Εκπαίδευση και Νεολαία
Φοιτητικές εκλογές 17 Μάη: Δυνατή αντικαπιταλιστική αριστερά

Στις 17 Μάη διεξάγονται φέτος οι εκλογές στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα στις σχολές κυκλοφορεί ήδη προκήρυξη και αφίσα που καλεί σε μαζική στήριξη των σχημάτων της ΕΑΑΚ πανελλαδικά.

Όπως αναφέρει ανάμεσα σε άλλα η προκήρυξη: “...σε δεκάδες σχολές σε όλη τη χώρα άνοιξαν μάχες ενάντια στην υποχρηματοδότηση αλλά και την ποινικοποίηση του φοιτητικού κινήματος. Καταλήψεις στη Νομική ενάντια στην επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, αναγκάζοντας την κυβέρνηση σε προσωρινή αναδίπλωση. Κινητοποιήσιες για τις μετεγγραφές, ενάντια στην είσοδο επιχειρηματιών και εταιριών μέσα στις σχολές. Διεκδικήσεις για δωρεάν παροχή μέριμνας. Στο κέντρο όλων αυτών ήταν και είναι η υπεράσπιση του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Οι φοιτητές ήταν κομμάτι των απεργιακών μαχών διαδηλώνοντας μαζί με τους εργάτες. Την ίδια στιγμή άνοιξαν και πολιτικοί αγώνες ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες, την καταπίεση και το σεξισμό.

Στις εκλογές έχουμε τη δυνατότητα να στείλουμε το μήνυμα πως η νεολαία που παλεύει θα είναι όλο το επόμενο διάστημα στην πρώτη γραμμή για την Αριστερή εναλλακτική. Μαυρίζοντας τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τον κύριο εκφραστή όλων των επιλογών της άρχουσας τάξης μέσα στις σχολές. Δυναμώνοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά, τα σχήματα της ΕΑΑΚ μέσα σε κάθε σχολή. Την αριστερά που μπήκε μπροστά ενωτικά παίρνοντας πρωτοβουλίες σε όλα τα μέτωπα.

Η χρεοκοπία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πιο επιτακτικά από ποτέ την ανάγκη απάντησης στο ποια είναι η εναλλακτική. Απέναντι στην κρίση δίχως πάτο, η διαγραφή του χρέους μπορεί να σπάσει του γόρδιους δεσμούς με τραπεζίτες και θεσμούς. Απέναντι στη βαρβαρότητα του πολέμου και του ρατσισμού, το άνοιγμα των συνόρων και των πόλεων, το άσυλο στους πρόσφυγες είναι η απάντηση για το σταμάτημα των πνιγμών. Η μάχη για την καταδίκη της ναζιστικής Χρυσής Αυγής είναι κομμάτι του τσακίσματος της φασιστικής απειλής.

Στο ποιος μπορεί να τα επιβάλει όλα, ο εργατικός και ο φοιτητικός έλεγχος είναι η προοπτική. Οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ μέσα από τα σχήματα της ΕΑΑΚ οργανώνουμε τις μάχες και την κοινή δράση της αριστεράς προς αυτή την κατεύθυνση”.


Με όπλο το Μαρξισμό

Όλες τους τις δυνάμεις για την ενίσχυση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές στις 17 Μάη και το δυνάμωμα των επαναστατικών ιδεών μέσα από το τετραήμερο φεστιβάλ “Μαρξισμός 2017” που ακολουθεί, δίνουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ΣΕΚ.

“Ένα μεγάλο πανό για το Μαρξισμό κοσμεί πλέον κεντρικό κτίριο του Παντείου”, μας είπε ο Άρης Αναστασίου, φοιτητής στη σχολή, “Όπως είχαμε γεμίσει με πανό και αφίσες το πανεπιστήμιο για την αντιρατσιστική-αντιφασιστική μέρα δράσης στις 18 Μάρτη, κάτι που έπαιξε ρόλο στη συμμετοχή των φοιτητών στη διαδήλωση, έτσι και τώρα η εμφάνισή μας στη σχολή κάνει αίσθηση. Καθημερινά κάνουμε ανακοινώσεις στα μαθήματα και εξορμήσεις στους διαδρόμους ώστε όλοι να ενημερωθούν για το τετραήμερο. Τρεις φοιτητές συμπλήρωσαν την πρόσκλησή τους τις προηγούμενες μέρες. Η εικόνα που θέλουν να μας παρουσιάσουν, ειδικά ενόψει φοιτητικών εκλογών, ότι η νεολαία ψηφίζει δεξιά, είναι απολίτικη και το μόνο που τη νοιάζει είναι η καλοπέρασή της, είναι ψεύτικη. Αρκεί η αριστερά να πάρει τις πρωτοβουλίες που εκφράζουν την αγωνιστική διάθεση των φοιτητών”.

