Εγγραφές πρωτοετών, εγγραφές αγωνιστών

Σε δεκάδες σχολές έχει ανοίξει η συζήτηση για το πώς το πανεκπαιδευτικό κίνημα θα σταματήσει τα σχέδια της Διαμαντοπούλου και θα συντονιστεί με το υπόλοιπο εργατικό κίνημα. Η παρέμβαση των φοιτητών του ΣΕΚ από τη μέρα που ξεκίνησαν οι εγγραφές των πρωτοετών έχει μεγάλη δυναμική. Πολλές υπογραφές έχουν συγκεντρωθεί στις καμπάνιες για την στάση πληρωμών του χρέους και για συμπαράσταση στους εργαζόμενους του ΟΣΕ, ενώ έχει μοιραστεί μαζικά η προκήρυξη ενάντια στα μέτρα που θέλει να περάσει η Διαμαντοπούλου.

Από την Πάντειο μας έδωσε την εικόνα ο Μάριος, φοιτητής στην Κοινωνιολογία. «Έχουμε ήδη δώσει πάνω από 40 φύλλα της Εργατικής Αλληλεγγύης στις εγγραφές πρωτοετών. Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται να συζητήσει. Κάποιοι προσπερνούν, αλλά όταν ακούσουν τα συνθήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του Πανεπιστημίου και για τη στάση πληρωμών του χρέους γυρνάνε για να ρωτήσουν. Έχουμε ανοίξει και την καμπάνια για τον ΟΣΕ στην οποία έχουν υπογράψει ακόμα και φοιτητές από άλλες παρατάξεις. Ανοίγουμε πολιτικά τη συζήτηση με όλους. Εγώ μίλησα με ένα εργαζόμενο στη σχολή. Η κουβέντα ξεκίνησε από τη διαγραφή του χρέους και κατέληξε στο πως μπορεί να γίνει αυτό και στην επανάσταση. Πολλοί φοιτητές έχουν αφήσει τηλέφωνο για παραπέρα επικοινωνία, ενώ τους μιλήσαμε και για το σχήμα των ΕΑΑΚ στην Πάντειο».

Παρέμβαση

Παρόμοια εικόνα υπάρχει και πανελλαδικά. Η Λυδία από το Βιολογικό Ηρακλείου μας είπε: «Κάναμε εξορμήσεις στο Πανεπιστήμιο στις Βούτες όλη την προηγούμενη εβδομάδα. Έχουμε πιο σταθερή παρέμβαση από πέρσι. Και εμείς είμαστε οργανωμένοι καλύτερα, αλλά και ο κόσμος που βρίσκουμε είναι πιο μπροστά. Θα έλεγα ότι ψάχνεται πιο πολύ πολιτικά.

Στο Πανεπιστήμιο βγαίνουμε όπως και στις γειτονιές, με τα κείμενα υπογραφών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, ενώ ανοίγουμε τη συζήτηση για το νομοσχέδιο που θέλει να κατεβάσει η Διαμαντοπούλου. Αυτό φυσικά συνδέεται με τις γενικές πολιτικές μάχες απέναντι στο Μνημόνιο. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ένας πρωτοετής από το Φυσικό που δεν ήξερε για τα νέα μέτρα για τις σχολές και όταν του μιλήσαμε η απάντηση του ήταν άμεση: πρέπει να αντιδράσουμε. Ήδη έχουμε βρεθεί μετά από τη γνωριμία μας με τρία παιδιά για να τους πούμε τι οργανώνουν το ΣΕΚ και τα ΕΑΑΚ. Παρόμοια εικόνα υπάρχει και στο Πανεπιστήμιο της Κνωσσού».

Εξορμήσεις έχουν οργανωθεί και στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Η Ράνια, πρωτοετής στην Επιστήμη Υλικών μας δήλωσε: «Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκινήσαμε παρέμβαση στις εγγραφές. Μοιράζαμε την προκήρυξη του ΣΕΚ στις σχολές που εξηγεί τι αλλαγές θέλουν να επιβάλλουν στο δημόσιο πανεπιστήμιο και μαζεύαμε υπογραφές συμπαράστασης για τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ. Κάναμε ήδη συναντήσεις με παιδιά που μας άφησαν το τηλέφωνο τους για να δραστηριοποιηθούν. Ήδη, δύο άτομα έχουν οργανωθεί στα ΕΑΑΚ. Η συζήτηση δεν σταματάει εκεί. Πάνω στην κουβέντα για το τι είναι το ΣΕΚ, ένας πρωτοετής μας ρώτησε γιατί χάθηκε η επανάσταση στη Ρωσία. Αυτό και άλλα ερωτήματα δείχνουν την ανάγκη να κάνουμε γρήγορα την πρώτη πολιτική συζήτηση στη σχολή. Την προετοιμάζουμε για την επόμενη εβδομάδα».

Για τις παρεμβάσεις στα Γιάννενα μας μίλησε η Παναγιώτα από το Βιολογικό: «Κάνουμε εξόρμηση στο μεταβατικό κτίριο όπου βρίσκονται όλες οι γραμματείες για τις εγγραφές. Ανοίγαμε την κουβέντα για τη διαγραφή του χρέους και πρώτοι οι γονείς που ήταν με τους πρωτοετείς σταματούσαν να υπογράψουν την καμπάνια. Συζητούσαμε ότι πλήττονται και όσοι είναι μέσα στο πανεπιστήμιο και στην κοινωνία συνολικά, άρα θα πρέπει να πάρουμε κοινές πρωτοβουλίες. Φοιτητές και εργάτες μαζί. Το βασικό θέμα συζήτησης ήταν ποιος μπορεί να ανατρέψει το μνημόνιο που είναι και το κεντρικό άρθρο του περιοδικού μας. Τους δίναμε την εικόνα από τη ΔΕΘ που ήταν πολύ μαζική και βάζαμε ότι θα πρέπει να κλιμακώσουμε τους αγώνες. Μέχρι τώρα έχουμε δώσει πάνω από 35 εφημερίδες, ενώ αρκετοί αγοράζουν και βιβλία για να γνωρίσουν τις ιδέες μας».