Εκδήλωση ΚΕΕΡΦΑ στα Χανιά

Ο Αμπντούλ Χατζί από το Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, θύμισε την πρώτη εκτίμηση του Φόρουμ, ότι το «νομοσχέδιο του ΠΑΣΟΚ είναι ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω. Πολλοί τότε μας έκαναν κριτική, αλλά μετά και τις νέες υποχωρήσεις της κυβέρνησης βλέπουμε ότι είχαμε δίκαιο». Ο Βασίλης Παπαδόπουλος, που ήταν δικηγόρος των 15 μεταναστών απεργών πείνας στα Χανιά το Νοέμβρη του 2008, διαφοροποιήθηκε λέγοντας ότι ενώ αρχικά ήταν «ένα βήμα μπρος, μπουρδουκλώθηκε στη συνέχεια». Παρολαυτά τόνισε ότι τα προβλήματα των μεταναστών δεν λύνονται με αυτό το νομοσχέδιο. Ο Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος της Κωνσταντίνας Κούνεβα, συνέδεσε το αντιρατσιστικό κίνημα με την όξυνση της ταξικής πάλης για να μην πληρώσουν την κρίση του συστήματος οι εργαζόμενοι και η νεολαία. Χαρακτήρισε υπόκριτική τη συζήτηση που γίνεται από την κυβέρνηση για την ιθαγένεια και τόνισε ότι χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες αφήνονται στην τύχη τους.

Ο Πέτρος Κωνσταντίνου αφού επιχειρηματολόγησε πάνω στο θέμα της νομιμοποίησης όλων των μεταναστών, μίλησε για την πάλη ενάντια στους φασίστες που κάνουν επικίνδυνα την εμφανισή τους και στην πόλη.

Ακολούθησε μια θυελλώδης συζήτηση που κράτησε τον κόσμο ως τις 11 τη νύχτα με 16 τοποθετήσεις που άνοιξαν αρκετές από τις αντιπαραθέσεις στην τακτική και στρατηγική του αντιρατσιστικού κινήματος. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η τοποθέτηση του μικρού Αμπντουλάχ. «Οι γονείς μου είναι από το Μαρόκο. Εγώ το ίδιο. Τα αδέρφια μου από εδώ. Γιατί να μην έχουμε δικαιώματα; Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν δικαιώματα». Στο τέλος της εκδήλωσης πολύς νέος κόσμος δήλωσε ότι θέλει να συμμετέχει στις δραστηριότητες της Κίνησης και όλοι έφυγαν με υλικά για το πανεκπαιδευτικό αντιφασιστικό συλλαλητήριο στις 8/3 και την πανελλαδική μέρα δράσης στα σχολεία στις 19/3.