Ενάντια στο Ευρωπαϊκό Μέτωπο Λιτότητας Παπανδρέου - Μέρκελ – Σαρκοζί

Πέτυχε, λοιπόν, τα συγχαρητήρια της Μέρκελ, του Σαρκοζί και του Ομπάμα για τη «γενναιότητά» του να εξαγγείλει το πιο σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας, κέρδισε την υπόσχεση ότι όλοι αυτοί μαζί θα «απειλήσουν» τους κερδοσκόπους αν συνεχίσουν να παίζουν παιχνίδια με το δημόσιο χρέος και άνοιξε το δρόμο για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου στα πρότυπα του ΔΝΤ.

Μετά από αυτές τις επιτυχίες, λέει η κυβερνητική προπαγάνδα, τα επιτόκια με τα οποία δανείζεται το ελληνικό δημόσιο άρχισαν ήδη να δείχνουν σημάδια υποχώρησης. Άρα, κάντε υπομονή, αφήστε τις απεργίες και το σχέδιο θα αρχίσει να δουλεύει.

Χρειάζεται τεράστια αφέλεια για να καταπιεί κάποιος εργαζόμενος αυτό το ψέμα.

Το μόνο που είναι αλήθεια είναι ότι ο Παπανδρέου συμφώνησε με τη Μέρκελ και τον Σαρκοζί να προωθήσουν ένα πανευρωπαϊκό μέτωπο λιτότητας. Μπροστά στη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1929, η απάντησή τους είναι να γυρίσουν πίσω στις ηλίθιες πολιτικές των τότε κυβερνήσεων που βύθισαν ολόκληρο τον κόσμο στην ανεργία και τη φτώχεια βάζοντας προτεραιότητα την καταπολέμηση των ελλειμμάτων του δημοσίου. Όσο πιο βαθειά και πιο συντονισμένα σε όλη την Ευρώπη θα βάζουν το μαχαίρι στους μισθούς και στις κοινωνικές δαπάνες, τόσο πιο πολύ θα τροφοδοτούν το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της κρίσης. Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ακόμα και αν συγκροτηθεί, το μόνο που θα φέρει είναι τριτοκοσμικές τραγωδίες μέσα στην Ευρώπη σαν αυτές που έφερε το ΔΝΤ στην Αφρική στην Ασία στη Λατινική Αμερική.

«Διάσωση»

Όσο για τους κερδοσκόπους, ξέρουν πολύ καλά ότι το ΔΝΤ δούλεψε γι´ αυτούς επί δεκαετίες και δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για ένα ΕΝΤ που θα συντονίζει τη λιτότητα στους μισθούς ώστε να πληρώνονται σταθερά οι τόκοι. Η άνοδος των επιτοκίων αντί για ευκαιριακή κερδοσκοπία θα μετατραπεί σε επίσημη πανευρωπαϊκή πολιτική με τη βούλα των κυβερνήσεων και της ΕΕ. Αυτή είναι η «διάσωση» που μας ετοιμάζουν οι αγκαλιές με τον «Νικολά».

Λογαριάζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Η εργατική αντίσταση στις θηριώδεις θυσίες που θέλουν να μας επιβάλουν δεν βρίσκεται στο τέλος της αλλά στο φούντωμά της. Η έκρηξη οργής που ξέσπασε μόλις συγκεκριμενοποιήθηκε το πακέτο μέτρων του Παπανδρέου την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή δεν ήταν στιγμιαία. Πάτησε πάνω σε όλες τις μάχες που είχαν αρχίσει να δίνουν οι εργαζόμενοι το προηγούμενο διάστημα και ανέβασε την αυτοπεποίθηση σε όλους τους χώρους για κλιμάκωση της δράσης. Απολυμένοι της Ολυμπιακής και του Λαναρά ξαναπαίρνουν φόρα για να προχωρήσουν σε καταλήψεις, κλάδοι με δυνατά συνδικάτα βγάζουν το όπλο της απεργίας διαρκείας στην ημερήσια διάταξη και όλοι μαζί προχωράμε σε μια νέα Πανεργατική στις 11 Μάρτη, ανώτερη από της 24 Φλεβάρη. Το τρίο Γιωργάκης-Νικολά και Άνγκελα, όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει το κίνημα στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να ανησυχεί γιατί το ελληνικό μήνυμα αντίστασης απλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Απεργίες ξεσπάνε όχι μόνο στην Ελλάδα, την Πορτογαλία ή την Ισπανία αλλά και στη Βρετανία που ανήκει στη λέσχη των ισχυρών.

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ τριγυρνάνε με περίλυπο ύφος και λένε ότι ίσως τα μέτρα να μην ταιριάζουν με το ιδεολογικό πλαίσιο του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι «απαραίτητα για να σωθεί η πατρίδα». Πρέπει να πάρουν ξεκάθαρη απάντηση ότι ο εκβιασμός δεν περνάει. Αφού η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να δέσει την τύχη της με τους «εθνοσωτήρες» τραπεζίτες, η βάση θα υψώσει την κραυγή: ή με το ΠΑΣΟΚ ή με τους εργάτες. Δεν χωράνε άλλες αυταπάτες!