Αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό κίνημα
Δεν πάτησαν οι φασίστες στον Πειραιά

Πειραιάς, 26/4

Μια ακόμα μεγάλη νίκη πέτυχε το αντιφασιστικό κίνημα στον Πειραιά τη περασμένη Τετάρτη 26/4 ακυρώνοντας την ανακοινωμένη συγκέντρωση μίσους της Χρυσής Αυγής κατά των προσφύγων. 

Όλα ξεκίνησαν όταν η δημοτική αρχή Μώραλη ανακοίνωσε πως θα εγκρίνει την λειτουργία κάποιων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την χρηματοδότηση Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που θα αναλάμβαναν την φιλοξενία κάποιων οικογενειών από τους χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν στην πόλη. Η συγκέντρωση των ναζί της ΧΑ είχε σκοπό να εισβάλει στο δημοτικό συμβούλιο του Πειραία διεκδικώντας πως ο Πειραιάς δεν θα δεχθεί πρόσφυγες. 

«Τα αντανακλαστικά του αντιρατσιστικού-αντιφασιστικού κινήματος ήταν άμεσα. Η ΚΕΕΡΦΑ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Παμπειραϊκή Πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες, το Λιμάνι της Αγωνίας, η Αλληλεγγύη Πειραιά, η Εργατική Λέσχη και η ΟΡΜΑ καλέσαμε κοινή αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο που ανάγκασε τους φασίστες να ακυρώσουν για ακόμη μια φορα στον Πειραιά προγραμματισμένη τους συγκέντρωση» ανέφερε μιλώντας στην ΕΑ ο Μιχάλης Πέππας από την ΚΕΕΡΦΑ του Πειραιά.

«Πόλεις ανοιχτές για τους πρόσφυγες στείλτε τους φασίστες στις φυλακές”, ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πορεία στην πλατεία Κοραή σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τη δημοτική αρχή του Μώραλη που δέχθηκε να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τους υπόδικους ναζί βουλευτές Λαγό και Κούζηλο.

«Είναι σημαντικό να σταθούμε κατ’ αρχάς στο ότι για μια ακόμα φορά στον Πειραιά το αντιφασιστικό κίνημα δεν επέτρεψε στους φασίστες να κάνουν συγκέντρωση στο κέντρο της πόλης. Αυτό είναι κάτι σημαντικό αν σκεφτούμε πως οι γειτονιές του Πειραιά είχαν μπει στο στόχαστρο των φασιστών και αποτέλεσαν μια πειραματική διαδικασία για την προσπάθεια συγκρότησης της ΧΑ» εξηγεί στην ΕΑ ο Θανάσης Διαβολάκης.

«Από την άλλη μεριά πρέπει να επισημάνουμε ότι τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ ή από άλλες πηγές και υλοποιούνται με την βοήθεια των ΜΚΟ εμάς μας βρίσκουν αντίθετους, με την έννοια ότι διεκδικούμε για τους πρόσφυγες τα ίδια δικαιώματα που έχουν και οι υπόλοιποι άνθρωποι. Δηλαδή το δικαίωμα να ζουν όπου θέλουν  ελεύθεροι, όχι σε στρατόπεδα φυλακές. Να μπορούν να δουλέψουν, να ενταχθούν στις δομές Παιδείας, Υγείας, κοινωνικής πρόνοιας, όπως όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι. 

Δεν θεωρούμε ότι οι πρόσφυγες είναι πεδίο κερδοφορίας για κάποιους. Θέλουμε να είναι στην ευθύνη των κοινωνικών υπηρεσιών του δημοσίου, στους δήμους, στα δημόσια νοσοκομεία, στα δημόσια σχολεία. Η ένταξη των προσφύγων σε αυτά να γίνει με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, υγειονομικών. Όχι πέταμα δημόσιου χρήματος σε ΜΚΟ. Τα λεφτά να δοθούν γιατί οι πρόσφυγες τα έχουν ανάγκη αλλά να δοθούν μέσα από τις δημόσιες υπηρεσίες», τονίζει ο Θ. Διαβολάκης.