19 ΜΑΡΤΗ Ενάντια στο ρατσισμό και τους φασίστες

Την Παρασκευή 19 Μάρτη η ΟΛΜΕ αποφάσισε να αφιερωθούν δύο ώρες μέσα στα σχολεία για εκδηλώσεις ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό με αφορμή τη Παγκόσμια Μέρα Μετανάστη (21 Μάρτη) αλλά και τις ρατσιστικές επιθέσεις που κλιμακώθηκαν το τελευταίο διάστημα.

«Στο σχολείο μου εδώ και μία εβδομάδα μία ομάδα μαθητών και καθηγητών έχουμε συμφωνήσει να οργανώσουμε τη μέρα αντιρατσιστικής δράσης στις 19 Μάρτη», μας είπε ο Ορέστης Ηλίας από το 1ο Λύκειο Βριλησσίων. «Πήγαμε στο Σχολικό Συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν το 15μελές του Σχολείου, οι καθηγητές και ο Σύλλογος Γονέων και προτείναμε στις 19 Μάρτη να γίνει βιντεοπροβολή και συζήτηση με ομιλητή από την Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και συμφωνήσανε. Επίσης άλλη μία ομάδα μαθητών έχει αναλάβει να φτιάξει μία αντιρατσιστική έκθεση φωτογραφίας».

Η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων σε όλα τα σχολεία θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα δώσει συγκεκριμένη έκφραση στην αντιρατσιστική διάθεση που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα έχει εκφράσει όλο το προηγούμενο διάστημα. Ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του ρατσιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα, που χορηγεί ιθαγένεια σε μία απειροελάχιστη μειοψηφία παιδιών που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και δικαίωμα ψήφου σε μία ακόμα πιο μικρή μερίδα μεταναστών. Η 19 Μάρτη θα είναι η συνέχεια των αντιρατσιστικών κινητοποιήσεων που έγιναν σε μία σειρά πόλεις στις 26 Γενάρη και απαίτησαν από την κυβέρνηση να δώσει ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών.

Μπορεί το ρατσιστικό νομοσχέδιο να ψηφίζεται στη βουλή όμως η μάχη για να μην πεταχτούν οι μετανάστες μαθητές στην παρανομία είναι υπόθεση του πανεκπαιδευτικού κινήματος. Όπως πριν από μία δεκαετία περίπου δάσκαλοι και καθηγητές έκαναν κουρελόχαρτο τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας που απαιτούσαν την εγγραφή στα σχολεία μόνο των παιδιών που οι γονείς τους είχαν νομιμοποιητικά έγγραφα και επέβαλαν στην πράξη ότι τα σχολεία θα είναι ανοιχτά για όλα τα παιδιά μεταναστών. Όπως οι νοσοκομειακοί γιατροί που επέβαλαν στην πράξη ότι όλοι οι μετανάστες ανεξάρτητα από το αν έχουν χαρτιά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα έχουν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία.

Εκδηλώσεις

Οι εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλα τα σχολεία στις 19 Μάρτη μπορούν να γίνουν αφετηρία για να επιβάλουμε στην πράξη ότι ο νόμος του ΠΑΣΟΚ θα ισχύσει για όλα τα παιδιά, είτε γεννήθηκαν εδώ είτε φοιτούν στα ελληνικά σχολεία και θα βάλει την πίεση για νομιμοποίηση και δημοκρατικά δικαιώματα για όλους τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.

Είναι επίσης η καλύτερη ευκαιρία να οργανωθεί το κομμάτι των εκπαιδευτικών και των μαθητών που σιχαίνεται τους φασίστες και τη δολοφονική τους δράση. Αυτό το μήνυμα έστειλε το αντιφασιστικό συλλαλητήριο που έγινε στα Χανιά στις 8 Μάρτη, ενάντια στην επίθεση στην καθηγήτρια με τη χάραξη αγκυλωτού σταυρού με ξυράφι στο χέρι της. Την ίδια ανταπόκριση είχε και η πρωτοβουλία της Κίνησης ΕΕΡΦΑ στους Αμπελόκηπους να οργανώσει αντιφασιστική συναυλία στο σημείο που είχε γίνει στα μέσα Γενάρη οργανωμένη φασιστική επίθεση. Η επιτυχία της 19 Μάρτη μπορεί να έχει σαν εξέλιξη ότι σε κάθε πόλη και γειτονιά που οι φασίστες προσπαθούν να εμφανιστούν για να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, θα πάρουν ανάλογη ενιαιομετωπική απάντηση και θα ξαναγυρίσουν οριστικά στους υπονόμους της ιστορίας.

Η Κίνηση ΕΕΡΦΑ με εκδηλώσεις στις γειτονιές, εξορμήσεις στα σχολεία, αφισοκολλήσεις, παίρνει την πρωτοβουλία, σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές, να οργανώσει τη μέρα αντιρατσιστικής δράσης στα σχολεία, με στόχο να κάνουμε το κάθε σχολείο χώρο αλληλεγγύης και αντίστασης, ενάντια στους ρατσιστές και τους φασίστες και ενωμένοι ντόπιοι και μετανάστες να στείλουμε τα νέα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης στα σκουπίδια.

