Σκάλας Λακωνίας - Μετά από πέντε μέρες απεργία οι εργάτες γης νίκησαν

Την Δευτέρα 13 Σεπτέμβρη η αστυνομία με μια πλήρως υποκριτική επιχείρηση περικύκλωσε ένα από τα 80 σπίτια και αποθήκες που ζουν μετανάστες σε άθλιες συνθήκες. Εκεί οι μπάτσοι συνέλαβαν 59 μετανάστες που ζούσαν σε δυο δυάρια και ένα τεσσάρι πληρώνοντας 50 ευρώ το μήνα ανά κεφάλι. Η αστυνομία βέβαια δεν νοιάζεται στο παραμικρό για τις συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών εργατών. Τον ρατσιστικό νόμο για τις απελάσεις των «λαθρομεταναστών» ενεργοποίησε, που προβλέπει όλες αυτές τις «διαδικασίες».

Στην συνέχεια η αστυνομία προχώρησε σε εκβιασμούς δεκάδων ιδιοκτητών παίρνοντας τηλέφωνα και ζητώντας την άμεση έξωση εκατοντάδων μεταναστών ενώ επέδωσε και δεκάδες διοικητικές απελάσεις σε μετανάστες σε μια προσπάθεια να τους εκφοβίσει και να τους διώξει από την περιοχή.

Η απάντηση των μεταναστών ήταν άμεση. Κατέβηκαν κατ΄ ευθείαν στην κεντρική πλατεία του χωριού την κατέλαβαν και πραγματοποίησαν συνέλευση στην οποία αποφάσισαν να απεργήσουν και να μην πάει κανείς για δουλειά την επόμενη μέρα.

Την Τετάρτη 15/9, το νέο πως κλιμάκιο της Ένωσης Μεταναστών Εργατών με την παρουσία του προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας Τζαβέντ Ασλάμ, βρίσκεται στο χωριό, διαδόθηκε αστραπιαία. Μαζί και η Κίνηση Ενάντια στον Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή με εκπρόσωπο τον Πέτρο Κωσταντίνου. Εκατοντάδες μετανάστες απ΄ όλα τα χωριά της περιοχής έφτασαν στην Σκάλα για να συμπληρώσουν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και για να διαδηλώσουν. Η οργή των μεταναστών ήταν έκδηλη. Η προσπάθεια της αστυνομίας να τους ενοχοποιήσει είχε εξοργίσει τους εργάτες που αντιλαμβάνονταν πως γίνονταν ο αποδιοπομπαίος τράγος. «Είμαστε και εμείς άνθρωποι όπως εσείς. Δεν είμαστε ζώα» έγραφε ένα από τα αυτοσχέδια πανό που είχαν φτιάξει οι μετανάστες. Μέσα στις επόμενες ώρες συμπληρώθηκαν πάνω από 470 αιτήσεις ασύλου ενώ 500 και πλέον άτομα γράφτηκαν στην Ένωση Μεταναστών Εργατών η οποία άνοιξε παράρτημα και στην Λακωνία.

«Έχετε δικαίωμα στην στέγαση, στην κοινωνική πρόνοια σε κανονικά μεροκάματα ίσα με όλους τους εργαζόμενους. Σήμερα δίνετε ένα δυνατό παράδειγμα σε όλους τους μετανάστες που ζουν στην Ελλάδα για να διεκδικήσουν όλοι μαζί αυτά που τους ανοίκουν», τόνισε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Τζαβέντ Ασλάμ. «Η διεκδίκηση της νομιμοποίησης, η διεκδίκηση για καλύτερες συνθήκες ζωής και για 35 ευρώ μεροκάματο για όλους δεν πρέπει να σταματήσει. Μπροστά σας έχετε να δώσετε μεγάλες μάχες αλλά όλοι μαζί θα τα καταφέρετε. Η Ένωση Μεταναστών Εργατών είναι στο πλευρό σας και σας καλύπτει και για την απεργία και για όλες τις κινητοποιήσεις που θα αποφασίσετε».

Η αποφασιστική διαδήλωση με πάνω από 1.500 μετανάστες που πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Σκάλας και η καθιστική διαμαρτυρία έξω από το αστυνομικό τμήμα ήταν μια τεράστια ένδειξη της δύναμης που έχουν οι εργάτες όταν παλεύουν συλλογικά. Με το πανό της Ένωσης Μεταναστών Εργατών «Εργάτες Ενωμένοι ποτέ νικημένοι» στην κορυφή της πορείας να δίνει τον τόνο του κοινού αγώνα μεταξύ ντόπιων και μεταναστών εργατών, εκατοντάδες μετανάστες από όλες τις μεριές του χωριού έτρεχαν να χωθούν μέσα στο πλήθος της διαδήλωσης ενώ κόσμος έβγαινε στα μπαλκόνια της κωμόπολης και χειροκροτούσε.

