Εργατικό κίνημα
Η μάχη των εκλογών: Εξορμήσεις και περιοδείες παντού

Εξόρμηση στη λαϊκή της Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια

Εικόνες πλούσιας πολιτικής συζήτησης και ανταπόκρισης για το αντικαπιταλιστικό πρόγραμμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ μας μεταφέρουν σύντροφοι και συντρόφισσες που συμμετέχουν στις εκλογικές περιοδείες και εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, σχολές και γειτονιές πανελλαδικά. 

\r\n
\r\n
 
\r\n
Την Παρασκευή 9/1 έγινε περιοδεία στα ΕΛΤΑ στην πλατεία Δημαρχείου στο κέντρο. «Ήταν πολύ καλή η συζήτηση καθώς μας θυμόντουσαν από τις περιφερειακές εκλογές που είχαμε κάνει περιοδεία με τον Πέτρο Κωνσταντίνου και πολλοί μας έλεγαν «βγάλαμε τον Πέτρο στο Δήμο Αθήνας». Η συζήτηση ήταν πάνω στο τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ άμα βγει, «να του δώσουμε μια ευκαιρία» έλεγαν πολλοί, αλλά ότι θα πρέπει να οργανωθούμε από τα κάτω. Άνοιξε ακόμα το θέμα ότι ο χώρος των ΕΛΤΑ έχει συρρικνωθεί και είχαν τριήμερη απεργία οι διανομείς, η οποία μπορεί να συνεχιστεί. Ήξεραν και οι ίδιοι ότι αυτή είναι η δύναμη τους. Δώσαμε 15 φύλλα της εφημερίδας, τρία περιοδικά Σοσιαλισμός από τα Κάτω και πήραμε οικονομική ενίσχυση» μας είπε η Ελεάννα Τσ.
\r\n
 
\r\n
Εξόρμηση έγινε και στο κτίριο του Δήμου Αθήνας στην Λιοσίων. «Η κουβέντα άνοιγε πολύ πιο εύκολα από οποιαδήποτε άλλη φορά. Ακόμα και κόσμος που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ έπαιρνε την Εργατική Αλληλεγγύη για να δει τι λέμε και να ενημερωθεί για την μάχη της Γενικής Ανακύκλωσης. Δώσαμε συνολικά 14 φύλλα της εφημερίδας. Συζητούσαμε για τις μάχες που έχει δώσει αυτός ο κόσμος, όπως η κατάληψη του Δήμου της Αθήνας. Πετυχημένη ήταν και η εξόρμηση που κάναμε στα Κάτω Πατήσια στο σταθμό» μας μετέφερε η Μάνια Κ.
\r\n
\r\n

Αριστερά

\r\n
\r\n
Η Μαρία Μπ. μας μίλησε για την εξόρμηση στον κεντρικό ΟΑΕΔ στην Σταδίου. «Μιλήσαμε με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί και με τους εργαζόμενους. Το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό, οι περισσότεροι έλεγαν ότι θα ψηφίσουν αριστερά. Έλεγαν όμως ότι δεν έχουν αυταπάτες για το τι περιμένουν. Ήταν πολύ ανοιχτοί για να ξαναπάμε και να προχωρήσει η κουβέντα, ενώ δύο μας άφησαν το τηλέφωνό τους για άμεση επικοινωνία. Οι εργαζόμενοι μας έλεγαν ότι έχουν απολυθεί 200 άτομα και ότι έχουν πάρα πολύ κόσμο να εξυπηρετήσουν, αλλά έχουν πάρα πολύ λίγο προσωπικό. Είχε πραγματικά τεράστια ουρά και στο ταμείο ήταν μόνο τρία άτομα. Μοιράσαμε προκήρυξη και στον κόσμο που περίμενε. Κάποιοι μας φώναζαν «μακάρι να τα πάρουμε όλα πίσω». Στις 26 του μήνα θα είμαστε πάλι στο δρόμο με τους αγώνες μας». 
\r\n
 
\r\n
Ο Πάνος Γ. μας έστειλε την παρακάτω ανταπόκριση: «Κάναμε εξόρμηση στο νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός στην Καισαριανή την Παρασκευή 9/1. Κοινός τόπος σχεδόν από όλους τους εργαζόμενους ήταν η ευχαρίστηση για την πτώση των Σαμαροβενιζέλων. Από κει και πέρα η συζήτηση επικεντρώθηκε σε δύο σημεία. 
\r\n
 
