ΜΑΡΞΙΣΜΟΣ 2010

Ο Μαρξισμός θα είναι το σημείο όπου θα υπάρχει ευκαιρία όλος αυτός ο κόσμος να συζητήσει για τις επαναστατικές απαντήσεις απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού. Στο προηγούμενο φύλλο της Εργατικής Αλληλεγγύης παρουσιάσαμε τόσο τις διεθνείς συμμετοχές όπως τον Ντέιβιντ Χάρβεϊ και τον Άλεξ Καλίνικος, όσο και τις συμμετοχές από το κίνημα και την Αριστερά στην Ελλάδα. Είναι ομιλητές για τους οποίους αξίζει να παρακολουθήσει κάποιος το τετραήμερο ανάμεσα στις 13 και 16 Μάη.

Όμως, ο πλούτος του Μαρξισμού που οργανώνει το Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα εδώ και πάνω από 20 χρόνια δεν σταματάει μόνο στους εισηγητές. Κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ημερών θα διεξαχθούν πάνω από 50 συζητήσεις.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει σίγουρα η ενότητα με θέμα «αιτίες και απαντήσεις για την κρίση». Θα υπάρχουν συζητήσεις για το ποιες είναι οι πηγές του κέρδους και της εκμετάλλευσης, τι είναι η πτωτική τάση του ποσοστού κέρδους, για τις ομοιότητες της κρίσης του ´29 με τη σημερινή, για το αν υπάρχει εργατική τάξη σήμερα.

Θα υπάρχει ενότητα συζητήσεων για τις επαναστάσεις και τους επαναστάτες του παρελθόντος. Θα έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε για την Ρώσικη Επανάσταση, για τον Λένιν και τον Τρότσκι, για τον Γκράμσι και τη Ρόζα Λούξεμπουργκ, για την κόντρα με τις ιδέες του σταλινισμού.

Αριστερά

Θα υπάρχουν συζητήσεις και αντιπαραθέσεις για την Αριστερά στην Ελλάδα στην ομώνυμη ενότητα. Για τις επαναστατικές ρίζες του ΣΕΚΕ, για την Αντίσταση και τον Εμφύλιο, για το Πολυτεχνείο, για τις διαφορές μεταξύ των κομμάτων της Αριστεράς.

Θα γυρίσουμε στις βασικές ιδέες της μαρξιστικής θεωρίας στην ενότητα «Μαρξισμός: Θεωρία και Πράξη». Για τη διαλεκτική, για την αλλοτρίωση, για τον ιστορικό υλισμό.

Μεγάλο μέρος των συζητήσεων θα είναι γύρω από τα κινήματα ενάντια στον πόλεμο και το ρατσισμό. Θα μιλήσουμε για το τι είναι ιμπεριαλισμός, για την Παλαιστινιακή αντίσταση, για το τι συμβαίνει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Θα συζητήσουμε για το τι είναι ο φασισμός και πώς παλεύεται, για τις ρίζες του ρατσισμού, για την πάλη ενάντια στο σεξισμό.

Επίσης, θα υπάρχει ενότητα με θέμα «Νεολαία και επανάσταση». Για τη σύνδεση του φοιτητικού κινήματος με την εργατική τάξη, για τους μαθητές και την κρίση στην εκπαίδευση, για τα διδάγματα του Δεκέμβρη.

Κάθε βράδυ θα υπάρχει μια κεντρική συζήτηση με συμμετοχές από διαφορετικά κομμάτια του κινήματος, αλλά και τους διεθνείς ομιλητές. Η πάλη ενάντια στο ρατσισμό έχει αναδειχθεί σε βασική σύγκρουση της περιόδου και θα είναι μια από αυτές τις συζητήσεις. Στη συζήτηση για την αντίσταση στο Πρόγραμμα Σταθερότητας θα συμμετέχουν πρωταγωνιστές των εργατικών κινητοποιήσεων. Τρίτη μεγάλη συζήτηση θα είναι η κρίση του καπιταλισμού και η απάντηση από τη μαρξιστική σκοπιά. Τέλος, ο Μαρξισμός θα είναι το σημείο που θα συναντηθεί η Αντικαπιταλιστική Αριστερά από όλη την Ευρώπη με ομιλητές από την Αγγλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα.

Στην ΑΣΟΕΕ όπου θα γίνει και φέτος ο Μαρξισμός θα έχει μεταφερθεί το Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο για να ενισχύσει με τα βιβλία όλες αυτές τις αναζητήσεις. Θα υπάρχουν βιβλία από τις εκδόσεις του βιβλιοπωλείου, από άλλους εκδοτικούς οίκους, μπροσούρες για να ξεκινήσει κάποιος την επαφή του με τη θεωρία του μαρξισμού.

Μη χάσετε αυτό το εργαστήρι ιδεών, τακτικής και στρατηγικής. Οι επαναστατικές ιδέες είναι τα πιο ισχυρά όπλα απέναντι στην κρίση του καπιταλισμού και τις επιθέσεις των από πάνω, τις χρειαζόμαστε για να νικήσουμε.

Δηλώστε συμμετοχή

Περισσότερες πληροφορίες στο Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο

Φειδίου 14-16 τηλ. 210 5247584