Θα μείνουν οι εκπαιδευτικοί έξω από το απεργιακό κύμα;

Από την αρχή της συνεδρίασης κατατέθηκε, αιφνιδιαστικά, πρόταση από την ΠΑΣΚ για «Έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις των Συλλόγων την ημέρα της προγραμματισμένης απεργιακής κινητοποίησης ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ (11 Μαρτίου 2010) με εισήγηση της ΔΟΕ για απόσυρση των αντεργατικών μέτρων, Ολομέλεια Προέδρων το Σάββατο 13/3 και πενθήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 15 Μάρτη». Στη διάρκεια της συζήτησης όλοι οι πρόεδροι που τοποθετήθηκαν, μετέφεραν την οργή των δασκάλων της βάσης για τα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το αν η πρόταση της ΠΑΣΚ για απεργία διαρκείας μπορεί να πετύχει.

«Μας γυρίζουν 30 χρόνια πίσω και μάλιστα τη στιγμή που τα τελευταία πέντε χρόνια δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ αύξηση» είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. Νίκαιας Ζώης Λουρίδας. «Ηρθε η Διαμαντοπούλου στο Ηράκλειο και τη ρωτήσαμε πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία από του χρόνου με μειώσεις 50% στους διορισμούς και περικοπή 70% των αναπληρωτών, αλλά δεν μας απάντησε. Στους συναδέλφους υπάρχει προβληματισμός αν με τις 24ωρες μπορεί να βγει τίποτα» ήταν η τοποθέτηση από τον πρόεδρο του Συλλόγου Ηρακλείου Κρήτης. «Είμαστε διατεθειμένοι να κατέβουμε σε πενθήμερες απεργίες», είπε η πρόεδρος του Συλλόγου Π.Ε. Θήρας Δέσποινα Κυριακίδου. «Εδώ με τους μισθούς που παίρνουμε σήμερα δεν τα βγάζουμε πέρα πόσο μάλλον αν περάσουν οι μειώσεις μισθού».

«Χρειάζεται να προχωρήσουμε σε μία πολιτική απεργία κόντρα στη οικονομική κρίση», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κορυδαλλού Βασίλης Αρβανίτης. «Να πούμε ναι στις πενθήμερες απεργίες και να καλέσει η ΔΟΕ σε ανοιχτή σύσκεψη ομοσπονδίες και συλλόγους για να προχωρήσουμε σε συντονισμό». «Στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ´Αθηνά´ υπήρχε αγωνιστικό κλίμα», είπε ο πρόεδρος Θοδωρής Θεοδωρόπουλος. «Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε απεργία διαρκείας από τις 15/3»

Παράδοξο

Το παράδοξο και ταυτόχρονα προβληματικό γεγονός ήταν η στάση που κράτησε η πλειοψηφία των προέδρων που συμμετέχουν στις παρατάξεις της Aριστεράς. Η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών ήταν για 24ωρη απεργία ανάμεσα στις 15 με 22/3, αλλά με «ταξικό πλαίσιο» και με προοπτική κλιμάκωσης μετά το Πάσχα «γιατί τότε θα έρθουν τα νέα μέτρα για το ασφαλιστικό».

Οι Παρεμβάσεις-Συπειρώσεις, αρνήθηκαν από την αρχή να στηρίξουν την πρόταση της ΠΑΣΚ χωρίς όμως να προτείνουν στην ουσία εναλλακτική πρόταση. «Αυτά τα μέτρα δεν μπορούνε να απαντηθούνε με πυροτεχνήματα», ήταν η τοποθέτηση του προέδρου Π.Ε. Κερατσινίου Σταύρου Κολλώνη . «Εκτός αν κάποιος πιστεύει ότι θα ανατρέψει το σύστημα με πενθήμερες απεργίες»(!). «Η πρόταση για απεργία διαρκείας θα είχε ενδιαφέρον αν την είχα ακούσει από τα μέλη της ΠΑΣΚ στις Γενικές Συνελεύσεις, έτσι ώστε να δούμε τις αντιδράσεις της βάσης. Άκουσα ότι στο Σύλλογο «Αθηνά» πέρασε η πρόταση για απεργία διαρκείας με 15 ψήφους. Αυτό είναι απεργιακό ρεύμα;», είπε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Πειραιά «Πρόοδος» Γαλάνης.

