Εργατικό κίνημα
ΟΛΘ: Όχι στο ξεπούλημα!

Παλιότερη κινητοποίηση των εργαζόμενων του ΟΛΘ

H κοινοπραξία της Deutsche Invest Equity Partners (DIEP)-"Belterra Investments Ltd" (όπου συμμετέχει και ο Ιβάν Σαββίδης) με τη γαλλική CMA-CGM αναδείχθηκε πλειοδότης του διαγωνισμού για τον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης έναντι 231,9 εκατομμυρίων, όπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ. Μάλιστα, το Ταμείο έχει κυκλοφορήσει πανηγυρικό δελτίο Τύπου στο οποίο αναφέρει ότι αυτή «η εξέλιξη σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης».

Αντίθετα, η ΟΜΥΛΕ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει ως σκάνδαλο την ανάδειξη του πλειοδότη. Η Ομοσπονδία τονίζει ότι οι εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ «Πανηγυρίζουν δε για το “απίστευτο” ποσό των 232 εκ περίπου ευρώ της προσφοράς και πιστοί στη μέχρι σήμερα πρακτική τους επιχειρούν με τη διαστροφή της πραγματικότητας, ξεπερνώντας κάθε συγγραφέα επιστημονικής φαντασίας, να προσδιορίσουν το συνολικό τίμημα στο 1 δις περίπου.

Όσα κόλπα μαγικά και να κάνουν όμως δεν μπορούν να κρύψουν το αποτέλεσμα: 232 εκ για το 67% των μετοχών της ΟΛΘ που θα πάει στο απύθμενο πηγάδι του χρέους, για μία εταιρία που εκτός της υψηλής κερδοφορίας που καταγράφει, έχει  80 εκ. χρηματικά διαθέσιμα και 76 εκ αποθεματικά».

Και προσθέτουν ότι: «Εμείς από τη πλευρά μας απλά επαναλαμβάνουμε ότι με κάθε τρόπο και μέσο, όπως μέχρι σήμερα κάνουμε με θετικά αποτελέσματα, θα συνεχίσουμε -να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον και το Λιμάνι- την Ανάπτυξη του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης και της Απασχόλησης, τις Θεσπισμένες Εργασιακές Σχέσεις & τις Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Με τη ρητή υπενθύμιση ότι οι Θεσπισμένες Εργασιακές Σχέσεις δεν αποτελούν αιτούμενο αλλά προαπαιτούμενο για την ύπαρξη του Λιμανιού».

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα του ξεπουλήματος το ΤΑΙΠΕΔ έχει ανακοινώσει ότι «ο φάκελος του διαγωνισμού θα υποβληθεί τις προσεχείς εβδομάδες στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο, η δε σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών θα υπογραφεί μετά από την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής τελεί υπό την αίρεση των εγκρίσεων από τις αρμόδιες αρχές και την ικανοποίηση ορισμένων περαιτέρω προϋποθέσεων που προβλέπονται στη σύμβαση αγοραπωλησίας μετοχών».