Σκαραμαγκάς - Οχι στο ξεπούλημα

«Η συμφωνία που τελικά υπογράφηκε στις 17/9/2010 από την Κυβέρνηση την TKMS και ADM, είναι μια κατάπτυστη συμφωνία που τεμαχίζει, συρρικνώνει και ξεπουλάει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προδιαγράφοντας την σίγουρη μεγάλη μείωση των θέσεων εργασίας», ανακοίνωσε το Νέο Κίνημα Αλλαγής Εργαζομένων του Ναυπηγείου Σκαραμαγκά, που καλεί το σωματείο να εγκαταλείψει την απάθεια, να καλέσει συγκέντρωση στη Βουλή την Τρίτη 21/9 όπου αρχίζει η συζήτηση της συμφωνίας στην Βουλή και τη σύγκλιση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης.

Αποκλεισμός

«Το κείμενο της αιτιολογικής έκθεσης της συμφωνίας (άρθρο 19 σελ. 10) ξεκαθαρίζει ρητά: ΄α. τον αποκλεισμό των ΕΝΑΕ από δραστηριότητες μη στρατιωτικού χαρακτήρα για περίοδο 15 ετών και β. τον διαχωρισμό και την εκποίηση μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού των υποδομών των ΕΝΑΕ που δεν είναι αναγκαίες για τα στρατιωτικού χαρακτήρα προγράμματά τους.΄

Η ίδια έκθεση αναφέρει (άρθρο 12 σελ. 5) ότι δεν έγινε μεν αποδεκτή στην συμφωνία η απαίτηση της TKMS και της ADM για μείωση κατά 350 θέσεων εργασίας, αλλά αφήνει όλο το περιθώριο να το κάνουν από μόνοι τους οι νέοι ιδιοκτήτες με βάσει την ισχύουσα «χωρίς εξαιρέσεις, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.» Είναι χαρακτηριστικό ότι η αναφορά της συμφωνίας πως «δεν μειώνονται οι θέσεις εργασίας» δεν συνοδεύεται με καμιά δέσμευση του αριθμού τους, ούτε και του χρόνου διατήρησής τους.

Στη συμφωνία, δεν αναφέρεται ούτε λέξη για τους 160 συναδέλφους του Τροχαίου Υλικού. Ούτε για τα απλήρωτα δεδουλευμένα τους ούτε για την κατοχύρωση της απασχόλησής τους. Τσαλαπατώντας και παραγνωρίζοντας υπάρχουσες δικαστικές αποφάσεις.

Με άλλα λόγια με την συμφωνία αυτή γίνεται καθαρό ότι οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία βρισκόμαστε μπροστά στην πλήρη αποδοχή από την κυβέρνηση των παλιών γνωστών σχεδίων της ThyssenKrupp. Κατακερματισμένο Ναυπηγείο και μείωση θέσεων εργασίας. Εξέλιξη που με τις ανακοινώσεις μας προειδοποιούσαμε και καταγγέλλαμε από πολύ καιρό».