Διεθνή
Αλληλεγγύη στους αγωνιστές της Παλαιστίνης

Από τις 17 Απριλίου είχαν προχωρήσει σε απεργία πείνας οι πάνω από 1500 Παλαιστίνιοι που βρίσκονται στις ισραηλινές φυλακές με αίτημα να σταματήσει η χρήση της απομόνωσης των κρατουμένων και της επ’ αόριστον κράτησής τους χωρίς δίκη.  

Συνολικά στις ισραηλινές φυλακές κρατούνται 7000 Παλαιστίνιοι, από τους οποίους 350 ανήλικα παιδιά ενώ 600 είναι κρατούμενοι χωρίς απαγγελία κατηγορίας ή δίκη. Πολλοί από τους ανήλικους είναι φυλακισμένοι με την κατηγορία ότι πέταγαν πέτρες στα ισραηλινά τανκς. 

Η απεργία έχει την πλατιά υποστήριξη του Παλαιστινιακού λαού και διαδηλώσεις συμπαράστασης έχουν γίνει σε όλες τις παλαιστινιακές πόλεις καλεσμένες από την Φατάχ αλλά έχοντας και την υποστήριξη της Χαμάς. Οι απεργοί πείνας διεκδικούν κατάργηση της απομόνωσης, ικανοποιητική τροφή και ιατρική περίθαλψη, τακτικές συναντήσεις με τις οικογένειές τους. 

Προς το παρόν το κράτος του Ισραήλ συνεχίζει να αντιμετωπίζει με απόλυτη βαναυσότητα τα αιτήματα των απεργών πείνας. Σύμφωνα με τις αρχικές δηλώσεις αξιωματούχων της, η ισραηλινή κυβέρνηση σκόπευε να καταστείλει και να κρατήσει τις αντιδράσεις μέσα στις φυλακές, από τη μια επιβάλλοντας παράνομα υποχρεωτική σίτιση στους απεργούς και από την άλλη αυξάνοντας την αστυνομοκρατία και την παρουσία του στρατού.  

Όμως δεν έχει καταφέρει να το πετύχει. Την Πέμπτη 27 Απρίλη οι Παλαιστίνιοι σε Δυτική Oχθη, Λωρίδας της Γάζας και Ανατολική Ιερουσαλήμ κατέβηκαν σε γενική απεργία νεκρώνοντας τα πάντα. Η επόμενη μέρα Παρασκευή 28 Απρίλη κηρύχθηκε μέρα αλληλεγγύης στον αγώνα τους και κινητοποιήσεις έγιναν σε μια σειρά από πόλεις σε όλο τον κόσμο. Τη μέρα της Πρωτομαγιάς μαζική ήταν η παρουσία των Παλαιστινίων που ζουν στην Ελλάδα στις απεργιακές διαδηλώσεις.