Εργατικό κίνημα
Γενικη Ανακυκλωση ΑΕ: Δείχνουν τον δρόμο!

Ασπρόπυργος , 11 Γενάρη

Με παρουσία γεμάτη αυτοπεποίθηση δεκάδες εργάτες της Γενικής Ανακύκλωσης μαζί με συμπαραστάτες συγκεντρώθηκαν μπροστά στο δημαρχείο στην κεντρική πλατεία του Ασπρόπυργου  την Κυριακή 11/1 το μεσημέρι και διαδήλωσαν μέχρι το αστυνομικό τμήμα ξεσηκώνοντας το κέντρο της πόλης. 

\r\n
\r\n
Ήταν ένα βήμα ακόμα στο μεγάλο αγώνα που έχουν ξεκινήσει εδώ και τρεις βδομάδες ζητώντας τα δεδουλευμένα τους και αξιοπρεπείς συνθήκες μισθοδοσίας και εργασίας. Ταυτόχρονα η διαδήλωση αυτή ήταν μια δυνατή διαμαρτυρία ενάντια στην αστυνομική καταστολή και τις 32 συλλήψεις απεργών εργατών και συμπαραστατών που έγιναν την προηγούμενη Δευτέρα 5/01.
\r\n
“Θέλουμε να αποσυρθούν οι συλλήψεις και να μπει στο αρχείο η υπόθεση εδώ και τώρα”, τόνισε από το μικρόφωνο στην αρχή της συγκέντρωσης ο Τζαβέντ Ασλάμ, πρόεδρος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και επικεφαλής της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας, ο οποίος ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.“Μήνυση δεν κατέθεσε μόνο ο Λαζόπουλος, κατέθεσαν και οι εργαζόμενοι ενάντια στην εργοδοσία. Και όμως η αστυνομία εκτέλεσε μεν τη μία μήνυση συλλαμβάνοντας τους απεργούς και τους αλληλέγγυους, όμως ποτέ δεν συνέλαβε όπως όφειλε και τον Λαζόπουλο”. Μαζί στην κινητοποίηση βρέθηκε και ο Ματζίντ Μαλίκ, πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας “Η Ενότητα”.
\r\n
 
\r\n
“Σήμερα όλο και περισσότερα αφεντικά δεν πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους. Και η κυβέρνηση και οι υπουργοί δεν κάνουν τίποτα, δεν τιμωρούν τα αφεντικά όπως θα έπρεπε. Απέναντι σε όλους αυτούς, στα αφεντικά, τις κυβερνήσεις τους και τους υπουργούς τους, εμείς λέμε κάτι άλλο. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη”, τόνισε ο Μήτσος Αργυροκαστρίτης, εργάτης από το τυπογραφείο Βιβλιοσυνεργατική που δίνουν μάχη εδώ και μήνες για να κρατήσουν τις δουλειές τους, ξεσηκώνοντας χειροκροτήματα.
\r\n
\r\n

Μόνο με αγώνα

\r\n
\r\n
“Έχω βρεθεί στη θέση σας και ξέρω. Σαν εργαζόμενη σε μια κλινική στο Βουγιουκλάκειο βρέθηκα και εγώ απλήρωτη για 9 μήνες. Κάναμε απεργία για σχεδόν 3 μήνες και δώσαμε μεγάλη μάχη μαζί με τα παιδιά από την Εργατική Αλληλεγγύη που στάθηκε στο πλευρό μας. Δεν υπάρχει άλλη περίπτωση να αντιμετωπίσουμε τις αυθαιρεσίες των αφεντικών παρά μόνο με απεργία και αγώνα. Γι\' αυτό μην το βάζετε κάτω. Συνεχίστε μέχρι το τέλος”, τόνισε η Σούλα Μπαλαλέ. Χαιρετισμούς έκαναν επίσης ο Βασίλης Μυρσινιάς από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Κατερίνα Πατρικίου και ο Πέτρος Κωνσταντίνου που ήταν 2 από τους πέντε συλληφθέντες συμπαραστάτες και ο Τάσος Αναστασιάδης από το Συντονισμό.
\r\n
 
\r\n
“Θέλουμε τα λεφτά μας όλα, τώρα”, ήταν ένα από τα κεντρικά συνθήματα που φώναζαν οι εργάτες, που αμέσως μετά βγήκαν όλοι μαζί στον δρόμο και διαδήλωσαν μέσα στο κέντρο του Ασπρόπυργου μέχρι το αστυνομικό τμήμα.
\r\n
\r\n

Έκανε πίσω η εργοδοσία

\r\n
\r\n
Με μια πρώτη νίκη για τους εργαζόμενους έληξε η τριμερής συνάντηση της Τρίτης 13/1 στην Επιθεώρηση Εργασίας στη Λιοσίων με δεκάδες εργαζόμενους να έχουν συγκεντρωθεί από νωρίς φωνάζοντας συνθήματα.
\r\n
 
\r\n
Από την πλευρά της εργοδοσίας παρουσιάστηκε ο Γενικός Διευθυντής Θ. Ζαραλόγλου ο οποίος υποσχέθηκε πως θα αποπληρώσει όλους τους συμβασιούχους σε δύο δόσεις, την Παρασκευή 16/1 και την Παρασκευή 23/1, ενώ θα αρχίσει να αποπληρώνει όλους τους μόνιμους στους οποίους χρωστάει μέχρι και 11 μήνες.
\r\n

Δικαιολογημένη αντίδραση

\r\n
Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι επέβαλλαν την απόσυρση της μήνυσης και των συλλήψεων αφού η εργοδοσία αναγνώρισε πως η απεργία ήταν δικαιολογημένη αντίδραση μετά από τόσους μήνες απλήρωτης εργασίας.
\r\n
 
\r\n
Τέλος, η εργοδοσία συμφώνησε να στείλει, ως όφειλε, όλα τα απαραίτητα έγγραφα, συμβάσεις προσλήψεων, ένσημα, κλπ, στο ΙΚΑ ώστε να μπορέσουν οι μετανάστες εργαζόμενοι να βγάλουν τις αναγκαίες άδειες παραμονής.
\r\n
 
\r\n
Από την μεριά των εργαζόμενων υπάρχει τεράστια δυσπιστία προς την εργοδοσία αφού υποσχέσεις πληρωμής έχουν πάρει δεκάδες φορές στο παρελθόν χωρίς υλοποίηση, ωστόσο η ικανοποίηση από τον δίκαιο αγώνα τους και η ώθηση που έχουν πάρει από τις συνεχείς κινητοποιήσεις έχουν δυναμώσει το αίσθημα αντίστασης.
\r\n
 
\r\n
Όλοι μαζί αποφάσισαν να μην πάνε στο εργοστάσιο τις επόμενες δυο μέρες και έδωσαν ραντεβού για την Παρασκευή, ημέρα πληρωμών. “Σε περίπτωση που και αυτή την Παρασκευή δεν μας δώσουν όσα μας έχουν υποσχεθεί, θα συνεχίσουμε την απεργία”, τόνισε ο Ματζίντ, από τους πρωτοπόρους απεργούς, τονίζοντας πως δεν πρόκειται να κάνουν πίσω μέχρι να πληρωθούν και το τελευταίο ευρώ.
\r\n
\r\n
\r\n