Αντιρατσιστικό κίνημα
Η “Μηδενική Ανοχή” στο πλευρό των Σύρων προσφύγων

Η 9χρονη Τζοάνα από τη Συρία μαζί με την μητέρα της

Θέλοντας να αναδείξουν τις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ανάπηροι τόσο κατά τη δάρκεια του πολέμου αλλά ακόμα περισσότερο σαν πρόσφυγες, η Κίνηση Χειραφέτησης ΑμεΑ “Μηδενική Ανοχή” οργάνωσε εκδήλωση στο θέατρο ΕΜΠΡΟΣ στις 9 Γενάρη και απήυθυνε έκκληση “για την αποκατάσταση των προσφύγων με αναπηρία με όρους αξιοπρέπειας και όχι φιλανθρωπίας”. 
\r\n
\r\n
 
\r\n
Στην εκδήλωση συμμετείχαν Σύριοι πρόσφυγες που πάσχουν από αναπηρία είτε εκ γεννετής, είτε λόγω των συνθηκών του πολέμου. Αναδείχθηκαν όχι μόνο οι δυσκολίες συντήρησης των αμαξιδίων λόγω κόστους αλλά και των συνθηκών στη Συρία, αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες σαν την 9χρονη Τζοάνα Ισμίρ η οποία πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη και δεν της χορηγούνται ινσουλίνες. Ευτυχώς μετά την εκδήλωση, η Τζοάνα εισήχθη σε νοσοκομείο για να της παρασχεθεί κάθε ιατρική βοήθεια.
\r\n
 
\r\n
Η Κίνηση καταγγέλλει: “Το χειρότερο είναι πως υπάρχουν αναπηρίες που προκλήθηκαν από την βίαιη πολλές φορές αντιμετώπιση των προσφύγων και των μεταναστών από την αστυνομία και τις αρχές καταστολής. Ενώ υπάρχει και η περίπτωση ενός Σύριου πρόσφυγα με ακρωτηριασμό κάτω άκρου ο οποίος εξαφανίστηκε μετά την εκκαθάριση της αστυνομίας στο Σύνταγμα και οι προσπάθειες ανεύρεσής του από τους δικούς του συνεχίζονται”.
\r\n
 
\r\n
Σε σχόλιό του ο Αντώνης Ρέλλας μέλος της “Μηδενικής Ανοχής” τόνισε πως “ερχόμενοι σε στενή επαφή με τους Σύριους πρόσφυγες με αναπηρία μπορέσαμε να καταγράψουμε αναλυτικά, με την κάθε κρίσιμη και χρήσιμη λεπτομέρεια, τις ανάγκες αποκατάστασης που προκύπτουν από την κατάσταση της αναπηρίας τους. Και, κατόπιν, να δρομολογήσουμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τους διατεθούν, αν μη τι άλλο, τα στοιχειώδη που δικαιούνται. Αυτά που αδιαφορεί και αρνείται να τους διαθέσει (ως οφείλει) η αρμόδια Πολιτεία”.
\r\n
 
\r\n
Όπως τόνισαν στην ανακοίνωση που εξέδωσαν τα μέλη της Κίνησης Χειραφέτησης ΑμεΑ: Μηδενική Ανοχή, “τα κέντρα υποδοχής προσφύγων ΔΕΝ πληρούν προδιαγραφές προσβασιμότητας για τους ανθρώπους με αναπηρία, παραβιάζονται κατάφορα τα δικαιώματα των προσφύγων με αναπηρία όπως αυτά περιγράφονται στις διεθνείς συμβάσεις που η χώρα μας έχει κυρώσει. Οι αγώνες για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια, το δικαίωμα στην ίδια την ζωή, δεν τελειώνουν ποτέ”.
\r\n