ΜΑΖΙΚΑ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ, ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΠΕΡΓΙΕΣ 4 - 5 ΜΑΡΤΗ Πανελλαδική έκρηξη οργής

Ψέμα νο1, ότι τα μέτρα αφορούν τους εργαζόμενους του δημόσιου τομέα. Η επέκταση των περικοπών των μισθών στους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και στις τράπεζες, δείχνουν καθαρά ότι στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν απλά η «εξοικονόμηση», αλλά η συνολική επίθεση σε ολόκληρη την εργατική τάξη προς όφελος των τραπεζιτών, των μεγαλομετόχων και των επιχειρήσεων.

Μετά το δωράκι στους τραπεζίτες, οι υποσχέσεις του ΣΕΒ, του Μίχαλου, του Δασκαλόπουλου και της κυβέρνησης ότι δεν θα υπάρξουν αντίστοιχα μέτρα στους μισθούς και τις δουλειές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, αξίζουν τόσο όσο και οι προ τετραμήνου δεσμεύσεις της κυβέρνησης για «κοινωνική πολιτική»: ούτε μια δυάρα τσακιστή. Ηδη σε μια σειρά από επιχειρήσεις τα τετραήμερα, η απλήρωτη εργασία και οι απολύσεις είναι στην ημερήσια διάταξη εκτινάσσοντας τον αριθμό των ανέργων στα ύψη.

Ψέμα νο2, οι αρχικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης ότι κόβει τα επιδόματα, αλλά δεν θα αγγίξει τα δώρα και το επίδομα αδείας. Το πετσόκομμα του 13ου και 14ου μισθού αποκάλυψε επίσης πόσο παραμύθια ήταν οι υποσχέσεις της κυβέρνησης για επιστροφή χρημάτων, «όταν ξεπεραστεί η κρίση», «νέα μισθολόγια» και άλλα τέτοια, με τα οποία, κοντόφθαλμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες σε μια σειρά Ομοσπονδίες (Υπ. Οικονομικών, Υπ. Εσωτερικών) προσπαθούν να κλείσουν τις απεργίες.

Ψέμα νο3, ότι τα μέτρα θα έχουν «προσωρινή διάρκεια». Ο ένας χρόνος διάρκειας των μέτρων έγινε τρεις και οι τρεις επ´ αόριστον.

Ψέμα νο4, ότι οι εργαζόμενοι - και οι συνταξιούχοι που προστέθηκαν στα θύματα - υποστηρίζουν τα μέτρα. Η καθημερινή προπαγάνδα στα κρατικά και ιδιωτικά ΜΜΕ δεν είναι ικανή να κρύψει την αλήθεια, που αρχίσει να εμφανίζεται ακόμα και στις στημένες δημοσκοπήσεις.

Δεν ήταν ικανή να κρύψει τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια το απόγευμα την Πέμπτη 4 Μάρτη και την Παρασκευή 5 Μάρτη - μέρα πανεργατικής στάσης εργασίας και απεργίας που εξελίχθηκε σε 24ωρη απεργία σε μια σειρά από χώρους.

Με την πανεργατική απεργία στις 11 Μάρτη να έχει ήδη εξαγγελθεί και μια σειρά από χώρους να βγαίνουν σε άγριες απεργίες από τα κάτω τα πιο δύσκολα για τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, δεν πέρασαν - είναι μπροστά.

Πολιορκημένη η Βουλή

Η απεργία και οι συγκεντρώσεις την Παρασκευή 5 Μάρτη ήταν μέσα στις πρώτες ειδήσεις των διεθνών ΜΜΕ - με τίτλους όπως «wild cat strikes in Greece» - «άγριες απεργίες ξεσπάνε στην Ελλάδα» ή όπως «τα μόνα λεωφορεία που κινούνται στην Αθήνα είναι οι κλούβες της αστυνομίας».

Και αυτή είναι η πραγματικότητα. Οποιος βρέθηκε στους δρόμους της Αθήνας, νωρίς το πρωί στις 5 Μάρτη κινούνταν σε μια έρημη πόλη. Η Πανεπιστημίου ήταν για δεύτερη μέρα κλειστή από τους συγκεντρωμένους της Ολυμπιακής, με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό κατάληψη - όπως και το Εθνικό Τυπογραφείο από τους εργαζόμενους του Υπ. Εσωτερικών. Η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, η ΟΕΝΓΕ, προχώρησαν σε 24ωρη απεργία μην αρκούμενες στη στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Το ίδιο και όλες οι Ομοσπονδίες στις συγκοινωνίες που παρέλυσαν όλη την Αθήνα. Στο κέντρο, πολλά μαγαζιά δεν είχαν καν ανοίξει ενώ μεγαλύτεροι χώροι εργασίας είχαν σφραγιστεί από τους εργαζόμενους.