\r\n
Πρώτον, από τη δικιά μας μεριά τονίστηκε ότι η ψήφος στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ είναι ψήφος συνέχισης των αγώνων και την επόμενη μέρα των εκλογών μέχρι να ξαναπάρουμε πίσω όλα όσα μας άρπαξαν τα τελευταία χρόνια, αλλά και ψήφος πίεσης στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ, μιας και οι πιέσεις που θα προκύψουν από τα δεξιά του θα είναι πολύ μεγάλες. Δεύτερον, όσον αφορά μια κυβέρνηση της Αριστεράς επισημάναμε ότι οι αυταπάτες που σπέρνει για μια φιλολαϊκή πολιτική στα πλαίσια του ευρώ και της ΕΕ, γρήγορα θα αποδειχθούν ανεφάρμοστες. Ανανεώσαμε το ραντεβού μας την επόμενη βδομάδα με το νέο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης αλλά και με καινούργια υλικά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
\r\n
 
\r\n
Πετυχημένη ήταν η εξόρμηση στο Δήμο Νέας Σμύρνης. «Όλος ο κόσμος έχει μπει σε ρυθμό εκλογών και αυτό φάνηκε και από την παρέμβαση μας στον Δήμο της Νέας Σμύρνης. Η συζήτηση που έγινε με τους εργαζόμενους ήταν πλούσια και σε όλα τα γραφεία επικρατούσε ενθουσιασμός για την κατάρρευση της κυβέρνησης των Σαμαροβενιζέλων. Μετά από πολύ καιρό, εκτός από το κεντρικό κτίριο του Δήμου, εξορμήσαμε στο Τμήμα Προσχολικής Αγωγής, που μετρήσαμε εφημερίδες αντίστοιχες με τα γραφεία. Όλοι οι εργαζόμενοι στο άκουσμα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ενδιαφέρονταν να μάθουν τί λέμε και τι κάνουμε στην γειτονιά, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που μας ζήτησαν να τους πάμε επιπλέον εφημερίδες, για να δώσουν σε φίλους και γνωστούς» μας δήλωσε η Μελίνα Π.
\r\n
\r\n

Σε όλες τις πόλεις

\r\n
\r\n
Οι εξορμήσεις έχουν απλωθεί σε όλες τις πόλεις. «Πολύς κόσμος ενδιαφέρεται για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, στην εξόρμηση στου Λαμπράκη μας έπαιρναν τις προκηρύξεις από τα χέρια, ερχόντουσαν να ρωτήσουν, να κάνουμε συζήτηση» μας είπε χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Μ. από τη Θεσσαλονίκη. Πρόσθεσε ότι «κόσμος που ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ έχει δεύτερες σκέψεις και συζητάει τι λέμε ανοιχτά. Στην εξόρμηση βρήκαμε και κόσμο που μας έχει ψηφίσει παλιότερα. Η συζήτηση με αυτούς ήταν πως θα πάμε παρακάτω, να ολοκληρώσουμε την ανατροπή αξιοποιώντας το ρήγμα που έχει ήδη γίνει, να φτάσουμε στην ανατροπή του συστήματος συνολικά».    
\r\n
 
\r\n
Η Ζαννέτα Λ. μας μίλησε για τις παρεμβάσεις στην Αλεξανδρούπολη «δώσαμε 10 εφημερίδες στην εξόρμηση στην πλατεία και 5 στην περιοδεία στο νοσοκομείο. Η συζήτηση άνοιγε πάνω στην προοπτική της ανατροπής. Στο νοσοκομείο νέοι νοσηλευτές και γιατροί πήραν την εφημερίδα για να γνωρίσουν τι λέει η αντικαπιταλιστική αριστερά. Στην πλατεία ο καθένας που περνούσε μας έπαιρνε μια μίνι συνέντευξη. Πως θα βγούμε από την ΕΕ και το ευρώ, πως θα διαγράψουμε το χρέος, ποιος θα τα κάνει αυτά. Πολύς κόσμος ήταν σε δίλημμα. ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Υπάρχει κόσμος που έχει σοκαριστεί από τις δεξιές μετατοπίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και είναι ανοιχτός στις προτάσεις της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, ειδικά στα αιτήματα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος». 
\r\n
 
