Εργατικό κίνημα
Η μάχη των εκλογών: Θυμηθείτε τους αγώνες που δώσαμε μαζί και ελάτε να τους συνεχίσουμε μέχρι τη δικαίωση

Αντιφασιστική κινητοποίηση στην Κηφισιά, 27/5/2014

Ο κύκλος ενός κινήματος που από το Δεκέμβρη του 2008 ανάδειξε μία νέα ριζοσπαστικοποίηση στην εργατική τάξη και τη νεολαία, συνεχίζεται ρίχνοντας διαδοχικά όλες τις κυβερνήσεις που στήριξαν τις επιλογές της κυρίαρχης τάξης. Η εργατική αντίσταση, το κίνημα της νεολαίας, η μάχη ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό γκρέμισε τις κυβερνήσεις Καραμανλή, Γ. Παπανδρέου, Παπαδήμου και συνέχισε με δυόμισι χρόνια σκληρών μαχών ενάντια στην κυβέρνηση των Σαμαροβενιζέλων, που την ανάγκασαν και αυτή σε άτακτη υποχώρηση. 

\r\n
\r\n
Τον Οκτώβρη του 2009, μετά από την παραίτηση της κυβέρνησης Καραμανλή η νίκη του ΠΑΣΟΚ δε σήμανε ούτε ανοχή ούτε αναμονή για το εργατικό κίνημα. Πολύ γρήγορα μέσα σε μία περίοδο κρίσης η κυβέρνηση κλιμάκωσε ένα νέο γύρο επιθέσεων απέναντι στην εργατική τάξη. Στις 17 Δεκέμβρη 2009 και ενώ ψηφίζεται ο προϋπολογισμός-προοίμιο των μνημονίων που ακολουθούν, οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ αρνούνται να καλέσουν έστω και μια 24ωρη. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ρίχνονται στη μάχη σε πρωτοβάθμια σωματεία και συνδικάτα για να γίνει η 17 Δεκέμβρη μέρα πανεργατικής απεργίας, καλεσμένης από τα κάτω, ανοίγοντας το δρόμο για τις 30 πανεργατικές απεργίες που ακολούθησαν, εγκαινιάζοντας το χώρο του Μουσείου σαν χώρο συγκέντρωσης των πιο μαχητικών κομματιών της εργατικής τάξης.
\r\n
 
\r\n
Με την ίδια αποφασιστικότητα και προσανατολισμό στην οργάνωση των αγώνων από τα κάτω η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αντιμετώπισε τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ με ολίγη από Κουβέλη, που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές του 2012.
\r\n
 
\r\n
Μετά την επιτυχία της πανεργατικής στις 26 Σεπτέμβρη, στις 9/10/2012 η Μέρκελ πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, για να δώσει τη σφραγίδα στην συγκυβέρνηση ότι θα παραμείνει στο ευρώ. Παρά τις απαγορεύσεις η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί τους εργαζόμενους και τη νεολαία να διαδηλώσουν στο Σύνταγμα σε μια μεγάλη, μαχητική και ενωτική διαδήλωση. “Τα μαχητικά μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με την ανυποχώρητη παρουσία τους μέσα στη διαδήλωση, έδωσαν σαφές αντικυβερνητικό, αντιΕΕ και αντικαπιταλιστικό στίγμα” αναφέρει η ανακοίνωση.
\r\n
 
\r\n
Ο απεργιακός χείμαρρος των πανεργατικών μετατρέπεται τώρα σε ποτάμια αντίστασης σε κάθε χώρο. Οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ συνεχίζουν μετατρέποντας τα Δημαρχεία σε “κέντρα αντίστασης”, η ΠΟΕΔΗΝ μετατρέπει σε πανελλαδική πανοσοκομειακή απεργιακή συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 30 Νοέμβρη το κάλεσμα του Συντονιστικού στα νοσοκομεία. Ανυποχώρητοι παραμένουν οι Διοικητικοί Υπάλληλοι των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ κλιμακώνοντας τις καταλήψεις και τις απεργίες, κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να ανοίξει την κερκόπορτα των απολύσεων.
\r\n

