ΚΑΙ ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗ ΜΑΧΗ Με καταλήψεις!

«Η ανακοίνωση των νέων μέτρων λιτότητας σήμανε συναγερμό και μέσα στις σχολές», μας είπε ο Μάνος από το Μουσικό Θεσσαλονίκης. «Την Πέμπτη 4/3 το πρωί σε πολλές σχολές έγιναν έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις. Στους Ηλεκτρολόγους, στο Μουσικό, στην Αρχιτεκτονική, στο Χημικό, βγήκε απόφαση για καταλήψεις Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα. Ούτως ή άλλως, οι σχολές τις Θεσσαλονίκης ήταν ξεσηκωμένες από πριν με αφορμή την επίθεση της κυβέρνησης στο άσυλο. Την Τρίτη 9 Μάρτη όλες οι σχολές Θεσσαλονίκης έχουν νέες γενικές συνελεύσεις. Τα σχήματα των ΕΑΑΚ που έκαναν συντονιστικό την Κυριακή το απόγευμα, αποφάσισαν να προτείνουν τετραήμερες καταλήψεις, συμμετοχή στην πανεργατική διαδήλωση της Πέμπτης 11 Μάρτη με προσυγκέντρωση στην Καμάρα και νέες Γενικές Συνελεύσεις την Παρασκευή».

«Από την Πέμπτη έχει ξεκινήσει γύρος συνελεύσεων στις σχολές στα Γιάννενα και είναι κλειστές με κατάληψη σε συντονισμό με τις απεργίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ το Βιολογικό Εφαρμογών (Β.Ε.Τ.) και το Μηχανικών Επιστήμης Υλικών», μας είπε η Παναγιώτα Ερωτοκρίτου. «Στόχος είναι η κλιμάκωση στις 11 Μάρτη, στην 24ωρη απεργία των συνδικάτων με διήμερες ή τριήμερες καταλήψεις. Επίσης κατάληψη της πρυτανείας για την Τρίτη 9/3 μέχρι και την Πέμπτη 11/3 αποφάσισαν οι φοιτητικοί σύλλογοι. Αν και σε αρκετές σχολές μπορεί να χάθηκαν οι συνελεύσεις, το κλίμα είναι πολύ πολωμένο από πλευράς φοιτητών οι οποίοι αντιλαμβάνονται αυτή τη στιγμή την αναγκαιότητα να βγαίνουν κινητοποιήσεις παρά τις εκβιαστικές προσπάθειες της ΔΑΠ να μη βγουν συνελεύσεις. Το νήμα των κινητοποιήσεων πιάνουν και οι διοικητικοί στο πανεπιστήμιο, οι οποίοι συμμετείχαν στις προηγούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις και τώρα οργανώνονται για απεργίες διαρκείας».

«Στο Ηράκλειο, οι φοιτητικοί σύλλογοι τις προηγούμενες μέρες βγήκαν στους δρόμους μαζί με τους εργαζόμενους ενάντια στο πρόγραμμα σταθερότητας», μας είπε η Λυδία από το Βιολογικό. «Είχαν μια δυναμική παρουσία με αρκετό κόσμο στο μπλοκ των Συλλόγων. Αυτή τη βδομάδα υπάρχει νέος γύρος Γενικών Συνελεύσεων στις περισσότερες Σχολές για τη συνέχιση του αγώνα. Η πρότασή μας ως ΕΑΑΚ για από εδώ και πέρα είναι καταλήψεις μαζί με απεργίες διαρκείας ώστε να κλιμακωθούν οι αγώνες μέχρι τη νίκη, με τους φοιτητές μαζί με τους εργάτες».

Ιθαγένεια

Συνελεύσεις οργανώνουν αυτή την εβδομάδα και οι σχολές της Αθήνας. «Την Τρίτη 9/3 έχει συνέλευση ο Σύλλογος Αρχιτεκτονικής», μας είπε η Μαρία. «Η πρόταση που θα μπει από το σχήμα των ΕΑΑΚ είναι για τριήμερη κατάληψη ως δείγμα της στήριξης των φοιτητών στην πανεργατική της Πέμπτης και στη μάχη ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης. Στη συνέλευση του σχήματος συζητήθηκε επίσης το πολύ θετικό βήμα που έγινε στην πανεργατική της 24Φ με τη συμμετοχή των μεταναστών και αποφασίσαμε να βάλουμε στο πλαίσιο που θα προταθεί στη συνέλευση το αίτημα ιθαγένεια για όλα τα παιδιά-νομιμοποίηση όλων των μεταναστών»

«Στο Μαθηματικό έχουμε συνέλευση την Τετάρτη παραμονή της πανεργατικής απεργίας», μας είπε η Ρία. «Είναι η επόμενη συνέλευση μετά από αυτή που είχε γίνει για την απεργία στις 24 Φλεβάρη, που την είχε πάρει η ΠΑΣΠ και είχε αποφασιστεί συμμετοχή στην συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως. Στη συνέλευση του σχήματος των ΕΑΑΚ αποφασίσαμε ότι θα προτείνουμε τριήμερη κατάληψη, συμμετοχή του Συλλόγου στην προσυγκέντρωση στο Μουσείο και περιφρούρηση μαζί με τις καθαρίστριες της σχολής ώστε να σπάσουμε όλοι μαζί την τρομοκρατία της εργοδοσίας. Επίσης από την πλευρά του ΣΕΚ προτείναμε να συμμετέχουμε σε περιφρούρηση σε εργατικούς χώρους που βρίσκονται γύρω από τη σχολή και να μπει στο πλαίσιο των αιτημάτων το ιθαγένεια σε όλα τα παιδιά λόγω της ψήφισης του νομοσχεδίου του ΠΑΣΟΚ».

«Την περασμένη Τρίτη 2/3 έγινε για πρώτη φορά μετά από ενάμιση χρόνο συνέλευση στο Πάντειο», μας είπε η Ανθή. «Ήταν μία μικρή νίκη. Παρά το γεγονός ότι η ΔΑΠ κινητοποίησε όλο της τον μηχανισμό με αποτέλεσμα να ψηφιστεί το πλαίσιό της, η συνέλευση ψήφισε ομόφωνα ψήφισμα υπέρ της Ιθαγένειας για όλα τα παιδιά και νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και συμμετοχή του συλλόγου όποτε γίνει κινητοποίηση ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Το ψήφισμα διάβασε ένας ανένταχτος φοιτητής ο οποίος μάλιστα αποφάσισε αμέσως μετά τη συνέλευση να οργανωθεί στο ΣΕΚ. Πολλοί φοιτητές συζήτησαν μαζί μας και 13 πήραν την Εργατική Αλληλεγγύη».