ΚΡΙΣΗ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ - ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΙΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΥΣΕΙΣ Να πληρώσουν οι καπιταλιστές

Η επιδότηση των τραπεζών, παρότι προκλητικά μεγάλη και σε βάρος των εργαζόμενων, δεν εξασφαλίζει κανέναν έλεγχο από τη μεριά της εκάστοτε κυβέρνησης πάνω στις ίδιες τράπεζες. Μπορεί οι τράπεζες να επιβιώνουν με τα λεφτά του δημοσίου και των φορολογούμενων, αλλά το ίδιο το δημόσιο δεν έχει κανένα λόγο στο πού καταλήγουν τα χρήματα ή πώς χρησιμοποιούνται. Πρόκειται για μια τεράστια απάτη. Τι πιο λογικό αυτός που χρηματοδοτεί τις τράπεζες να έχει και τον έλεγχό τους;

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας της κυβέρνησης Παπανδρέου έχει ένα βασικό στόχο. Να σώσει τους τραπεζίτες από την κατάρρευση. Οπως ακριβώς η προηγούμενη κυβέρνηση του Καραμανλή με το πακέτο στήριξης των 28 δις ευρώ πέρσι, έτσι και το ΠΑΣΟΚ θέλει να ξελασπώσει τις τράπεζες από το βάλτο της κρίσης. Η κρατικοποίηση των τραπεζών θα αφήσει τους τραπεζίτες εκεί που είναι και θα σώσει εμάς από τα δόντια τους.

Γιατί κρατικοποίηση με εργατικό έλεγχο;

Με τις δικές μας, τις λαϊκές αποταμιεύσεις-καταθέσεις οι τράπεζες χρηματοδοτούν τόσα χρόνια το «θαύμα» της καπιταλιστικής ανάπτυξης που τώρα έχει μετατραπεί σε ύφεση ζητώντας από εμάς να πληρώσουμε τα σπασμένα.

Στην ελληνική ναυτιλία για παράδειγμα. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΤ, από το Μάρτη του 2005 ως τον Οκτώβρη του 2009, είχαν υπαχθεί στον αναπτυξιακό νόμο (Ν. 3290/04) 1.790 επενδύσεις ξενοδόχων προϋπολογισμού 5,7 δις ευρώ και επιδοτήθηκαν με 2,5 δις ευρώ. Δηλαδή το 44% ήταν από δικά μας λεφτά.

Την ίδια στιγμή, το αφεντικό της ELITE θέλει να κλείσει το εργοστάσιο για να φορτώσει στους εργάτες τα «ανοίγματά» του στις τράπεζες. Οι τράπεζες «σφίγγονται» να δώσουν το ποσό των 2 εκατομμυρίων ευρώ, μια σταγόνα από τον ωκεανό των κερδών τους. Η κρατικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και ο έλεγχός του από τους εργάτες θα έλυνε τέτοιου είδους προβλήματα. Ο εργατικός έλεγχος θα εξασφάλιζε ότι τα χρήματα πάνε στις δικές μας ανάγκες, για δουλειές, ασφάλιση, παιδεία και υγεία.

Απαγόρευση των απολύσεων!

Οι απολύσεις παρουσιάζονται ως η «φυσική» συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Η κακοδιαχείριση των δημόσιων οικονομικών επιβάλλουν τις απολύσεις των εργαζόμενων stage, το πάγωμα των προσλήψεων, είναι το επιχείρημα της κυβέρνησης. Το ίδιο επαναλαμβάνουν τα αφεντικά όταν απολύουν ή κλείνουν επιχειρήσεις. Ισχυρίζονται ότι είναι ζημιογόνες και άρα πρέπει να γίνουν περικοπές. Αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι η εκτίναξη της ανεργίας με τον υπουργό Εργασίας Λοβέρδο να δηλώνει πρόσφατα ότι ο αριθμός των ανέργων θα ανέλθει το 2010 στο ένα εκατομμύριο!

