Πολιτική
Ένα πολύτιμο φυλλάδιο: Αντικαπιταλιστικό Αντι-μνημόνιο

Τα τελευταία χρόνια, μετρώντας από τον Μάιο του 2010 οπότε υπογράφηκε το πρώτο μνημόνιο, έχουν ήδη καταγραφεί και περάσει στην Ιστορία σαν τα «χρόνια των μνημονίων», «χρόνια της μνημονιακής διακυβέρνησης» και έχουν σημάνει μια λυσσαλέα και συνεχή επίθεση στην εργατική τάξη και τους φτωχούς.

\r\n
\r\n
Η πρόσφατη απόφαση του Σαμαρά να προχωρήσει στην πρόωρη εκλογή προέδρου δημοκρατίας, στην ουσία να προχωρήσει σε εκλογές, έγινε κάτω από την πίεση της τρόικας ότι αυτά πρέπει να συνεχιστούν, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλος ψεύτης ήταν όταν υποσχόταν ότι το «χρέος είναι βιώσιμο» και «πλησιάζει η έξοδος».
\r\n
 
\r\n
Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι, νέοι, συνταξιούχοι, αγρότες αναζητούν με αγωνία την απάντηση στα κρίσιμα ερωτήματα: Θα σημάνει μια πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ το τέλος των μνημονίων; Τι σημαίνει πρακτικά για τον κόσμο η κατάργησή τους; Ποιος θα την επιβάλλει; Πως θα απαντήσουμε στους εκβιασμούς της τρόικας και των καπιταλιστών; Με τι είδους πολιτική θα αντικαταστήσουμε την πολιτική των μνημονίων;
\r\n
 
\r\n
Σε αυτά τα ερωτήματα απαντάει το 16σελιδο φυλλάδιο που κυκλοφορεί η Εργατική Αλληλεγγύη κάτω από τον τίτλο «Η πάλη για ένα Αντικαπιταλιστικό Αντι-μνημόνιο» (τιμή ενίσχυσης 1 ευρώ).
\r\n
 
\r\n
Το πρώτο μέρος του φυλλαδίου περιλαμβάνει τις «Αντικαπιταλιστικές απαντήσεις στους εκβιαστές των αγορών», δηλαδή τα αναγκαία άμεσα μέτρα που θα καταφέρουν να απαντήσουν αποτελεσματικά στους εκβιασμούς που θα προκαλέσει η κατάργηση των μνημονίων και ταυτόχρονα θα απαντήσουν πρακτικά στο ερώτημα «που θα βρεθούν τα λεφτά»: 
\r\n
Την μονομερή διαγραφή του χρέους, την κρατικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων, την φορολόγηση των πλουσίων, την ρήξη με το ευρώ και την ΕΕ. 
\r\n
Παράλληλα αναδεικνύει ότι η δύναμη που μπορεί να επιβάλλει αυτές τις βαθιές ανατροπές είναι η ίδια δύναμη που μέσα σε μια πενταετία έριξε τρεις κυβερνήσεις και κατάφερε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό:
\r\n
\r\n

Ο ρεαλισμός της εργατικής τάξης

\r\n
\r\n
Η εργατική τάξη και η δυνατότητα να επιβάλει τον δικό της έλεγχο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αναδεικνύοντας τον δικό της ρεαλισμό απέναντι στον «ρεαλισμό» της ανεργίας, της φτώχειας, της διάλυσης του κράτους πρόνοιας που θέλει να μας καταδικάσει η άρχουσα τάξη εις τον αιώνα τον άπαντα.
\r\n
 
\r\n
Το δεύτερο μέρος αναλύει ότι κατάργηση των μνημονίων δεν σημαίνει απλά «σκίσιμο χαρτιών» των συμφωνιών λιτότητας (και η πιθανή σύναψη κάποιων νέων, ίσως κάτω από διαφορετικό όνομα, από την επόμενη κυβέρνηση, στο όνομα της εξυπηρέτησης του χρέους που θα έχει απομείνει μετά από την διαπραγμάτευση) αλλά άμεσα μέτρα για να «πάρουμε πίσω όλα όσα μας λεηλάτησαν»: 
\r\n
 