\r\n
Στα Χανιά έγινε εξόρμηση στη Λαϊκή το Σάββατο 10/1. «Όλοι ζητούσαν να φύγουν οι Σαμαροβενιζέλοι. Αυτό είναι το πρώτο που έλεγε ο κόσμος. Μετά γινόταν πλούσια συζήτηση. Έκανε εντύπωση σε όσους μιλούσαμε ότι κάνουμε κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ όχι για να κάνουμε καταγγελία, αλλά γιατί εμείς βάζουμε ως στόχο την ανάπτυξη και την διατήρηση του εργατικού κινήματος ως αντίβαρο στις όποιες υποχωρήσεις κάνει. Δώσαμε 26 εφημερίδες και ένα περιοδικό σε μια εξόρμηση που κράτησε δύο ώρες» μας είπε ο Μανώλης Φ. 
\r\n

Πανηγύριζαν

\r\n
Από το Ρέθυμνο η Μαριλήδα Α. μας δήλωσε: «Οι εργαζόμενοι σε όλους χώρους και ειδικά στους Διοικητικούς του Πανεπιστημίου πανηγύριζαν που η κυβέρνηση κατέρρευσε. Πολύ μεγάλο είναι το κομμάτι που θα στηρίξει ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με κριτική από τώρα για τις στροφές της ηγεσίας του προς τα δεξιά και με διάθεση να συνεχίσει να παλεύει για αυτά που ζητάει. Ειδικά στους Διοικητικούς που έχουμε μια παραπάνω τριβή λόγω των αγώνων που έχουμε δώσει από κοινού είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό που αντιλαμβάνεται ότι χρειάζεται να δυναμώσουμε την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Ετοιμάζουμε ακόμα μεγαλύτερο πρόγραμμα περιοδειών».
\r\n
 
\r\n
Πετυχημένες εξορμήσεις έγιναν επίσης στο Περιστέρι, στην Καμάρα στη Θεσσαλονίκη, στην Λαϊκή στα Εξάρχεια, στον ΟΣΕ της Καρόλου με 14 εφημερίδες και 6 περιοδικά, στο Κέντρο του Πειραιά, στο Νοσοκομείο Ερυθρός με 14 εφημερίδες, στο Παγκράτι, στο Δήμο Περάματος, στο Νοσοκομείο ΠΑΓΝΗ στο Ηράκλειο με 9 εφημερίδες.
\r\n

Και στις σχολές με την Εργατική Αλληλεγγύη

\r\n
\r\n
«Από την εξόρμηση στο ΤΕΙ Αθήνας η εμπειρία ήταν εκπληκτική. Παρόλο που η σχολή δεν είχε κόσμο, η εξόρμηση ήταν από τις πιο δυνατές από την αρχή του έτους. Ο κόσμος σταμάταγε από μόνος του και άνοιγε κουβέντα πάνω στην κινδυνολογία που σπέρνει η άρχουσα τάξη ζητώντας μας να απαντήσουμε καθώς αδυνατούν οι υπόλοιποι. Το αντικαπιταλιστικό αντιμνημόνιο είναι η καλύτερη απάντηση» μας μετέφερε η Διοτίμα Χρ. από την εξόρμηση την Πέμπτη 8/1.
\r\n
 
\r\n
Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συζήτηση ήταν κυρίως γύρω από το πώς οργανώνουμε την συνέχεια και ότι δεν έχουμε εκλογικές αυταπάτες. Το κλίμα ήταν πολύ αισιόδοξο και τόσο οι φοιτητές όσο και οι διοικητικοί-καθηγητές αναγνωρίζουν την ανάγκη ύπαρξης της ΑΝΤΑΡΣΥΑ όχι μόνο στις εκλογές αλλά και στους αγώνες. Μέσα σε ελάχιστη ώρα δώσαμε 13 εφημερίδες και μαζέψαμε ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για ενίσχυση. Βοήθησε πολύ και το εξώφυλλο της ΕΑ. Μέσα σε όλους τους εκβιασμούς απαντάμε με διαγραφή του χρέους, ρήξη με την ΕΕ και το ευρώ, εργατικό έλεγχο. Πάμε να οργανώσουμε τις μάχες για να διεκδικήσουμε όσα μας έχουν πάρει».
\r\n
\r\n
\r\n