Δεν υπάρχει τίποτα το φυσικό στους παραπάνω ισχυρισμούς. Κανένας εργαζόμενος δεν φταίει αν η επιχείρηση που δουλεύει δεν πάει καλά ή αν το δημόσιο κάνει σπατάλες. Οι εργαζόμενοι του Λαναρά ή της ELITE δεν έχουν καμιά ευθύνη για το αν τα αφεντικά τους οδηγήθηκαν στη χρεοκοπία. Οπως και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, σε ένα νοσοκομείο ή δήμο, δεν είναι αυτοί που διαχειρίζονταν τα κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι προκλητικό η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να προσπαθεί να δικαιολογήσει τις απολύσεις και όχι να παίρνει μέτρα εναντίον τους. Το κίνημα που συγκρούεται με το Πρόγραμμα Σταθερότητας χρειάζεται να διεκδικήσει την απαγόρευση των απολύσεων με νόμο τώρα.

Γιατί να κοπούν οι μισθοί και όχι τα χρέη;

Η κινδυνολογία ότι με τέτοιες κινήσεις η Ελλάδα θα γίνει ο «παρίας», θα «απομονωθεί» δεν στέκουν. Οι τράπεζες, ελληνικές και μη, κερδοσκοπούν ασύστολα με το χρέος δανειζόμενες με επιτόκιο λιγότερο από 1% από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και δανείζοντας τοκογλυφικά το ελληνικό δημόσιο -αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα- κερδίζοντας από τη διαφορά των επιτοκίων, 5%-6%. Αυτή η κερδοσκοπία πρέπει να σταματήσει. Οι αφηρημένες εκκλήσεις του Γιώργου Παπανδρέου για «συντονισμένη μάχη κατά των κερδοσκόπων» πρέπει να γίνουν συγκεκριμένες δράσεις. Δύναμη άλλωστε να επιβάλλει τους όρους του δεν έχει μόνο ο δανειστής, έχει και ο δανειζόμενος. Τι θα κάνουν οι τραπεζίτες αν γίνει στάση πληρωμών; Τίποτα δεν μπορούν να κάνουν.

STOP στις ιδιωτικοποιήσεις!

Το Πρόγραμμα Σταθερότητας, εκτός από τη λεηλασία στα εισοδήματα, τις συντάξεις και τις κοινωνικές δαπάνες, προβλέπει επίσπευση των ιδιωτικοποιήσεων για την εξοικονόμηση 2,5 δις ευρώ το χρόνο. Στο στόχαστρο είναι ο ΟΣΕ, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΗ και δεκάδες ακόμα φιλέτα του δημοσίου.

Αντί για ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων στους ιδιώτες, να επανακρατικοποιηθούν ο ΟΤΕ που τον απομυζά η Ντόιτσε Τέλεκομ, ο ΟΛΠ που έγινε χάρισμα στην Cosco, η Ολυμπιακή που την λεηλάτησε η Λουφτχάνσα παρέα με τον Βγενόπουλο και τώρα γίνεται βορά της Aegean. Να επανακρατικοποιηθούν χωρίς ούτε ένα ευρώ αποζημίωση στα αφεντικά τους. Στην ίδια κατεύθυνση, να κρατικοποιηθούν όλες οι επιχειρήσεις που απειλούνται με κλείσιμο λόγω της κρίσης και να δοθεί η διαχείρισή τους στους εργαζόμενους. Είναι η μόνη εγγύηση ότι μεγάλα κομμάτια πλούτου δεν πάνε χαμένα και δεν καταστρέφονται ανάλογα με τα συμφέροντα των αφεντικών αλλά μπαίνουν στην υπηρεσία της κοινωνίας. Το παράδειγμα της Ολυμπιακής είναι χαρακτηριστικό.

Η Τεχνική της Βάση στο Ελευθέριος Βενιζέλος κόστισε δισεκατομμύρια. Κι όμως αυτή τη στιγμή είναι ένα άδειο κτίριο. Η λογική της αγοράς και των ιδιωτικοποιήσεων μετρέτρεψε την πρώτη στην Ευρώπη -σε συντήρηση και επισκευή αεροσκαφών με ένα υψηλά εξειδικευμένο προσωπικό και με εκατομμύρια ευρώ έσοδα- τεχνική βάση σε ένα νεκροταφείο.