Λίγο αργότερα, οι δρόμοι άρχισαν να γεμίζουν από χιλιάδες εργαζόμενους που κατέβαιναν για να διαδηλώσουν στα απεργιακά συλλαλητήρια. Το Σύνταγμα γέμισε δύο φορές από χιλιάδες κόσμο: Μια φορά από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στις 10πμ και άλλη μια από τους εργαζόμενους που άρχισαν να καταφθάνουν για τη συγκέντρωση ΓΣΕΕ ΑΔΕΔΥ μετά τις 12.00. Αν οι δύο συγκεντρώσεις εξελίσσονταν μαζί θα μιλούσαμε για ένα συλλαλητήριο χωρίς προηγούμενο.

Αρχικά στο χώρο της συγκέντρωσης γύρω στις 12.30μμ έφτασαν με μεγάλα οργανωμένα μπλοκ οι εργαζόμενοι των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ και του Δημοσίου που είχαν 24ωρη απεργία. Πρώτοι έφτασαν οι απεργοί της ΕΘΕΛ. Όπως μας ενημέρωσαν, αρχικά η διοίκηση του συνδικάτου είχε αποφασίσει συμμετοχή στη στάση εργασίας, αλλά αναγκάστηκε να ξανασυνεδριάσει κάτω από την πίεση των εργαζομένων για να αποφασίσει 24ωρη. «Με τα μέτρα αυτά που παίρνουνε τι να κάνουμε, κατεβήκαμε στο δρόμο. Περιμένουμε τα χειρότερα βέβαια, πρέπει να αντιδράσουμε, μας κόβουνε τα δώρα, μας κόβουνε από το μισθό μας. Θα συνεχίσουμε με απεργίες» μας είπε ο Βασίλης Κ. οδηγός στην ΕΘΕΛ.

«Αντιστεκόμαστε»

Οι εργαζόμενοι της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ανέβηκαν στο Σύνταγμα με πορεία μέσω Σταδίου, με ένα δυναμικό οργανωμένο μπλοκ που είχε στην κορυφή του το πανώ «αντιστεκόμαστε» και μαζί με την ΕΘΕΛ έπιασαν την πλευρά της Βουλής προς τη Βασιλίσσης Σοφίας. Μαζική ήταν η συμμετοχή και των εργαζόμενων στους Σιδηρόδρομους που στάθηκαν στη Μ. Βρετάνια, δίπλα στους εργαζόμενους του ΚΕΘΕΑ. Πολλά πανώ Ομοσπονδιών, αλλά και πρωτοβάθμιων σωματείων άρχισαν να ανοίγουν το ένα μετά το άλλο στην Αμαλίας, ανάμεσα σε αυτά και αυτό της Ενωσης Λιμενεργατών που έγραφε «όχι στην αντεργατική καταιγίδα».

Από τη στιγμή που ξεκίνησε και η στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο κόσμος άρχισε να πυκνώνει όλο και περισσότερο τους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα. «Υπήρξαν συνάδελφοι που κατέβηκαν σήμερα να δουλέψουν παρά την έλλειψη συγκοινωνιών, μόνο και μόνο για να συμμετάσχουν στην στάση εργασίας και τη συγκέντρωση» δήλωσε στην Εργατική Αλληλεγγύη η Τιάνα Ανδρέου εργαζόμενη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Με τα πανώ τους ήταν εργαζόμενοι από πρωτοβάθμια σωματεία στους δήμους, την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία. «Για πρώτη φορά μετά την μεταπολίτευση γίνεται μείωση μισθού. Γίνονται 30ρια τα τμήματα και την ίδια στιγμή θέλουμε διαδραστικούς πίνακες και κομπιούτερς; Τι άλλο να πω;» μας είπε η Γεωργία, εκπαιδευτικός από την ΕΛΜΕ Ανατολικής Αττικής.

Με το πανώ τους είχαν κατέβει και οι εργαζόμενοι από το νοσοκομείο Αγία Σοφία, οι οποίοι πιο πριν είχαν πραγματοποιήσει συγκέντρωση στην είσοδο του νοσοκομείου. «Οι ισχυρισμοί ότι είμαστε υψηλόμισθοι δεν έχουν καμιά βάση. Είμαστε χαμηλόμισθοι. Μας κόβουνε τα επιδόματα, το 30% Πάσχα, Χριστουγέννων και επιδόματος αδείας και - έτσι χάνονται 2 μισθοί, 3 μισθοί; Θα δείξει» μας είπε η Ζωή Αναγνώστου, εργαζόμενη στο νοσοκομείο. «Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι εξαθλίωση. Το πάγωμα των προσλήψεων είναι τεράστιο πρόβλημα γιατί υπάρχει τραγική έλλειψη κυρίως στο νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και στο διοικητικό πια, και στους γιατρούς. Από τα συνδικάτα έχουμε να ζητήσουμε ένα πράγμα, κινητοποίηση. Κινητοποίηση άμεση όμως, όχι να ανακοινώνονται τα μέτρα και μετά από δύο μήνες».

Ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, στο δημόσιο τομέα, συμβασιούχοι κατέβηκαν σαν μια γροθιά στο δρόμο. «Καιρός να τα πάρουν από τους πλούσιους, όχι μόνο από τους μισθωτούς. Δουλεύουμε χωρίς επιδόματα, χωρίς υπερωρίες και κοιτάνε ακόμα και ό, τι παίρνουμε να το περικόψουν, σήμερα πρέπει να τους περικυκλώσουμε, να μείνουμε εδώ, να μην μπει μέσα κανείς» μας είπε η Ολυμπία, που δουλεύει με 11μηνη σύμβαση στο δημόσιο.

Πραγματικά, όσο περνούσε η ώρα, όλα έδειχναν ότι όλο και περισσότερος κόσμος θα κατέβαινε στο κέντρο - ακόμα και κόσμος του ιδιωτικού τομέα που δεn συμμετείχε στην απεργία, αλλά ήθελε να διαδηλώσει και να διαμαρτυρηθεί - σε μια κινητοποίηση που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ολοήμερη. Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε δυνατό. Την επίθεση στον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο, ακολούθησε η επέμβαση των ΜΑΤ που οδήγησε σε πετροπόλεμο.

Η ΕΛ.ΑΣ με συνεχή ρίψη δακρυγόνων, επεδίωξε να διαλύσει τη συγκέντρωση και οι ΜΑΤατζήδες δεν δίστασαν να ψεκάσουν εξ επαφής στο πρόσωπο ακόμα και το Μανώλη Γλέζο. Οι διαδηλωτές κατάφεραν να μην διαλυθεί η συγκέντρωση, αλλά αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα με πορεία που κατέληξε στο υπουργείο Εργασίας στην Πειραιώς.

Στάσεις εργασίας

Η στάση εργασίας την Παρασκευή 5 του Μάρτη ήταν η καλύτερη προετοιμασία για την νέα Γενική Απεργία, όχι μόνο στην Αθήνα αλλα σε όλες τις πόλεις.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κινητοποίηση στη Θεσσαλονίκη. «Η προσυγκέντρωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ήταν μαζί με τους Διδασκαλικούς Συλλόγους, με 3 ΕΛΜΕ και με τους Φοιτητικούς Συλλόγους από τους Ηλεκτρολόγους και το Μουσικό που είχαν πάρει απόφαση συμμετοχής στην απεργία», δήλωσε στην ΕΑ ο Νίκος Τουρνάς. «Στην Καμάρα συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι και ξεκινήσαμε πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης. Ήταν μια πορεία που διέσχισε όλη τη Θεσσαλονίκη, με πολύ τέμπο. Μπροστά ήταν οι εκπαιδευτικοί, μετά οι φοιτητές, μετά τα πανό της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΣΕΚ και άλλων οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η ΕΔΟΘ καλούσε συγκέντρωση στη 1 η ώρα έξω από το Υπουργείο, ενώ το ΠΑΜΕ είχε διαδηλώσει στις 10 το πρωί.

Όταν φτάσαμε στο Υπουργείο, υπήρχαν πανό με κόσμο από τα Ελληνικά Πετρέλαια, από τους εργαζόμενους του Κρατικού Θεάτρου, από την ΕΝΙΘ και το Εργατικό Κέντρο. Μια αντιπροσωπεία συνδικαλιστών ζήτησε να δει τον γραμματέα του Υπουργείου, αλλά δεν τους δέχτηκε. Ξεκίνησαν να κουνάνε τα κάγκελα και τελικά κατάφεραν να μπουν μέσα. Τα ΜΑΤ έκαναν μια μεγάλη επίθεση να διαλύσουν τη συγκέντρωση, ρίχνοντας δακρυγόνα, αλλά τα μπλοκ δεν υποχώρησαν. Οι συνδικαλιστές κρέμασαν πανό στο Υπουργείο που έλεγε να πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές και να υπάρχει ασφάλιση για όλους. Όταν κατέβηκαν, κάναμε πορεία ξανά προς την Καμάρα».