Μαζική απάντηση στα Χανιά

Εντυπωσιακό σε δύναμη, όγκο και παλμό ήταν το πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Μαρτίου στα Χανιά. 800 περίπου μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί και γονείς διαδήλωσαν με αφορμή τη φασιστική επίθεση ενάντια σε καθηγήτρια και το χάραγμα στο χέρι της σβάστικας, με ξυράφι.

Οργανωμένα και με τα δικά τους πανό κατέβηκαν αρκετά σχολεία της πόλης, δίνοντας τον τόνο σε όλη την εκδήλωση. Τα συνθήματα «ποτέ ξανά φασισμός», «να κλείσουν τα γραφεία της Χρυσής Αυγής, αυτής της συμμορίας της ναζιστικής», «όλοι μαζί, να σβήσουν οι ναζί» και «χτυπάνε μετανάστες, καίνε Συναγωγές, φασίστες δολοφόνοι, ρατσιστές» ακούστηκαν δυνατά για μια ακόμη φορά στους δρόμους της πόλης, αυτή τη φορά όμως, από φρέσκιες νεανικές φωνές που στην πλειοψηφία τους δεν είχαν ξανακατέβει σε κάποια από τις αντίστοιχες διαδηλώσεις το προηγούμενο διάστημα.

Η συμμετοχή των μαθητών έρχεται να υπογραμμίσει ότι παρά την προσπάθεια των φασιστών να χτίσουν πυρήνες μέσα στα σχολεία της πόλης, η πλειοψηφία των μαθητών τούς σιχαίνεται, τους ίδιους, τις «ιδέες» και τα ξυράφια τους. Ήταν η πρώτη φορά που οι ίδιοι οι μαθητές απάντησαν μαζικά στους φασίστες και αυτό δεν θα μείνει εδώ. Με το συλλαλητήριο αυτό έχει ανοίξει ο δρόμος για την αλλαγή του κλίματος και την πλήρη απομόνωση των φασιστών μέσα στα σχολεία.

Τα μέλη της τοπικής Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή βρέθηκαν από νωρίς το πρωί σε σχολεία της πόλης μοιράζοντας την προκήρυξη που καλούσε στο συλλαλητήριο αλλά και σε συνεργασία με μέλη της Ε.ΛΜ.Ε. κάνοντας ενημέρωση στους καθηγητές και οργανώνοντας τη συμμετοχή όλου του σχολείου.

Σημαντική εξίσου ήταν και η παρουσία εκπαιδευτικών από την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Έπειτα από πρόταση των δασκάλων και καθηγητών, μελών της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, ο Σύλλογος Δασκάλων και η τοπική Ε.Λ.Μ.Ε. είχαν κηρύξει τοπική στάση εργασίας συνδέοντας το ζήτημα της πάλης ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις, τόσο με τους αγώνες των εργαζομένων ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας, όσο και με την ημέρα της γυναίκας.

Η απόφαση αυτή τόνισε ότι η εργατική τάξη εκτός από το να οργανώνει την αντίστασή της στους τραπεζίτες και τους βιομήχανους, ξέρει και να περιφρουρεί τους αγώνες της κόντρα στις επιθέσεις των φασιστών. Ξέρει να απαντά τόσο στους τρομοκράτες με τα spread, όσο και στους τρομοκράτες με τα ξυράφια. Στην πάλη της αυτή, χρησιμοποιεί μάλιστα τα ίδια όπλα: την απεργία και τη διαδήλωση.

Για μια ακόμη φορά πλαισίωσαν τη διαδήλωση, μαζικά μπλοκ του συλλόγου φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης, των μεταναστών από το σύλλογο Μαγκρέμπ Αράμπι αλλά και πανό της Κίνησης Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., του Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης και του Στεκιού Μεταναστών.

Τα μέλη της Κ.Ε.Ε.Ρ.Φ.Α., αλλά και τα μέλη του Σ.Ε.Κ. νιώθουμε δικαιωμένοι, γιατί υποστηρίξαμε και επιμείναμε, στην προοπτική ενός πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, μέσα σε όλα τα μαζέματα συντονισμού που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, για να οργανωθεί η απάντηση του κινήματος στην τελευταία βάρβαρη φασιστική επίθεση. Ακόμη και αν αυτή η πρόταση μας έφερε προσωρινά σε αντίθεση με άλλους συντρόφους, νομίζουμε ότι τώρα ανοίγει πραγματικά ο δρόμος να πετάξουμε τους φασίστες έξω από τα σχολεία, με επόμενο σταθμό την οργάνωση των αντιρατσιστικών μαθημάτων στις 19 του Μάρτη.