Οργάνωση

«Ο κόσμος έχει φοβηθεί και δεν μιλάει», θα πει αργότερα η Κατερίνα, κάτοικος του χωριού. «Η σημερινή κινητοποίηση θα ανοίξει πολλά στόματα. Η οργάνωση των μεταναστών δεν θα βοηθήσει μόνο τους μετανάστες να διεκδικήσουν μια καλύτερη ζωή αλλά μας δίνει σε όλους μας δύναμη να σταθούμε στο πλευρό τους και να διεκδικήσουμε και εμείς αυτά που μας αξίζουν».

Η εξέγερση των μεταναστών την Τετάρτη 15/9 στην Σκάλα ήταν νικηφόρα. Ο Δήμαρχος που μέχρι τότε «ένιπτε τας χείρας του» αναγκάστηκε να κατέβει στο δρόμο και να μιλήσει με τους μετανάστες και την επιτροπή συμπαράστασης που δημιουργήθηκε στην περιοχή. Μάλιστα ο ίδιος προσωπικά πήρε τηλέφωνα έναν έναν τους ιδιοκτήτες και τους ανάγκασε να ξανανοίξουν τα σπίτια τους για να μπουν μέσα οι εργάτες. Η αστυνομία αναγκάστηκε να πάρει πίσω τις διώξεις και να δημιουργήσει επιτροπή η οποία εξετάζει καθημερινά τις 475 αιτήσεις ασύλου. Και οι φασίστες μπροστά στο ορμητικό εργατικό ποτάμι που ξεχείλισε στους δρόμους της Σκάλας κρύφτηκαν στις τρύπες τους. Η μάχη για τα μεροκάματα συνεχίζεται. Ήδη η αύξηση από τα 20 στα 30 ευρώ είναι γεγονός και παρά τις αντιρρήσεις των μεγαλοαγροτών η 5νθήμερη απεργία τους ανάγκασε να καταλάβουν πως δεν μπορούν να παίζουν με τον ανθρώπινο μόχθο. Η Σκάλα μπορεί να γίνει το παράδειγμα για τους μετανάστες εργάτες σε όλη την Ελλάδα.

Ενωση Μεταναστών Εργατών

Από την ώρα που τους πέταξαν έξω από τα σπίτια επικοινώνησαν με την Ένωση Μεταναστών Εργατών στην Αθήνα και τους προτείναμε κάτω από την κάλυψη της Ένωσης να καλέσουν συγκέντρωση και να προχωρήσουν στην κατάληψη της πλατείας, να δημιουργήσουν μια επιτροπή και να υιοθετήσουν τρία αιτήματα: Επιστροφή στα σπίτια. Πολιτικό άσυλο τώρα. Και αξιοπρεπή μεροκάματα.

Οι μετανάστες άμεσα προχώρησαν στην υλοποίηση αυτών των βημάτων. Πραγματοποίησαν μια μαζικότατη συνέλευση και έβγαλαν μια επιτροπή. Έγινε άμεση ενημέρωση στον κόσμο που ήταν στα χωράφια και έξω από τα σπίτια, έσπασε ο φόβος και αυτό έφερε το πρώτο αποτέλεσμα, δηλαδή την κινητοποίηση κατάληψη της πλατείας.

Την επόμενη μέρα σπάσανε τις πιέσεις και τις απόπειρες των ρουφιάνων της Πακιστανικής πρεσβείας που προσπάθησαν μαζί με την αστυνομία να διαλύσουν την κινητοποίηση και αυτό ήταν κεντρικό σημείο. Και επίσης σπάσανε οι απόπειρες του δημάρχου που προσπαθούσε να περάσει την λογική ότι τώρα δεν μπορεί να γίνει τίποτα, θέλοντας να τους ξεφορτωθεί. Εκείνη την ημέρα έγινε μια πρώτη αυθόρμητη διαδήλωση που έδειχνε την οργή των μεταναστών.

Την τρίτη μέρα, η συνέλευση που έγινε με την παρουσία του Τζαβέντ Ασλαμ, πρόεδρου της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και μελών από την Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή εξέλεξε επιτροπή που έβαλε το ζήτημα ότι σήμερα πρέπει να απαντήσει η αστυνομία και οι αρχές. Οργανώσαμε δηλαδή την μαζική κατάθεση αιτήσεων ασύλου με 475 άτομα να βρίσκονται με χαρτιά στα χέρια και εγγράψαμε εκατοντάδες μετανάστες στην Ένωση Μεταναστών Εργατών η οποία πραγματοποίησε και την πρώτη μαζική της δράση στη Λακωνία. Αυτό είναι που έκανε τις αρχές να λυγίσουν και έδωσε την αυτοπεποίθηση στους μετανάστες να δουν πως έχουν πίσω τους την Ένωση Μεταναστών Εργατών να τους καλύψει και συνέχισαν μέχρι και το Σαββατοκύριακο την απεργία τους διεκδικώντας οικονομικά αιτήματα.

Πέτρος Κωνσταντίνου, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και την Φασιστική Απειλή