«Μπλόκο» στους μισθούς ή στους εξοπλισμούς;

Η Ελλάδα, με τις στρατιωτικές δαπάνες να ανέρχονται στο 4% του ΑΕΠ, είναι ο δεύτερος στην Ευρώπη και ο πέμπτος στον κόσμο μεγαλύτερος εισαγωγέας όπλων! Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε πρόσφατα την αγορά έξι γαλλικών φρεγατών αξίας 2,5 δις ευρώ για να εξασφαλίσει την πολιτική στήριξη του Σαρκοζί στις επιλογές της, ενώ είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 10 δις ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Είκοσι εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο κοστίζουν μόνο οι αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, όπως δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Γιατί δεν μπορεί να σταματήσει αυτή η απίστευτη σπατάλη για φονικά όπλα και πολέμους; Από τη μείωση μόνο των εξοπλισμών θα μπορούσαν να εξοικονομηθούν τεράστιοι πόροι. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Ελευθεροτυπία (28/2): «ΕΛΛΕΙΜΜΑ κάτω από το 10% του ΑΕΠ και δημόσιο χρέος κάτω από το 110% του ΑΕΠ θα είχε η Ελλάδα εάν οι αμυντικές της δαπάνες (ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος) κινούνταν στα ίδια επίπεδα με αυτά της Πορτογαλίας ή -ακόμη καλύτερα- του Βελγίου. Το μεν έλλειμμα θα ήταν κατά 2-3 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα απ´ ό,τι είναι σήμερα. Οσο για το δημόσιο χρέος, αν αυτό το σενάριο ίσχυε επί μια δεκαετία, θα ήταν σήμερα 25 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο... Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της CIA, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας αντιστοιχούν στο 4,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της. Στην ίδια λίστα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πορτογαλία και το Βέλγιο εμφανίζονται με δαπάνες που αντιστοιχούν στο 2,3% και 1,3% αντίστοιχα. Εάν, λοιπόν, η Ελλάδα έριχνε τις δαπάνες της σε επίπεδα αντίστοιχα με αυτά της Πορτογαλίας, περιορίζοντας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ τα σχετικά έξοδα, θα γλίτωνε περί τα 4 δισ. ευρώ ετησίως». Τόσα δηλαδή όσα ετοιμάζεται να πάρει το Πρόγραμμα Σταθερότητας από τις τσέπες των εργαζόμενων.

Νομιμοποιήστε τους μετανάστες!

Μελέτη του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης που δημοσίευσαν ΤΑ ΝΕΑ (1/3) δείχνει την καθοριστική συμβολή των μεταναστών στην οικονομία της χώρας μας. Σύμφωνα με την έρευνα, «με την αποχώρηση για παράδειγμα του 90% των μεταναστών από την Ελλάδα οι τιμές των προϊόντων θα αυξηθούν, το ΑΕΠ θα μειωθεί, το ισοζύγιο πληρωμών θα επιδεινωθεί». Την ίδια στιγμή, αν σταματούσαν για κάποιο λόγο οι μετανάστες να καταναλώνουν, «σε έναν χρόνο θα είχαν χαθεί 85.000 έως 100.000 θέσεις εργασίας Ελλήνων και 15.000 θέσεις εργασίας μεταναστών. Τα έσοδα του κράτους από τον φόρο εισοδήματος και τον ΦΠΑ θα περιορίζονταν και θα αυξανόταν το έλλειμμα, ενώ θα μειώνονταν οι επενδύσεις και το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν από 1,3% έως 1,55%».

Το αίτημα της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών που ζουν και εργάζονται στη χώρα δεν είναι, λοιπόν, μόνο ένα πολιτικό αίτημα που κοντράρει τις ρατσιστικές διακρίσεις και τις φασιστικές επιθέσεις. Είναι ένα οικονομικό αίτημα δεμένο άμεσα με την κρίση και την αντιμετώπισή της.

Οπως έχουν αποδείξει όλες οι έρευνες τα τελευταία χρόνια, η νομιμοποίηση και ασφάλιση των μεταναστών θα μπορούσε να σώσει τα ασφαλιστικά ταμεία από την κατέρρευση. Αντί για ένα νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που αυξάνει τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, πετσοκόβει τις συντάξεις και την χρηματοδότηση των ταμείων, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει πίσω το ρατσιστικό νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και να νομιμοποιήσει όλους τους μετανάστες.