\r\n
Επιστροφή στις δουλειές για πάνω από 1 εκατομμύριο ανέργους - που δεν μπορεί να περιμένει ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα. Ξαναχτίσιμο σε ό, τι γκρέμισαν στην Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό, τους ΟΤΑ, το ΙΚΑ, τις υπηρεσίες. Αντιστροφή όλων των ιδιωτικοποιήσεων και κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ, κρατικοποίηση των εργοστασίων και των χώρων εργασίας που κλείνουν χωρίς αποζημίωση των καπιταλιστών. Επιστροφή των μισθών και των συντάξεων στο προ των μνημονίων ύψος απαιτώντας να γυρίσουν πίσω τα κεφάλαια των ταμείων που εξαϋλώθηκαν με το PSI, να πληρώσουν επιτέλους οι καπιταλιστές ό, τι χρωστάνε στα ταμεία.
\r\n
\r\n

Πολιτικές επιθέσεις

\r\n
\r\n
Αντικαπιταλιστικό Αντι-μνημόνιο σημαίνει άμεσες απαντήσεις στις πολιτικές επιθέσεις που έχουν προχωρήσει χέρι-χέρι με τα μνημόνια και περιλαμβάνονται αναλυτικά στο τρίτο μέρος του φυλλαδίου: Να υπερασπίσουμε τα δημοκρατικά δικαιώματα που απειλούνται, από την απεργία μέχρι την διαδήλωση, και να απαιτήσουμε την κατάργηση των αυταρχικών νόμων και των ειδικών δυνάμεων καταστολής.
\r\n
 
\r\n
Σημαίνει καταδίκη των νεοναζί της Χ.Α και τσάκισμα της φασιστικής απειλής που απλώνεται επικίνδυνα σε Ελλάδα και Ευρώπη, αποκάλυψη και τιμωρία όλων όσων την καλύπτουν και ταυτόχρονα ξήλωμα των πολιτικών που την γιγαντώνουν. 
\r\n
Να συγκρουστούμε με τον ρατσισμό και την ισλαμοφοβία που βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων απαιτώντας νομιμοποίηση για τους μετανάστες, ιθαγένεια στα παιδιά δεύτερης γενιάς, άσυλο στους πρόσφυγες, γκρέμισμα του τείχους στον Έβρο, των στρατοπέδων συγκέντρωσης, της Φρόντεξ. Να σταματήσουμε την πολιτική διακρίσεων απέναντι στους μετανάστες, τους Ρομά, την ΛΟΑΤ κοινότητα, τις γυναίκες που χτυπιούνται διπλά από την κρίση. Να συγκρουστούμε με όλα τα επικίνδυνα πολεμοκάπηλα σχέδια που βλέπουνε έξοδο από την κρίση μέσα από (βλέπε κάτω) τη σύναψη του αντιδραστικού άξονα Ελλάδας-Ισραήλ, την βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους «προθύμους του Ομπάμα».
\r\n
 
\r\n
Διαβάστε το Αντικαπιταλιστικό Αντι-μνημόνιο, ένα όπλo χρήσιμο πριν και κυρίως μετά τις εκλογές.
\r\n
\r\n
\r\n

“Άξονας Ελλάδας - Ισραήλ”: Ούτε στο Παρίσι, ούτε πουθενά!

\r\n
\r\n
\r\n
Η αναγούλα μπροστά στην εικόνα των «ηγετών» του κόσμου να διαδηλώνουν στους δρόμους του Παρισιού για την «ελευθερία του τύπου» και τα «δημοκρατικά ιδεώδη» γίνεται εμετός όταν ανάμεσά τους διακρίνει κανείς τον «άξονα» Νετανιάχου-Σαμαρά.
\r\n
 
\r\n
Για την Ελλάδα αυτό είναι προφανές, αλλά έγινε προφανές και στην Γαλλία. Το περιοδικό L’Express παράφρασε ένα σκίτσο του Charlie Hebdo με την φράση «Είναι δύσκολο να σε στηρίζουν μαλάκες» αναφερόμενο στις δηλώσεις που έσπευσε να κάνει ο Σαμαράς συνδέοντας την επίθεση στο Παρίσι με τους μετανάστες, το δικαίωμα των παιδιών μεταναστών στην Ιθαγένεια και τον ΣΥΡΙΖΑ. Η εφημερίδα Figaro έγραψε ότι «ο Σαμαράς χρησιμοποιεί σαν εργαλείο το Charlie Hebdo».
\r\n
 
\r\n
«Το Ισραήλ βάλλεται από ακριβώς τις ίδιες δυνάμεις που επιτίθενται στην Ευρώπη. Το Ισραήλ συντάσσεται με  την Ευρώπη. Να συνταχθεί και η Ευρώπη με το Ισραήλ» δήλωσε ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, μετά την συνάντησή του, τι ειρωνεία, με τον Υπουργό Εξωτερικών Μπόργκε Μπρέντε της Νορβηγίας – της χώρας στην οποία πριν από τρία χρόνια ο νεοναζί Μπρέιβικ σκότωσε σε μια μέρα 77 ανθρώπους, χωρίς να ιδρώσει το αυτί ούτε του Νετανιάχου, ούτε κανενός ευρωπαίου ηγέτη. 
\r\n
 