«Γιατί στη Συνάντηση συντονισμού που κάλεσε η ΠΟΕ ΟΤΑ δεν μπήκε η πρόταση για πενθήμερη; Γιατί δεν προχωράμε σε απεργιακό ταμείο; Γιατί δεν προχωράμε σε διακλαδική απεργία; Εμείς προτείνουμε απεργιακή εβδομάδα μετά το Πάσχα και να πάρουμε από τώρα πρωτοβουλία για σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη με την ΟΕΝΓΕ και την ΠΟΕ ΟΤΑ», ήταν η επίσημη τοποθέτηση της Ντίνας Ρέππα εκπροσώπου των Παρεμβάσεων-Συσπειρώσεων στο ΔΣ της ΔΟΕ.

Όταν ο Μπράτης πρόεδρος της ΔΟΕ και εκπρόσωπος της ΠΑΣΚ, έκανε στο κλείσιμό του κάλεσμα σε όλες τις παρατάξεις να κατέβουν με κοινή πρόταση για πενθήμερες απεργίες στις γενικές συνελεύσεις, η ΔΑΚΕ δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει την πρόταση στη συνέλευση προέδρων στις 13/3 (υποκριτικά αφού στην τελική ψηφοφορία δεν ψήφισε την πρόταση), το ΠΑΜΕ επέμεινε στο δικό του πλαίσιο και οι Παρεμβάσεις -Συσπειρώσεις έκαναν στροφή 180 μοιρών προτείνοντας η απόφαση για πενθήμερη να περάσει αυθημερόν από τη συνέλευση προέδρων και να μην παραπεμφθεί στις γενικές συνελεύσεις. Αποτέλεσμα στο ανοιχτό ΔΣ που ακολούθησε, η πρόταση για πενθήμερη να πάρει μόνο πέντε ψήφους από τα μέλη της ΠΑΣΚ.

Ήταν μία προβληματική στάση από κάθε άποψη. Ανεξάρτητα από το ποιοι ήταν οι στόχοι της ΠΑΣΚ, αν έβαλε την πρόταση κάτω από την πίεση της βάσης ή για «ψηφοθηρικούς λόγους» όπως ειπώθηκε, οι παρατάξεις της αριστεράς θα μπορούσαν να μετατρέψουν μία κίνηση εντυπωσιασμού σε ουσία. Με επιτροπές αγώνα στους συλλόγους, με άνοιγμα απεργιακών ταμείων, με εκδηλώσεις -συγκεντρώσεις συμπαράστασης σε κάθε πόλη και γειτονιά, σε συνεργασία και κοινή δράση με τους εκπαιδευτικούς της βάσης που βράζουν από αγανάκτηση και θυμό. Μία απόφαση για πενθήμερη απεργία με προοπτική διαρκείας θα έδινε τη δυνατότητα να συσπειρωθεί σε κάθε σύλλογο το πιο αγωνιστικό κομμάτι πιέζοντας την ηγεσία της ΔΟΕ να κλιμακώσει. Ιδιαίτερα μέσα σε μία περίοδο που όλοι οι κλάδοι του δημοσίου βρίσκονται σε αναβρασμό, με τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ να κλείνουν τη χωματερή, τους εφοριακούς να ξαναβγαίνουν στην απεργία, και τους φοιτητές να ετοιμάζουν καταλήψεις ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας, η προοπτική συντονισμού όλων των κλάδων του δημοσίου με απεργίες διαρκείας θα ήταν ανοιχτή.

Η ευθύνη για την άρνηση αυτής της προοπτικής βαραίνει εκείνο το τμήμα των Παρεμβάσεων που ψάχνει υποκατάστατα για την απεργιακή δράση.