Επιστράτευση

\r\n
Η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Χατζηδάκη, ανακοινώνει την επιστράτευση των απεργών του ΜΕΤΡΟ, την έβδομη ημέρα της απεργίας τον Γενάρη του 2013. Στις 25/1, τα ξημερώματα, με μια πρωτοφανή επιχείρηση, τα ΜΑΤ καταλαμβάνουν το αμαξοστάσιο των Σεπολίων. “Τώρα συντονισμός, συνέχεια και ένταση του αγώνα στις συγκοινωνίες” καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ που τάχθηκε στο πλευρό των απεργών από την πρώτη μέρα. Λίγες μέρες αργότερα το παράδειγμα του ΜΕΤΡΟ ακολουθούν οι Ναυτεργάτες. Στις 5/2, η κυβέρνηση αποφασίζει την επιστράτευση. Η επόμενη ημέρα μετατρέπεται σε μέρα γενικής παναττικής απεργίας και το λιμάνι του Πειραιά γεμίζει με χιλιάδες συμπαραστάτες.
\r\n
 
\r\n
Παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να “καταργήσει” την Εργατική Πρωτομαγιά του 2013, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει “προσκλητήριο μάχης” ενάντια στην τρικομματική κυβέρνηση. Μαζικά συλλαλητήρια πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα. Με στάση εργασίας οι εργαζόμενοι σε Μετρό και ΗΣΑΠ, με 24ωρη οι ναυτεργάτες, σπάνε την επιστράτευση.
\r\n
 
\r\n
Οι καθηγητές της ΟΛΜΕ σε μαζικότατες γενικές συνελεύσεις και παρά την επιστράτευση που προληπτικά έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση μια μέρα πριν, υπερψηφίζουν την πρόταση για απεργία διαρκείας μέσα στις εξετάσεις, σε ποσοστό 92%. Η πρόταση έμπαινε στις συνελεύσεις από τις Παρεμβάσεις (σχήματα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα οποία συμμετέχει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και καθηγητές που συσπειρώνονται στη ΣΥΝΕΚ (παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ). Παρ\'όλα αυτά με μια πραξικοπηματική κίνηση, στη γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ και ΣΥΝΕΚ, κόντρα στη θέληση του κλάδου ξεπουλάνε την απεργία διαρκείας. 
\r\n
Το μεσημέρι της 11ης Ιούνη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου ανακοινώνει το κλείσμο της ΕΡΤ, απολύοντας σε μία μέρα πάνω από 2.500 εργαζομένους. Στο ραδιομέγαρο της Αγ. Παρασκευής, με πρόταση εργαζομένων μελών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποφασίζουν να συνεχίσουν να εκπέμπουν πρόγραμμα, ενώ τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αθήνα και σε όλη τη χώρα, πλημμυρίζουν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου. Στις 13/6, προκηρύσσεται γενική απεργία και οι δρόμοι γύρω από την ΕΡΤ, γεμίζουν με απεργούς. Για τους επόμενους 5 μήνες, το ραδιομέγαρο και όλοι οι σταθμοί της ΕΡΤ σε όλη την Ελλάδα λειτουργούν κάτω από εργατικό έλεγχο. Σωματεία και ομοσπονδίες συντονίζονται μέσα στην ΕΡΤ, διεκδικώντας νέα πανεργατική κλιμάκωση. Κάτω από αυτή την πίεση η ΔΗΜΑΡ αποχωρεί από τη συγκυβέρνηση.
\r\n
 
\r\n
Στο μέτωπο της Υγείας, ο Άδωνις Γεωργιάδης, προωθεί το κλείσιμο νοσοκομείων, αλλά έχει να αντιμετωπίσει την αντίσταση εργαζομένων και τοπικών κοινωνιών. Κεντρικό ρόλο παίζει το Συντονιστικό Νοσοκομείων - Επιτροπών Αγώνα – Υγειονομικών, στο οποίο πρωτοστατούν γιατροί και νοσηλευτές από το χώρο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
\r\n
 
\r\n
Ο Σεπτέμβρης ξεκινά με τους εκπαιδευτικούς να αποφασίζουν ξανά απεργία διαρκείας, αναγκάζοντας την ΑΔΕΔΥ να αποφασίσει εβδομάδα κινητοποιήσεων. Οι υγειονομικοί μετατρέπουν την απεργία σε τριήμερη ενώ 15 Ομοσπονδίες διεκδικούν απεργιακή κλιμάκωση. Το ίδιο και 29 σύλλογοι δασκάλων που ζητούν απεργιακή συμπόρευση με την ΟΛΜΕ. Η είδηση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στις 18/9, μεταδίδεται αστραπιαία στις απεργιακές φρουρές στις πύλες των σχολείων, μετατρέποντας το απεργιακό συλλαλητήριο το ίδιο πρωί σε μεγαλειώδη αντιφασιστική διαδήλωση. 
\r\n
\r\n