“Η μάχη ενάντια στο τέταρτο μνημόνιο και τη συμφωνία της Μάλτας, ο αγώνας ενάντια στο ρατσισμό και την Ευρώπη-Φρούριο, η πάλη ενάντια στους φασίστες και τους νεοναζί είναι τα κύρια θέματα συζήτησής μας με τους φοιτητές αυτές τις μέρες ενημερώνοντάς τους για το Μαρξισμό”, μας είπε ο Αργύρης Σκούρτης, φοιτητής στη σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας, “Έχουμε ήδη διακοσμήσει τη σχολή με ένα μεγάλο πανό και αφίσες και θα συνεχίσουμε τις καθημερινές εξορμήσεις, με την Εργατική Αλληλεγγύη και το πρόγραμμα του Μαρξισμού. Έτσι θα καταφέρουμε και να ενισχυθεί η αντικαπιταλιστική αριστερά στις εκλογές της 17ης Μάη”.

“Την περασμένη Τετάρτη οργανώσαμε εξόρμηση στην ΑΣΟΕΕ για να ενημερώσουμε για το Μαρξισμό”, μας είπε η Σοφία Σισμάνη, “Η σχολή είχε πάρα πολύ κόσμο και η συζήτηση άνοιγε για όλα τα ζητήματα, για τις γαλλικές εκλογές, για το τουρκικό δημοψήφισμα, γενικά για τις εξελίξεις τόσο διεθνώς όσο και εδώ με το νέο μνημόνιο και όλες τις επιθέσεις. Ενημερώναμε επίσης για την αντιφασιστική συγκέντρωση της επόμενης μέρας έξω από τη δίκη της Χρυσής Αυγής στο Εφετείο και όλοι συμφωνούσαν ότι τα γραφεία των νεοναζί πρέπει να κλείσουν παντού και αυτοί να μπουν στη φυλακή. Θα συνεχίσουμε αυτές τις εξορμήσεις και μέχρι αλλά και μετά το Μαρξισμό”.

Εναλλακτική

“Ο χώρος της Πανεπιστημιούπολης είναι γεμάτος με αφίσες και πανό για το Μαρξισμό”, μας είπε η Ειρήνη Αντύπα, φοιτήτρια στη Φιλοσοφική, “Με εξορμήσεις στην είσοδο και το αίθριο της σχολής μου συζητάμε με αρκετό κόσμο που έχει αγανακτήσει με όσα γίνονται από την πλευρά της κυβέρνησης. Αρκετοί αγοράζουν την Εργατική Αλληλεγγύη.  Προσωπικά, είναι η πρώτη φορά που θα παρακολουθήσω το Μαρξισμό και το βρίσκω πολύ ενδιαφέρον ότι οι συζητήσεις αφορούν τόσες πτυχές της ιστορίας και της επαναστατικής θεωρίας, πολλές από τις οποίες είναι άγνωστες. Μαζί με το Μαρξισμό οργανώνουμε και τις φοιτητικές εκλογές, γιατί θέλουμε να δυναμώσουν τα ΕΑΑΚ και η αριστερή εναλλακτική”. 

“Στο κέντρο της δράσης μας την περασμένη εβδομάδα ήταν η Ιατρική με στόχο να συμμετέχουμε στο απεργιακό Καραβάνι της Υγείας”, μας είπε η Λουίζα Γκίκα, από την Ιατρική Ιωαννίνων, “Και, παρότι δεν πήρε απόφαση ο Σύλλογος, αντιπροσωπεία φοιτητών-τριών διαδηλώσαμε με πανό μαζί με τους εργαζόμενους απαιτώντας δημόσια και δωρεάν Υγεία. Σε όλες τις σχολές ενημερώνουμε για το τετραήμερο του Μαρξισμού συνδέοντας τις άμεσες μάχες που έχει να δώσει το φοιτητικό κίνημα με την συνολική εναλλακτική. Εκεί είναι που ανοίγει περισσότερο η συζήτηση μπροστά και στις φοιτητικές εκλογές”.

“Όλο το Πανεπιστήμιο είναι γεμάτο με πανό και αφίσες μας για το Μαρξισμό και την εκδήλωση για τα 50 χρόνια από τη χούντα που οργανώνουμε”, μας είπε η Κωνσταντίνα Χήρα, από το τμήμα της  Ειδικής Αγωγής Βόλου, “Η παρουσία μας καθημερινή με εξορμήσεις και συζήτηση με τους φοιτητές. Στο τμήμα μου κερδίσαμε στη συνέλευση της περασμένης βδομάδας τη συμμετοχή των φοιτητών στη διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Ελευθερίας και πολλοί συμμετείχαν. Επίσης, συνεχίζοντας τις κινητοποιήσεις ενάντια στα σχέδια του υπουργείου για την ειδική αγωγή, σκεφτόμαστε ένα διήμερο παναναπηρικό πανεκπαιδευτικό κατέβασμα και συλλαλητήριο στην Αθήνα το επόμενο διάστημα, που να το οργανώσουμε σε όλες τις σχολές”.

