ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑΣ - Να γίνει ξανά δημόσιο το Ναυπηγείο

Σε όλα τα πηγαδάκια έξω από το υπουργείο η εικόνα ήταν εικόνα οργής. Όλοι οι εργάτες γνωρίζουν πως η δήθεν αγοραπωλησία μεταξύ Thyssen Krupp και Abu Dhabi Mar είναι μια κοροϊδία, αφού στην ουσία οι δύο εταιρίες είναι συνεργαζόμενες και συνδιαχειρίζονται μεγάλα ναυπηγεία σε ολόκληρο τον κόσμο. «Πρόκειται για εσωτερική μετακίνηση κεφαλαίων με σκοπό να κερδίσουν περισσότερα από τον μοναδικό πελάτη των Ναυπηγείων το Ελληνικό δημόσιο», αναφέρει στην Ε.Α. ο Στέφανος Παπαγιαννάκης.

«Η πραγματικότητα είναι πως ενώ υπήρχε μια ολόκληρη φιλολογία για κοινοπραξία όλων των ναυπηγείων, ξαφνικά όλοι προσυπογράφουν την αγορά των ναυπηγείων από την Abu Dhabi. Πρόκειται σαφώς για συμφωνία κάτω από το τραπέζι που δεν θα αποβεί προς όφελος των εργαζόμενων. Η αλήθεια είναι μία. Αν δεν τους δώσουν πάλι να φάνε δεν υπάρχει ενδιαφέρον από κανέναν κεφαλαιοκράτη. Υποβρύχια ή φρεγάτες ότι και αν είναι τους δίνουμε δημόσιο χρήμα και τους παρακαλάμε να μην μας πετάξουν στην ανεργία».

Η εικόνα κουκουλώματος της υπόθεσης των ΕΝΑΕ επιβεβαιώθηκε και στην συνάντηση του σωματείου με τον Γ.Γ. του υπουργείου, Σπυρόπουλο. Παρά τις διαβεβαιώσεις πως το υπουργείο θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα για να διασφαλίσει όλες τις θέσεις εργασίας -και αυτές των εργαζόμενων στο τροχαίο υλικό- επί της ουσίας ο Σπυρόπουλος δεν είχε τίποτα να τους πει. «Από την μία διαβεβαίωνε σε όλους τους τόνους πως η συμφωνία θα κλείσει μόνο με όλους τους εργαζόμενους στη θέση τους, από την άλλη μίλαγε για την αναγκαιότητα ύπαρξης αναγκαίου χρηματικού ποσού για αποζημιώσεις. Εμείς δεν θέλουμε αποζημιώσεις, θέλουμε τις δουλειές μας. Και δεν θα αποδεχτούμε καμιά άλλη λύση», τόνισε ο Βασίλης Τσιμπίδης, εργαζόμενος στα ΕΝΑΕ.

Η πραγματικότητα είναι πως μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές μονάδες της χώρας παραδίδεται για άλλη μια φορά στα χέρια κερδοσκόπων που θέλουν να αρπάξουν το δημόσιο πλούτο. Όπως η Thyssen Krupp δεν προσέφερε ούτε ένα ευρώ έτσι και η Abu Dhabi Mar δεν πρόκειται να νοιαστεί παρά μόνο για το κέρδος. Το αίτημα για επανακρατικοποίηση του Σκαραμαγκά έχει πλέον ωριμάσει. Στην συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Τρίαινας Καρακίτσος παραδέχτηκε μπροστά στις κάμερες πως το σωματείο δεν μπορεί να αποκλείσει το ζήτημα της επανακρατικοποίησης αν και ο νέος ιδιοκτήτης είναι αφερέγγυος.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν όμως να περιμένουν να αναγνωρίσουν την φερεγγυότητα ή μη οποιουδήποτε ιδιοκτήτη. Οι ίδιοι πρέπει να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους και να επιβάλλουν το δίκιο. Την κρατικοποίηση των Ναυπηγείων και τον έλεγχό του από τους ίδιους προς όφελος ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας και όχι προς όφελος του ντόπιου ή ξένου κεφαλαίου.