Συντονισμός

\r\n
\r\n
Το ξημέρωμα της 7/11/2013, η κυβέρνηση βάζει τα ΜΑΤ να εκκενώσουν βίαια το Ραδιομέγαρο. Χιλιάδες συρρέουν και πάλι στην Αγ.Παρασκευή, ενώ αρκετά σωματεία προκηρύσσουν στάση εργασίας. Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ πραγματοποιούν ένα ιστορικό δελτίο ειδήσεων από το δρόμο, έξω από την πύλη του ραδιομεγάρου με φόντο τα ΜΑΤ. Την επόμενη της εισβολής των ΜΑΤ, με πρωτοβουλία αγωνιστών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ γίνεται η πρώτη συνεδρίαση του Συντονισμού Ενάντια στα Κλεισίματα και τις Διαθεσιμότητες, που παίζει κρίσιμο ρόλο στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.
\r\n
 
\r\n
Με σύνθημα “η απαγόρευση δεν θα περάσει” καλεί η ΑΝΤΑΡΣΥΑ σε μαζική κινητοποίηση στις 8 Γενάρη του 2014 ημέρα που η κυβέρνηση αποφασίζει απαγόρευση διαδηλώσεων από το αεροδρόμιο μέχρι ολόκληρο το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να μπορέσει να υποδεχτεί στην Αθήνα τους ηγέτες της ΕΕ, στα πλαίσια της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ. 
\r\n
Οι απεργίες στους χώρους κλιμακώνονται όλους τους επόμενους μήνες κόντρα σε απολύσεις-διαθεσιμότητες-αξιολόγηση. Το Μάη παρά το γεγονός ότι είναι μήνας προεκλογικός ξεκινά η καθιστική διαμαρτυρία – κατασκήνωση έξω από το υπουργείο Οικονομικών, των ηρωικών καθαριστριών, που παλεύουν από τον Οκτώβρη ενάντια στις απολύσεις και συντονίζονται μαζί με τους σχολικούς φύλακες, τους διαθέσιμους εκπαιδευτικούς, τους εργαζόμενους της ΕΡΤ, των νοσοκομείων.
\r\n
 
\r\n
Τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη τη σκυτάλη της αντίστασης παίρνει η νεολαία. Οι αντιδράσεις των μαθητών ενάντια στο Νέο Λύκειο και την Τράπεζα Θεμάτων, κλιμακώνονται με κινητοποιήσεις και καταλήψεις. Οι φοιτητικοί σύλλογοι, με την παράταξη της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στα πανεπιστήμια να πρωτοστατεί, οργανώνουν συνελεύσεις που αποφασίζουν σύγκρουση με το υπουργείο για τις διαγραφές φοιτητών. Ο Φορτσάκης δίνει ρεσιτάλ αυταρχισμού με την παρουσία των ΜΑΤ μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά αντί για χτύπημα του φοιτητικού κινήματος και της Αριστεράς το μόνο που καταφέρνει είναι να ξεσηκώσει κύμα καταλήψεων σε όλη την Ελλάδα καθώς επίσης και απεργία των Διοικητικών. Ο τρόμος της κυβέρνησης μπροστά στον ξεσηκωμό της νεολαίας την αναγκάζει, λίγες μέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις στην επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, να υποχωρήσει στο αίτημα του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος βρίσκεται από τις 10 Νοέμβρη σε απεργία πείνας ζητώντας εκπαιδευτική άδεια για να σπουδάσει. Λίγες μέρες αργότερα ο Σαμαράς ομολογεί ότι έχει πλέον χάσει τον έλεγχο και αναγκάζεται να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. 
\r\n
\r\n
Όλες οι κυβερνήσεις επιχείρησαν μέσα στην περίοδο της κρίσης να παίξουν το χαρτί του ρατσισμού, προσπαθώντας να διαιρέσουν την εργατική τάξη και να ρίξουν τα βάρη στους μετανάστες. Αυτη η πολιτική έστρωσε το δρόμο στην άνοδο των Νεοναζί. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έδωσε τη μάχη με τη Χρυσή Αυγή από πολύ νωρίς. Στα μέσα Μάη του 2011 όταν οι Χρυσαυγίτες οργανώνουν μαζικό πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας που κατέληξε στη δολοφονία ενός μετανάστη στα Πατήσια κάτω από τα βλέμματα της αστυνομίας, κανείς κυβερνητικός δεν βρέθηκε να καταδικάσει το γεγονός. Στις 16 Μάη 2011 η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Δημαρχείο Αθήνας υψώνοντας φραγμό στο πογκρόμ της Χρυσής Αυγής.
\r\n
 
