Μπόνους 25 εκατομμύρια ευρώ απο τον ΟΣΕ στη Hypo

Τώρα η υπόθεση έχει μετατραπεί σε πρωτοσέλιδο σκάνδαλο στην Γερμανία. Τα παχυλά μπόνους, λένε, παραβιάζουν τον νόμο που ορίζει σαν μέγιστη αμοιβή για τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων των προβληματικών τραπεζών τις 500 χιλιάδες Ευρώ το χρόνο -στις 41.600 Ευρώ το μήνα «όλα και όλα», δηλαδή.

Ανάμεσα στις θυγατρικές της Hypo Real Estate είναι και η Depfa, μια γερμανική τράπεζα που τώρα έχει σαν έδρα της το Δουβλίνο. Η Depfa ήταν ένας από τους μεγάλους δανειστές του ΟΣΕ. Με το νομοσχέδιο του Ρέππα για την «εξυγίανση» του ΟΣΕ τα χρέη του οργανισμού, που υπολογίζονται στα 10 δις περνάνε στο ελληνικό δημόσιο. Για να είναι σίγουρη και η Depfa και η Hypo Real Estate ότι θα πάρουν τα λεφτά «τους». Και οι διευθυντάδες τους ότι θα συνεχίσουν να εισπράτουν κανονικά τα μπόνους τους.

Οσο για τον ΟΣΕ: 2000 εργαζόμενοι μετατάσσονται υποχρεωτικά, οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται και αντικαθίστανται με νομοθετικές ρυθμίσεις, δεκάδες δρομολόγια καταργούνται ενώ το 49% (προς το παρόν) της ΤΡΑΙΝΟΣΕ περνάει στους ιδιώτες.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την επιδότηση της (ιδιωτικοποιημένης) ΤΡΑΙΝΟΣΕ με 50 εκατομμύρια το χρόνο για την ενίσχυση των άγονων σιδηροδρομικών γραμμών. Για την ενίσχυση των γραμμών; ΄Η μήπως για τους μισθούς και τα μπόνους των μάνατζερ που θα αναλάβουν να τις κλείσουν;