Κατάληψη

«Στα Γιάννενα έγινε στάση εργασίας και στη διαδήλωση στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν 300 άτομα. Υπήρχε το πανό από το Σωματείο Μετάλλου, των δασκάλων, των νηπιαγωγών, ενώ συμμετείχαν πολλοί φοιτητές. Ο Σύλλογος από το ΒΕΤ είχε κατεβάσει πανό. Δεν έλειπε η παρουσία μαθητών καθώς δύο σχολεία βρίσκονταν σε κατάληψη. Αυτό που φάνηκε ήταν η έλλειψη οργάνωσης από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Στόχος μας για τη απεργία στις 11 του Μάρτη είναι να κατέβει όλος ο κόσμος που απεργεί στο δρόμο», μας δήλωσε η Γιούλη Καραγιαννάκου.

«Στο Ρέθυμνο είχαν καλεστεί δύο συγκεντρώσεις: η μια από τα συνδικάτα η άλλη από το ΠΑΜΕ, Δεν είχαν οργανωθεί πολύ καλά, αλλά κατέβηκε κόσμος. Είχαν κατέβει εργαζόμενοι από το Νοσοκομείο, πολλοί καθηγητές από την τοπική ΕΛΜΕ και από άλλους χώρους. Πανό είχε κατεβάσει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Στις 11 Μάρτη, θα γίνει χαμός, θα υπάρχει πολύ μεγάλη συμμετοχή», μας είπε ο Νίκος Σκιαδάς.

«Πάνω από 1000 άτομα συμμετείχαν στην απεργιακή πορεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Ήταν εκεί με τα πανό τους αγρότες, συμβασιούχοι, άνεργοι. Συμμετείχαν ακόμα μαθητές, σπουδαστές και μετανάστες. Μαζικά ήταν τα μπλοκ του ΠΑΜΕ και των Παρεμβάσεων», μας δήλωσε ο Πέτρος Θεοδοσιάδης.

Μεγάλη διαδήλωση έγινε και στην Αλεξανδρούπολη. «Στο Εργατικό Κέντρο καλούσαν η ΕΛΜΕ και ο Διδασκαλικός Σύλλογος μαζί με το τοπικό τμήμα της ΑΔΕΔΥ. Στη συγκέντρωση κατέβηκαν μαζικά(πάνω από 200 άτομα) οι υπάλληλοι στις δημοτικές επιχειρήσεις, όπως η Πολιτιστική, που απειλούνται με κλείσιμο. Το πανό της Εργατικής Αλληλεγγύης έγραφε «Κρατικοποίηστε τις τράπεζες» και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ «φορολογήστε τους πλούσιους», δήλωσε στην ΕΑ ο Γιώργος Μποτσίδης.

Συλλαλητήρια Πέμπτη 4 Μάρτη

Τα έκτακτα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρήκαν άμεση απάντηση το απόγευμα της Πέμπτης όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά σε δεκάδες πόλεις πανελλαδικά.

Ο Βασίλης Μυρσινιάς μας έδωσε την εικόνα από το Ηράκλειο. «Κάλεσμα για το έκτακτο συλλαλητήριο είχαν βγάλει το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ, η ΕΛΜΕ και ο Σύλλογος Δασκάλων. Επίσης, συνελεύσεις είχαν γίνει στο Βιολογικό και το Χημικό με απόφαση για συμμετοχή τόσο στο έκτακτο συλλαλητήριο όσο και στην πανεργατική στάση της Παρασκευής. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ τύπωσε έκτακτα χιλιάδες προκηρύξεις και κάναμε εξορμήσεις στους εργατικούς χώρους. Τελικά, πάνω από χίλια άτομα συμμετείχαν στο απογευματινό συλλαλητήριο».

Κινητοποιήσεις οργανώθηκαν και στα Γιάννενα.»Στις διαδηλώσεις που βγήκαν απέναντι στα νέα μέτρα συγκεντρώθηκαν πάνω από 1000 άτομα συνολικά. Στη συγκέντρωση που έγινε στο Εργατικό Κέντρο συμμετείχαν πολλοί φοιτητές που είχαν έρθει μετά το τέλος των Γενικών Συνελεύσεων στο Πανεπιστήμιο και εργαζόμενοι από όλους τους χώρους. Με πανό ήταν ο σύλλογος του Βιολογικού και το Σωματείο Μετάλλου, μας δήλωσε η Αργυρή Ερωτοκρίτου.

«Οργή και αρκετός κόσμος παρά τη βροχή και στο έκτακτο συλλαλητήριο στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. «Συμμετείχαν εργαζόμενοι από τοπικές ΕΛΜΕ, Διδασκαλικούς Συλλόγους, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων, το Σωματείο Ιματισμού. Πανό είχε και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ υπήρχαν και μαθητές από τον Δενδροπόταμο και άλλα σχολεία. Το ΠΑΜΕ άλλαξε την συγκέντρωση του για να μην είναι μαζί μας και διαδήλωσε μόνο του έξω από το Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης», μας μετέφερε ο Μπάμπης Κουρουνδής.