Η Αριστερά
Η Γαλλία που αντιστέκεται

Σε 80.000 υπολογίζονται οι διαδηλωτές που κατέβηκαν την Πρωτομαγιά στο Παρίσι και σε 250.000 συνολικά σε όλη τη χώρα στις φετινές διαδηλώσεις που ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων ετών και είχαν αντιφασιστικό χαρακτήρα.

«Στο Παρίσι την Πρωτομαγιά υπήρχαν πολλές διαφορετικές προσυγκεντρώσεις και καλέσματα, αλλά τελικά έγινε μια μεγάλη κοινή πορεία από συνδικάτα, κόμματα, φορείς, συλλογικότητες» μας μεταφέρει ο Μάνος Καρτέρης. «Στην Ρεπουμπλίκ όπου καλούσαν τα συνδικάτα, καλούσε και η καμπάνια #ΝοnLepen που ξεκίνησε μέσω ίντερνετ. Εκατοντάδες κίτρινα πλακάτ που έγραφαν NonLepen μοιράστηκαν τα οποία τα έβλεπες κατά τη διάρκεια της πορείας σε όλα τα μπλοκ. Μεγάλο μπλοκ είχε η CGT που βάδιζε στην κεφαλή της πορείας ενώ μαζικό μπλοκ είχε και το NPA που ακολουθούσε. Μεγάλο μπλοκ είχαν επίσης οι sans papiers. Η αστυνομία στη Βαστίλη, στη μέση περίπου της πορείας κατέβηκε από τα πεζοδρόμια και ακολούθησε από πολύ κοντά κάνοντας Π και κάπως έτσι ξεκίνησαν τα επεισόδια. 

Το πανό της CGT έγραφε “Κανένας εφησυχασμός απέναντι σε αυτόν που πολεμάμε ένα χρόνο” εννοώντας τον Μακρόν που πέρσι ήταν ο βασικός εκφραστής του νομοσχεδίου για τα εργασιακά και αναμένεται να κερδίσει το δεύτερο γύρο. Κάποια στιγμή έφτασε στη προσυγκέντρωση ενα μπλοκ κουστουμάτων με σημαίες της Γαλλίας και της ΕΕ, το οποίο για λίγη ώρα πήγε να ενσωματωθεί σε αυτό ενάντια στη Λεπέν. Ήταν μέλη του κόμματος του Μακρόν ο οποίος επίσης πήγε στη συγκέντρωση νωρίς το πρωί αλλά μετά από διαμαρτυρίες εκ μέρους της CGT τελικά έφυγε. Το απόγευμα ο Μακρόν μιλώντας σε συγκέντρωση είπε ότι με τη στάση της το πρωί η Αριστερά στρώνει το δρόμο στη Λεπέν!» 

Πηγαίνοντας προς την 7η Μαϊου και τη διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των εκλογών ο Μακρόν φαίνεται να συγκεντρώνει στα γκάλοπ το 59%, μια μεγάλη διαφορά, όμως η Λεπέν αυξάνει το ποσοστό της. Και γι’ αυτό δεν φταίει βέβαια η Αριστερά - είναι θράσος ο Μακρόν να επιτίθεται στην Αριστερά ή στον Μελανσόν χαρακτηρίζοντάς τον «άλλο άκρο» γιατί καλεί τον κόσμο να μην ψηφίσει Λεπέν αλλά δεν λέει «υποστηρίξτε Μακρόν». Φταίει ο ίδιος ο Μακρόν και ο νεοφιλελευθερισμός τον οποίο πρεσβεύει. Και δεν υπάρχει καλύτερη απόδειξη από αυτό που συνέβη στην επίσκεψή του στην πόλη καταγωγής του και το δημόσιο γιουχάισμα που έφαγε από τους εργάτες της βιομηχανίας Whirlpool. 

Λίγες μέρες πριν η Λεπέν «αποσύρθηκε» τάχα από την ηγεσία του Εθνικού Μετώπου για να παριστάνει σαν νέος Ντε Γκολ την «πρόεδρο όλων των Γάλλων» - μπας και αποτινάξει από πάνω της τη στάμπα του φασίστα και το γεγονός ότι όπως και ο πατέρας της είναι πολιτική απόγονος της κυβέρνησης του Βισί που συνεργάστηκε με τους ναζί στην κατοχή.

Οι πρωτομαγιάτικες διαδηλώσεις στους  δρόμους των γαλλικών πόλεων είναι ιδιαίτερα σημαντικές ακριβώς γιατί την κρίσιμη αυτή στιγμή ύψωσαν ένα μαζικό καθαρό ΟΧΙ στο φασισμό ενώ ταυτόχρονα – και αυτό είναι διαφορετικό από όλες τις προηγούμενες φορές – χωρίς πολλές αυταπάτες ότι ο οποιοσδήποτε Μακρόν (όπως και πιο πριν ο Σιράκ) θα φράξουν το δρόμο στο φασισμό. 

• Στο τετραήμερο του Μαρξισμού θα είναι ομιλήτρια η Βανίνα Τζιουντιτσελί για να μεταφέρει τις εμπειρίες από αυτό το κίνημα της Γαλλίας.