Εργατικό κίνημα
“Δώστε λεφτά για τα Νοσοκομεία”

Γιάννενα, 26/4

Πετυχημένο, με τη συμμετοχή εκατοντάδων υγειονομικών, ήταν το Καραβάνι της Υγείας για τη σωτηρία του ΕΣΥ που έγινε στα Γιάννενα την Τετάρτη 26 Απρίλη. Η κινητοποίηση έγινε στα πλαίσια της απεργιακής κινητοποίησης που είχε κηρύξει η ΠΟΕΔΗΝ για τα νοσοκομεία της Δυτικής Ελλάδας, ενώ στάση εργασίας πραγματοποίησαν τα Νομαρχιακά Τμήματα της ΑΔΕΔΥ σε Γιάννενα και Άρτα. 

H πορεία ξεκίνησε από το Γιαννιώτικο Σαλόνι, συνέχισε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και κατέληξε στο νησάκι των Ιωαννίνων. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν δεκάδες εργαζόμενοι από τα νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ: το Χατζηκώστα, της Άρτας, της Πρέβεζας, το Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων (που είχε την πιο μαζική παρουσία) και το Σύλλογο Εργαζόμενων Προνοιακών Μονάδων. Πανό είχαν ακόμα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Άρτας και φοιτητές της Ιατρικής Ιωαννίνων (περισσότερα για τη συμμετοχή των φοιτητών στη σελίδα 13). 

Λεωφορεία με απεργούς υγειονομικούς έφτασαν από πολλά σημεία: την Πάτρα, την Αμαλιάδα, το Αγρίνιο, το Μεσολόγγι, τη Θεσσαλονίκη, το Κιλκίς και τη Λάρισα. 

Παρόντες στη διαδήλωση ήταν και αντιπροσωπείες του Συντονιστικού των Νοσοκομείων από την Αθήνα και την Πάτρα με συνθήματα όπως: "Τέρμα πια στην κοροϊδία -μαζικές προσλήψεις στα νοσοκομεία", "Πετάξτε στα σκουπίδια την νέα συμφωνία - Δώστε λεφτά για τα νοσοκομεία", "Διαγραφή του χρέους οριστική - αυτή είναι η απάντηση η εργατική", "Τα πλεονάσματα τα μνημονιακά - είναι θυσίες για τα αφεντικά", "Ανυπακοή - απεργία γενική", "Δώστε λεφτά στους υγειονομικούς και όχι για το ΝΑΤΟ και τους εξοπλισμούς". 

Συνέλευση

Η Βάσω Αμπελογιάννη, γραμματέας του συλλόγου εργαζόμενων του Νοσοκομείου Άρτας μας είπε: «Πριν από τη σημερινή διαδήλωση την Τρίτη 25/4 κάναμε μια μεγάλη συνέλευση στο νοσοκομείο ενάντια στην «αξιολόγηση». Οι συνάδελφοι μαζικά καταθέτουν τα φύλλα «αξιολόγησης», μέχρι τώρα έχουμε συγκεντρώσει 260 από τους 450 που συνολικά αξιολογούνται. Έχουμε απέναντί μας και τη διοίκηση του νοσοκομείου, αλλά πιστεύουμε πως μπορούμε να τα καταφέρουμε όπως και την προηγούμενη φορά. 

Συμμετέχουμε σήμερα στο Καραβάνι παρόλο που δεν συμφωνούμε με την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ. Είμαστε εδώ με το δικό μας πλαίσιο. Διεκδικούμε μαζικές προσλήψεις και αύξηση στους προϋπολογισμούς, θα αντιταχθούμε στην εμπορευματοποίηση της υγείας. Ταυτόχρονα, δίνουμε τη μάχη για τις καθαρίστριες του νοσοκομείου μας που ήταν απλήρωτες μέχρι πριν το Πάσχα. Η κυβέρνηση υποσχόταν πως θα πετάξει τους εργολάβους έξω από τα νοσοκομεία. Οι καθαρίστριες τώρα πληρώθηκαν τα δεδουλευμένα τους μέχρι το Δεκέμβρη. Οι ίδιες είναι μέλη του σωματείου μας και μάλιστα από τα ενεργά».   

Την προηγούμενη μέρα, στις 25/4, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, προηγήθηκε συλλαλητήριο για την υγεία από τα Εργατικά Κέντρα των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Θεσπρωτίας, της Λευκάδας, του Αγρινίου κ.ά.  

Tο Συντονιστικό των Νοσοκομείων μετά τη διαδήλωση του Καραβανιού σε ανακοίνωσή του αναφέρει για τη συνέχεια: «Μετά την επιτυχημένη κινητοποίηση, το Συντονιστικό καλεί τους υγειονομικούς στα νέα αγωνιστικά ραντεβού, στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και στην οργάνωση του μαζικού απεργιακού ξεσηκωμού της Πανεργατικής στις 17 Μάη, για να μην περάσει η νέα μνημονιακή συμφωνία. Η ενότητα είναι δύναμη! Κλιμακώνουμε τον αγώνα για να κερδίσουμε μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και λεφτά για τα νοσοκομεία μας. για να πετάξουμε την νέα μνημονιακή συμφωνία και τα ματωμένα πλεονασματά της στα σκουπίδια της ιστορίας».