\r\n
Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα καλούν στις 8 Ιούνη 2012 αντιφασιστικό συλλαλητήριο στην Ομόνοια με κεντρικό σύνθημα “ούτε στη Βουλή ούτε πουθενά” δίνοντας απάντηση στο χαστούκι του Κασιδιάρη στις υποψήφιες της Αριστεράς. Με την επίσημη κάλυψη που αποχτά η Χρυσή Αυγή από την κυβέρνηση των Μπαλτάκων και παρά το γεγονός ότι δεν καταφέρνει να αυξήσει το ποσοστό της στις εκλογές του Ιούνη του 2012, προσπαθεί να οργανώσει ρατσιστικά πογκρόμ στις γειτονιές ιδιαίτερα της Β\' Πειραιά. Παρά την τρομοκρατία η τοπική ΚΕΕΡΦΑ Νίκαιας και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ διοργανώνουν στις 5 Ιούλη του 2012 την πρώτη τοπική αντιφασιστική διαδήλωση μετά την είσοδο της Χρυσής Αυγής στη βουλή, σπάζοντας στην πράξη τη θεωρία ότι αποτελούν πια «ένα νόμιμο πολιτικό κόμμα». Με τη συμμετοχή ντόπιων και μεταναστών να ξεπερνά τις 2.000, δίνουν το παράδειγμα για την εξάπλωση του αντιφασιστικού κινήματος σε κάθε πόλη και γειτονιά.
\r\n
 
\r\n
Στις 4 Αυγούστου 2012, την επέτειο της δικτατορίας του Μεταξά, ξεκινά μία τεράστια επίθεση σε βάρος των μεταναστών στο κέντρο της Αθήνας, με την γκεμπελικής έμπνευσης επονομασία του θεού της φιλοξενίας “Ξένιου Δία”. Η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να εντείνει το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία για να μπορεί να περνάει τα ολέθρια μέτρα του Μνημονίου χωρίς προβλήματα. Παράλληλα επιδιώκει τη μονιμοποίηση της καταστολής στις πόλεις και τις γειτονιές. Στις 24 Αυγούστου η ΑΝΤΑΡΣΥΑ η ΚΕΕΡΦΑ και η Πακιστανική Κοινότητα καλούν αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό συλλαλητήριο στην Αθήνα με μαζική συμμετοχή 20.000 ντόπιων και μεταναστών στέλνοντας μηνύματα ενότητας απέναντι στη ρατσιστική υστερία της κυβέρνησης. 
\r\n
Στις 17 Γενάρη του 2013 στις 3 η ώρα τη νύχτα στα Πετράλωνα γίνεται η δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν από τους Χρυσαυγίτες Λιακόπουλο και Στεργιόπουλο. Η δολοφονία ξεσήκωσε την οργή του αντιφασιστικού κινήματος που δύο μέρες μετά έδωσε απάντηση με το μεγαλειώδες πανελλαδικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο της 19 Γενάρη 2013. Η πρωτοβουλία 19 Γενάρη -Αθήνα Πόλη Αντιφασιστική μετατράπηκε σε παγκόσμιο πολιτικό γεγονός αφού την ίδια μέρα οργανώθηκαν αντιφασιστικές συγκεντρώσεις έξω από τις ελληνικές πρεσβείες δεκάδων πόλεων, σε αλληλεγγύη στο αντιφασιστικό κίνημα στην Ελλάδα, από το Σικάγο μέχρι το Σίδνει.
\r\n
 
\r\n
Την 1η Φλεβάρη 2013, ο 39χρονος Μπαμπακάρ Ντιάε από τη Σενεγάλη, έχασε τη ζωή του όταν έπεσε από γέφυρα του τρένου στο σταθμό του Θησείου κυνηγημένος από τη Δημοτική Αστυνομία. Στις 7 Φλεβάρη η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ και η Κοινότητα της Σενεγάλης, οργάνωσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας, απαιτώντας να τιμωρηθούν οι ένοχοι για τη ρατσιστική δολοφονία του μικροπωλητή Μπαμπακάρ Ντιάε και από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας να καθαιρέσει τους υπεύθυνους της επίθεσης κατά των μικροπωλητών και να σταματήσει τη ρατσιστική συνεργασία με τη δολοφονική πολιτική του Δένδια.
\r\n
 
\r\n
Στις 30 Μάρτη διοργανώθηκαν συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα, από το Ηράκλειο μέχρι την Αλεξανδρούπολη απαιτώντας “Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά χωρίς αποκλεισμούς-Νόμιμοι οι μετανάστες τώρα”, μετά από κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ συλλόγων εκπαιδευτικών, των σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, των κοινοτήτων μεταναστών, των φοιτητών και των μαθητών.
\r\n

