωρήσει στις απολύσεις ή να δεχτούν οι εργαζόμενοι την περικοπή δύο μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια για να «μειωθεί το κόστος».

Η αντίδραση των εργαζόμενων ήταν άμεση, πραγματοποίησαν την έκτακτη συγκέντρωση παρά τις απειλές και αποφάσισαν με ψήφισμα ότι δεν δέχονται κανένα από τα σχέδια απολύσεων και περικοπών.

Την Τετάρτη 22 Σεπτέμβρη θα συνεδριάσει το Διασωματειακό των ΜΜΕ, ενώ η ΕΠΗΕΑ καλεί σε συνέλευση των μελών της στο ΔΟΛ την Πέμπτη για να αποφασιστούν οι περεταίρω κινητοποιήσεις.