\r\n
«Οι χθεσινές δολοφονικές επιθέσεις στην ελευθερία της έκφρασης ξεκάθαρα δείχνουν την περιφρόνηση του ριζοσπαστικού Ισλάμ για τις αξίες που υποστηρίζουμε. Πιστεύω πως με τη δύναμη της αποφασιστικότητάς μας και την ενοποίηση των δράσεών μας, μπορούμε να νικήσουμε αυτή την απειλή στον πολιτισμό μας» πρόσθεσε ο Νετανιάχου.
\r\n
 
\r\n
Ποιές είναι οι «αξίες» και ο πολιτισμός του Νετανιάχου; Πάνω από 1.650 Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους και άλλοι 8.500 τραυματίστηκαν και έμειναν ανάπηροι από την δολοφονική επίθεση του ισραηλινού στρατού στην Γάζα το καλοκαίρι του 2014, επίθεση την οποία οργάνωσε και καθοδήγησε ο ίδιος ο Νετανιάχου. Ανάμεσά τους ήταν, σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα», 12 δημοσιογράφοι (άλλες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό σε 15). H έκθεση σημειώνει ότι οι δημοσιογράφοι και τα οχήματά τους βρίσκονται μονίμως στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού. 
\r\n
\r\n

«Ενοποίηση των δράσεων»

\r\n
\r\n
Ακόμα και πριν τον πόλεμο, το 2012, το Ισραήλ βρισκόταν ήδη στην 112η θέση του παγκόσμιου Δείκτη Ελευθερίας του λόγου και του Τύπου - με την Ελλάδα να ακολουθεί στην 84η θέση. Η «ενοποίηση των δράσεων» στην οποία αναφέρεται ο Νετανιάχου, έχει ήδη ξεκινήσει…
\r\n
 
\r\n
Και δεν αφορά βέβαια μόνο την ελευθερία του τύπου, αλλά κυρίως την δημιουργία του άξονα «Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ» για τον έλεγχο των «οικοπέδων» των λεγόμενων ΑΟΖ της Ανατολικής Μεσογείου – που αποτελεί ζήτημα αιχμής για το Αντικαπιταλιστικό Αντι-μνημόνιο. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά:
\r\n
 
\r\n
«Η δημιουργία του νέου άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, και πρόσφατα της Αιγύπτου, σημαίνει ότι το ελληνικό κράτος έχει συνάψει σφιχτή συμμαχία με το μεγαλύτερο σφαγέα και μαντρόσκυλο του ιμπεριαλισμού στην περιοχή, το κράτος του Ισραήλ. Ο ανταγωνισμός για τις ΑΟΖ επεκτείνει τα πολεμικά μέτωπα του Ιράκ και της Συρίας στην δική μας γειτονιά. Σε αυτό το νέο θερμό περιβάλλον, οι ΑΟΖ είναι το πεδίο πάνω στο οποίο Ελλάδα και Τουρκία, αναζωπυρώνουν τους μεταξύ τους ανταγωνισμούς για τον ρόλο της πιο σημαντικής τοπικής δύναμης στην περιοχή. Γι’ αυτό, η διέξοδος από τα μνημόνια και την ΕΕ δεν είναι οι υδρογονάνθρακες και το ΝΑΤΟ, είναι το χτίσιμο ενός αντιπολεμικού κινήματος που θα απαιτήσει:
\r\n
 
\r\n
• Καμιά συμμετοχή και υποστήριξη της Ελλάδας σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.
\r\n
• Κατάργηση του άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, κλείσιμο της πρεσβείας των σιωνιστών, λευτεριά στην Παλαιστίνη.
\r\n
• Να μην ανοίξουν νέες και να κλείσουν όλες οι υπάρχουσες βάσεις του ΝΑΤΟ.
\r\n
• Να σταματήσουν οι κοινές συλλογικές «αμυντικές ασκήσεις» στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και οι διμερείς στα πλαίσια
\r\n
της συνεργασίας με το Ισραήλ.
\r\n
• Πάγωμα των εξοπλισμών, λεφτά για την Παιδεία και την Υγεία
\r\n
• Εξω από το ΝΑΤΟ».
\r\n
\r\n
\r\n