Λένα Βερδέ


Το φοιτητικό και μαθητικό κίνημα από το Πολυτεχνείο μέχρι σήμερα θα βρεθεί στο κέντρο της συζήτησης “Οι μάχες της νεολαίας” που θα γίνει στα πλαίσια του τετραήμερου φεστιβάλ Μαρξισμός 2017. Ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Σκλαβενίτης, συγγραφέας του βιβλίου “Κάτσε καλά Γεράσιμε”, αφιερωμένου στην ιστορία του μαθητικού κινήματος και των καταλήψεων από το 1974 έως το 2000, η Έλλη Πανταζοπούλου και ο Παντελής Παναγιωτακόπουλος, ενεργοί την περιόδο των νικηφόρων φοιτητικών καταλήψεων του 2006-2007. Η συζήτηση θα γίνει την Παρασκευή 19 Μάη, 4.30μμ με 6μμ, στη Νομική.


Εξορμήσεις

ΑΘΗΝΑ

καθημερινά
Πάντειο 10.30πμ 
ΤΕΙ Αθήνας 10.30πμ 
 
Τετάρτη 3 Μάη
Νομική 11πμ 
Καλών Τεχνών 3μμ
ΤΕΙ Πειραιά, 2μμ
 
Πέμπτη 4 Μάη
ΦΛΣ 10.30πμ
Μαθηματικό 12μες
ΝΟΠΕ 1μμ 
ΑΣΟΕΕ 2μμ 
 
Παρασκευή 5 Μάη
Παιδαγωγικό 10.30πμ
ΦΜΣ 11πμ
ΦΛΣ 1μμ
ΝΟΠΕ 1μμ 
Καλών Τεχνών 2μμ 
 

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

Θεσσαλονίκη
Πέμπτη 4 Μάη 
Χημικοί Μηχανικοί 10πμ, 
Φιλοσοφική 12μες
Παρασκευή 5 Μάη, 
αίθριο Φιλοσοφικής 12μες
Δευτέρα 8 Μάη, 
είσοδος Πολυτεχνείου 10πμ 
 
Βόλος
Τετάρτη 3 Μάη 
Θόλος 11πμ
Πέμπτη 4 Μάη, 
είσοδος Πολυτεχνείου 11πμ
Παρασκευή 5 Μάη, Θόλος 11πμ
Δευτέρα 8 Μάη, Πολυτεχνείο 11πμ
 
Γιάννενα
Τετάρτη 3 Μάη
ΦΜΣ 10πμ, 
Ιατρική 1μμ 
Πέμπτη 5 Μάη, Ιατρική 10πμ, Λέσχη 12.30μμ
Δευτέρα 8 Μάη, Ιατρική 12μες
Τρίτη 9 Μάη, Χημικό 10πμ
 
Ηράκλειο
Τετάρτη 3 Μάη
Φυσικό 11πμ, Βιολογικό 11πμ
Πέμπτη 4 Μάη, CSD 12μες
Παρασκευή 5 Μάη, Φυσικό 11πμ
Δευτέρα 8 Μάη, Φυσικό 11πμ, CSD 1μμ
 
Πάτρα
Τετάρτη 3 Μάη
Θεατρικών Σπουδών 12μες
Πέμπτη 4 Μάη, Ιατρική 9.30πμ 
Οικονομικό 11πμ, 
Θεατρικών Σπουδών 3μμ
Παρασκευή 5 Μάη 
Ιατρική 9.30πμ
 

Συζητήσεις 

Πέμπτη 4 Μάη
Διασχηματικό ΕΑΑΚ Αθήνας
ΤΕΙ Αθήνας, είσοδος ΣΔΟ, 2μμ
Δυναμώνοντας την αντικαπιταλιστική αριστερά στο κίνημα και τις εκλογές
 
Παρασκευή 5 Μάη
Ομάδες ΣΕΚ
“Η επικαιρότητα του Μαρξισμού και το δυνάμωμα της αντικαπιταλιστικής αριστεράς”
Πάντειος, Αίθουσα Β1, 3­­­­­­μμ
Ομιλητής: 
Π. Παναγιωτακόπουλος
ΝΟΠΕ, Αίθουσα 1, 5ος όροφος, 3μμ
Ομιλήτρια: Ε. Πανταζοπούλου