ΜΕ ΤΗΝ εργατική αλληλεγγύη ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ - Στη μάχη της κλιμάκωσης

Η Ράνια Κούτσικου συμμετείχε στην παρέμβαση στο νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού. «Πήγαμε την Πέμπτη στο νοσοκομείο πριν από το απογευματινό συλλαλητήριο και την στάση εργασίας. Μπαίναμε σε κάθε γραφείο και τους λέγαμε για την επόμενη Πανεργατική απεργία. 16 εργαζόμενοι πήραν την Εργατική Αλληλεγγύη. Τους προτείναμε να οργανώσουμε μαζί απεργιακή φρουρά. Όσοι δεν ήταν θετικοί στην αρχή, άλλαζαν μετά από κουβέντα. Έλεγαν ότι οι απεργίες είναι η μόνη λύση. Κάποιοι είναι πικραμένοι από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες, αλλά μας έλεγαν χαρακτηριστικά ότι δεν περιμένουν από κανέναν άλλο παρά μόνο από την Αριστερά και τους αγώνες».

«Στην Εφορία Εξαρχείων άνοιξε συζήτηση για το αν μπορούμε να νικήσουμε. Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζόμενων συμμετείχε στη στάση εργασίας της Παρασκευής, αλλά θα έπαιρνε μέρος και στην κλαδική τους απεργία. Τους δίναμε την εικόνα ότι πανελλαδικά ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί και το κλίμα ανέβαινε», μας είπε η Θένια Ασλανίδη.

Θετικό

«Όταν ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα υπήρχε μια σχετική παγωμάρα στους εργαζόμενους στο Δήμο στον Άγιο Δημήτριο. Κάποιοι υπολόγιζαν τι θα χάσουν από το μισθό τους αν περάσουν τα νέα μέτρα και ήταν οργισμένοι. Την ώρα που κάναμε εμείς περιοδεία, το ίδιο έκανε και κλιμάκιο από το ΚΚΕ. Αυτό ήταν θετικό, άνοιξε περισσότερο τη συζήτηση μέσα στο Δήμο.

Το σωματείο έχει αποφασίσει να κατέβει οργανωμένα στις επόμενες κινητοποιήσεις αφού θα βάλει πούλμαν για να μπορούν όλοι οι εργαζόμενοι να κατέβουν. Ακόμα, συζητάνε να οργανώσουν απεργιακή φρουρά. Ενας εργαζόμενος αποφάσισε να γίνει μέλος στο ΣΕΚ», δήλωσε στην ΕΑ η Έλλη Πανταζοπούλου.

Για την εξόρμηση στο Δήμο του Μοσχάτου μας μίλησε ο Βαγγέλης Παπακωνσταντίνου. «Η πλειοψηφία των εργαζόμενων είναι κάθετοι απέναντι στα μέτρα. Δώσαμε πέντε φύλλα της εφημερίδας μεταφέροντας την εικόνα πανελλαδικά και επιχειρηματολογούσαμε ότι είναι μεγάλη εξέλιξη οι τρεις πανεργατικές σε ένα μήνα».

Παρέμβαση έγινε και στο Δήμο Ταύρου όπως μας είπε η Ελεάννα Τσώλη. Και συνέχισε: «Εξόρμηση κάναμε και στο 34ο σχολείο στα Πετράλωνα όπου ενημερώναμε τόσο για την πανεργατική απεργία όσο και για τη μέρα δράσης ενάντια στο ρατσισμό στις 19 Μάρτη. Μια καθηγήτρια εκτός από ότι πήρε τη Εργατική Αλληλεγγύη δέχτηκε να βοηθήσει στην οργάνωση εκδήλωσης μέσα στο σχολείο».

Παρόμοιες εξορμήσεις έγιναν και σε άλλα σχολεία. Η Ελίνα Γρύλλη μας είπε για το Ζάννειο: «κάναμε εξόρμηση την Παρασκευή στο σχολείο μου μαζί με άλλες δύο συντρόφισσες για την απεργία, αλλά και για τη μέρα ενάντια στο ρατσισμό. Μια ομάδα καθηγητών που θα κατέβαινε στη στάση εργασίας πήρε αντιρατσιστικά υλικά και τέσσερις μαθητές αγόρασαν την εφημερίδα. Ανοίξαμε την συζήτηση για την FRONTEX που θα εγκατασταθεί στον Πειραιά, ενώ έχουμε καταθέσει ψήφισμα στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά».

Με την Κωνσταντίνα Τριαντοπούλου επικοινωνήσαμε για την παρέμβαση στο 1ο ΕΠΑΛ Πετρούπολης. «Την Παρασκευή που μας πέρασε κάναμε εξόρμηση στο σχολείο για να ενημερώσουμε καθηγητές και μαθητές για την απεργία, αλλά και για τη συνέχεια. Συζητήσαμε με τρεις καθηγητές να οργανώσουμε αντιρατσιστική εκδήλωση για τις 19 Μάρτη, ενώ την ίδια προσπάθεια κάνουν και μαθητές μέλη του ΣΕΚ που πηγαίνουν σε αυτό το σχολείο. Για την Πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη ετοιμάζουμε απεργιακή φρουρά μαζί με καθηγητές που είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ για να κατέβει όλο το σχολείο στη διαδήλωση».

Πώς έκλεισε;

Ο Γιάννης Στάθης μίλησε στην ΕΑ για την περιοδεία στην Εφορία της γειτονιάς του.

«Στην Τούμπα στη Θεσσαλονίκη έχουμε μια μικρή τοπική εφορία, δουλεύουν περίπου 30 άτομα. Δεν συμφωνούσαν με το πώς έκλεισε η κλαδική τους απεργία και περίμεναν την επόμενη. Άνοιξαν πολλές συζητήσεις. Τους λέγαμε για το αίτημα να φορολογηθούν οι πλούσιοι και μας απαντούσαν ότι υπάρχει τρόπος να διασφαλιστεί αυτό. Με την πρόταση για να κρατικοποιηθούν οι τράπεζες άνοιγε η συζήτηση για την εκδήλωση που έχουμε για το πώς θα νικήσουν οι αγώνες. Δώσαμε πέντε εφημερίδες».

Εξόρμηση έγινε και στην Εφορία στην Ευελπίδων. «Κάναμε γύρα στους τρεις ορόφους μαζί με συντρόφισσα που δουλεύει εκεί. Πήγαμε για να συζητήσουμε ποια μπορεί να είναι η κλιμάκωση των αγώνων. Δώσαμε συνολικά 11 φύλλα της εφημερίδας. Βάλαμε στο κτίριο παντού αφίσες για το τετραήμερο του Μαρξισμού και την αφίσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ που καλεί σε απεργίες και καταλήψεις. Ο πιο ωραίος αποχαιρετισμός ήταν όταν κατεβήκαμε για να φύγουμε. Η κοπέλα που δούλευε στο καφέ της Εφορίας είχε πάρει την προκήρυξη μας, την είχε δώσει σε κόσμο που έπινε καφέ και όταν φεύγαμε μας χαιρετούσαν με υψωμένες τις γροθιές τους», μας μετέφερε ο Παντελής Γαβριηλίδης.