Πολιτική
Η σφαγή στο Charlie Hebdo: Η Αριστερά που δεν τσιμπάει

Ένα μεγάλο τμήμα της γαλλικής αριστεράς βάδισε πίσω από τον Ολάντ και την Μέρκελ στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Παρίσι. Αλλά όχι όλοι. Το Νέο Αντικαπιταλιστικό Κόμμα (NPA) αρνήθηκε να πάρει μέρος σε μια κινητοποίηση καπελωμένη από την “ιερή συμμαχία” των Ολάντ, Βάλς και Σαρκοζί. 

\r\n
\r\n
Σε μια κοινή ανακοίνωση (NPA, Alternative libertaire, Mouvement des Objecteurs de Croissance, Parti Communiste des Ouvriers de France) τέσσερις οργανώσεις και κινήματα της Γαλλίας εξηγούν γιατί η αριστερά δεν μπορεί να συνταχθεί με αυτούς που προσπαθούν, αναβιώνοντας τη θεωρία περί “σύγκρουσης των πολιτισμών” να αξιοποιήσουν τις δολοφονικές επιθέσεις για να εξαπολύσουν ένα πογκρόμ σε βάρος των μεταναστών, των ξένων και των μουσουλμάνων. Ανάμεσα στις προσωπικότητες της αριστεράς που αρνήθηκαν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο ήταν όχι μόνο ο Ολιβιέ Μπεζανσενό, ο πρώην προεδρικός υποψήφιος του NPA αλλά και ο Ζαν Λυκ Μελανσόν, ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου στις προεδρικές εκλογές του 2012. Το Κόμμα της Αριστεράς, δυστυχώς (ο Μελανσόν είναι ένα από τα ιδρυτικά του μέλη), δεν ακολούθησε το παράδειγμά του και πήγε στο συλλαλητήριο.
\r\n
 
\r\n
“Ρατσιστές και δεξιοί προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τις φριχτές δολοφονίες στο Παρίσι για να διαιρέσουν τους εργαζομένους, να δικαιολογήσουν τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και να πριμοδοτήσουν την ισλαμοφοβία”, γράφει η ανακοίνωση του SWP, της αδελφής οργάνωσης του ΣΕΚ στη Βρετανία. “Τα μίντια παρουσιάζουν το Σαρλί Εμπντό σαν απλά ένα \'σατιρικό περιοδικό\'... Ίσως και να ήταν κάποτε, αλλά τώρα έχει εξειδικευτεί στην παρουσίαση προκλητικών και ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος του Ισλάμ. Αυτό δεν δικαιολογεί τις δολοφονίες. Αλλά είναι ένα βασικό κρατούμενο. Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε τους αλλεπάλληλους πολέμους του ιμπεριαλισμού, τις δολοφονίες, τις επιθέσεις των μη επανδρωμένων αεροπλάνων και τα βασανιστήρια στη Μέση Ανατολή και αλλού. Αυτή η ιμπεριαλιστική επίθεση γεννάει ένα βαθύ μίσος”.
\r\n
 
\r\n
“Ένοχος για την γαλλική 11η Σεπτέμβρη του Σαρλί Εμπντό είναι ο γαλλικός ιμπεριαλισμός”, γράφει στην ανακοίνωσή της η ΚΕΕΡΦΑ. “Αυτοί που όπλισαν το χέρι των δολοφόνων των εργαζόμενων του Σαρλί Εμπντό είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις που σπαταλούν τρισεκατομμύρια για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Μ. Ανατολή, την Ασία, την Αφρική. Δεν θα σταματήσουν αυτές οι δολοφονικές επιθέσεις με την ισλαμοφοβία και τα αστυνομικά μέτρα που κλιμακώνουν τώρα οι κυβερνήσεις και καλούν σε εθνική ομοψυχία τους λαούς της Ευρώπης. Οι φράχτες στα σύνορα και η FRΟNTEX, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης - Γκουαντάναμο, o ρατσισμός φουντώνουν τα ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα στην Ευρώπη. Θα σταματήσουν μόνο με ένα ισχυρό μαζικό κίνημα ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τον πόλεμο και το ρατσισμό”.
\r\n