Μανωλάδα

\r\n
Στα μέσα Απρίλη, τρεις πληρωμένοι μπράβοι της εταιρείας παραγωγής φράουλας Βαγγελάτος στη Μανωλάδα έστειλαν 33 μετανάστες εργάτες γης στο νοσοκομείο, 5 από αυτούς σοβαρά, απαντώντας με σφαίρες στο αίτημά τους να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους. Λίγες μέρες μετά, με πρωτοβουλία της ΚΕΕΡΦΑ και της Ένωσης Μεταναστών Εργατών συγκαλείται συνέλευση των εργατών γης στην κεντρική πλατεία της Νέας Μανωλάδας και αποφασίζεται συλλαλητήριο στις 28 Απρίλη. Πάνω από 3.000 μετανάστες εργάτες γης της περιοχής και εκατοντάδες συμπαραστάτες από την ΚΕΕΡΦΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ από τον Πύργο και την Πάτρα συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
\r\n
 
\r\n
Στις 20 Ιούλη, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ πρωτοστατεί στη διοργάνωση αντιφασιστικού συλλαλητηρίου που έφτασε να ματαιώσει φεστιβάλ μίσους που είχε προγραμματιστεί από τη Χρυσή Αυγή στην Καλαμάτα. Η οργή του κόσμου της πόλης ανάγκασε τελικά τις Αρχές, που μέχρι τότε πέταγαν η μία στην άλλη το μπαλάκι της ευθύνης, να πάρουν θέση και να ανακαλέσουν την άδεια για το Πάρκο του Λιμενικού που είχε δοθεί στη Χρυσή Αυγή.
\r\n
 
\r\n
Η αντιφασιστική οργή ξεχείλισε όταν το βράδυ της 18ης Σεπτέμβρη τάγμα εφόδου της Χρυσής Αυγής δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα μπροστά στα μάτια της αστυνομίας. Είχε προηγηθεί στις αρχές Σεπτέμβρη η επίθεσή στα μέλη του ΚΚΕ στο Πέραμα. Οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην περιοχή του Πειραιά κάλεσαν την ίδια μέρα σε άμεση απάντηση με αποτέλεσμα ένα μεγαλειώδες αντιφασιστικό κίνημα οργής να πλημμυρίσει το Κερατσίνι και αργότερα τη Νίκαια. Η αντιφασιστική απεργία και συγκέντρωση που κάλεσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στις 25 Σεπτέμβρη και η μεγαλειώδης πορεία προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στη Μεσογείων με την ΚΕΕΡΦΑ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην κεφαλή της πορείας, ανάγκασε τελικά την κυβέρνηση Σαμαρά να προχωρήσει στη σύλληψη του Μιχαλολιάκου.
\r\n
 
\r\n
“Να διαλυθεί η ΦΡΟΝΤΕΞ, να σταματήσει η παράνομη και δολοφονική πρακτική των επαναπροωθήσεων. Δικαίωμα σε κάθε πρόσφυγα και μετανάστη να φτάσει στην Ελλάδα και να ζητήσει άσυλο ή παραμονή. Πρόσφυγες και μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι”, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μετά τη δολοφονία 9 μικρών παιδιών και 3 γυναικών στο Φαρμακονήσι. Στις 30 Γενάρη μαζί με την ΚΕΕΡΦΑ, συνδικάτα και φοιτητικούς Συλλόγους κάλεσαν διαδήλωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια. 
\r\n
Στις 22 Μάρτη η αντιφασιστική δράση εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα και σε 23 πόλεις σε όλο τον πλανήτη με τις δυνάμεις της ΚΕΕΡΦΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους και μαθητικά συμβούλια να αναγκάζουν τη Βουλή να ψηφίσει την άρση της ασυλίας των νεοναζί βουλευτών.
\r\n
 
\r\n
Στις 18 Σεπτέμβρη του 2014, στον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, χιλιάδες αντιφασίστες πλημμυρίζουν το Κερατσίνι και δεκάδες πόλεις σε όλη την Ελλάδα στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του Αντιφασιστικού Σεπτέμβρη. Την επόμενη μέρα στις 19/9 πλημμύρισε το Σύνταγμα στη συναυλία που κάλεσε η πρωτοβουλία των φίλων του Παύλου Φύσσα. Τρεις μήνες από τότε που έκλεισε ο φάκελος της ανάκρισης, ανακοινώθηκε η εισαγγελική πρόταση για την παραπομπή των μελών της εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δίκη.
\r\n
\r\n