Εργατικό κίνημα
Εμπρός για την Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη

Στην πραγματοποίηση Πανεργατικής Απεργίας στις 17 Μάη κατέληξαν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ύστερα από συνεδρίαση των ηγετικών τους οργάνων το μεσημέρι της Τρίτης 2/5. 

Η νέα συμφωνία κυβέρνησης - δανειστών που συνέτασσαν στο Χίλτον ανήμερα της Εργατικής Πρωτομαγιάς, δεν είναι κάτι λιγότερο παρά ένα νέο μνημόνιο. Γι' αυτό στις 17 Μάη οι δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και όλων των πόλεων θα πρέπει να πλημμυρίσουν. 

Παρότι το νέο μνημόνιο μαγειρεύεται εδώ και μήνες, οι Παναγόπουλοι καθυστέρησαν την ώρα της απεργιακής σύγκρουσης για την τελευταία στιγμή, όταν τα μέτρα θα μπαίνουν στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την τακτική που ακολούθησαν πέρυσι τέτοια εποχή, με τη μάχη ενάντια στο ασφαλιστικό του Κατρούγκαλου.

Παρ' όλα αυτά δεν υπάρχει η πολυτέλεια για την παραμικρή υποτίμηση της Πανεργατικής Απεργίας στις 17 Μάη, που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. 

Ούτε η κυβέρνηση ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι θεσμοί της βρίσκονται σήμερα στα καλύτερά τους. Από τη μια ο Τσίπρας φοβούμενος τις αντιδράσεις αναγκάζεται να παίζει παιχνίδια τύπου “θα τα ψηφίσουμε αλλά μπορούμε να τα πάρουμε πίσω” και να υπόσχεται “αντίμετρα”. Από την άλλη οι θεσμοί ρισκάρουν να επιβάλουν νέο μνημόνιο, σε μια περίοδο που η αστάθεια απλώνεται μέχρι τη Γαλλία και τη Βρετανία και το “ευρωπαϊκό οικοδόμημα” τρίζει περισσότερο από ποτέ.

Δυναμική

Μια επιτυχημένη Πανεργατική Απεργία που θα ακολουθήσουν άμεσα βήματα κλιμάκωσης του απεργιακού αγώνα μπορεί να κάνει άχρηστο χαρτί το νέο τους μνημόνιο. Οι διαδηλώσεις της Εργατικής Πρωτομαγιάς όπου χιλιάδες ανταποκρίθηκαν στα καλέσματα της αριστεράς και των συνδικάτων δείχνουν τη δυναμική. Το ίδιο και οι μάχες που ξετυλίχτηκαν όλο το τελευταίο διάστημα από την Ιntracom In Maint και την Εθνική Ασφαλιστική, μέχρι τα νοσοκομεία, τους συνταξιούχους, την ΕΥΔΑΠ και πολλά ακόμα σημεία. 

Για να ξεδιπλωθεί αυτή η δυναμική σημαίνει ότι η οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας δεν πρέπει να αφεθεί στα χέρια αυτών που ευθύνονται για τη δραματική καθυστέρησή της. Κάθε εργαζόμενος και κάθε συνταξιούχος που λέει δεν πάει άλλο με τα κοψίματα, πρέπει να πάρει πάνω του την οργάνωσή της και να βάλει τις πιέσεις για την απεργιακή κλιμάκωση.

Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται και οι αγωνιστές και οι αγωνίστριες του Συντονισμού Ενάντια στα Μνημόνια. Για την οργάνωση της Πανεργατικής Απεργίας, ο Συντονισμός οργανώνει συνέλευση την Δευτέρα 8 Μάη, στις 6μμ, στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

“Οι διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά έγιναν βήμα για να οργανώσουμε την Πανεργατική Απεργία στις 17 Μάη, ενάντια στο νέο βάρβαρο μνημόνιο που ετοιμάζεται να φέρει ο κυβέρνηση. Από αύριο σε κάθε χώρο δουλειάς, με το αέρα των πετυχημένων Πρωτομαγιάτικων συγκεντρώσεων, χρειάζεται να σημάνει συναγερμός. Με συνελεύσεις, εξορμήσεις, περιοδείες, συσκέψεις οργανώνουμε την πανεργατική απεργία ενάντια σε μνημόνια, ρατσισμό και νεοναζί” αναφέρει στο κάλεσμά του.