Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Διεθνής μέρα δράσης - 16 Μάρτη 2019

Κάλεσμα για διεθνή κινητοποίηση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό στις 16 Μαρτίου 2019, με την ευκαιρία της ημέρας του ΟΗΕ κατά του ρατσισμού.

Απευθύνουμε αυτό το κάλεσμα σε περίοδο που δυναμώνει ανησυχητικά ο ρατσισμός και η ακροδεξιά απειλή.

Τα ακροδεξιά κόμματα ενισχύονται εκλογικά και μπαίνουν ακόμη και σε κυβερνήσεις. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ και τον Ζαΐρ Μπολσονάρο στη Βραζιλία, το ακροδεξιό μίσος - εναντίον μεταναστών, μουσουλμάνων, γυναικών, ΛΟΑΤΚΙ, μαύρων και ιθαγενών - έχει φτάσει στις προεδρίες των δύο μεγαλύτερων χωρών της Βόρειας και Νότιας Αμερικής.

Υπάρχουν βίαια φασιστικά κινήματα δρόμου σε όλο και περισσότερες περιοχές.

Η ανάπτυξη του ρατσισμού κατά των μεταναστών τροφοδοτεί άλλες μορφές ρατσισμού. Ο αντισημιτισμός, που θα έπρεπε να έχει τελειώσει για πάντα μετά το Ολοκαύτωμα, δυναμώνει και πάλι, με τρομερά αποτελέσματα όπως η επίθεση στη συναγωγή στο Πίτσμπουργκ.

Οι Ρομά ήταν επίσης σημαντικά θύματα του Ολοκαυτώματος, αλλά η επίθεση εναντίον των Ρομά έχει γίνει η επίσημη πολιτική ορισμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. 

Και η ισλαμοφοβία είναι πολύ διαδεδομένη. Οι μουσουλμάνες γυναίκες που φορούν μαντήλα, υποφέρουν από αυξημένη επιθετικότητα.

Η άνοδος του ρατσισμού και της ακροδεξιάς αποτελεί σοβαρή απειλή για τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού. Ποτέ δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε τα διάφορα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αν δεν υπερασπιστούμε την ενότητα των απλών ανθρώπων μπροστά στις προσπάθειες των ρατσιστών και των φασιστών να μας διαιρέσουν.

Το 2018, γύρω από την Ημέρα κατά του Ρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών υπήρξαν διαδηλώσεις ή άλλα γεγονότα στην Ελλάδα, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιρλανδία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Αυστρία, τη Νότια Κορέα, την Ολλανδία, το Ισπανικό κράτος και άλλες χώρες.

Η κατάσταση σήμερα είναι ακόμη πιο επείγουσα. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες κινητοποιήσεις στο πνεύμα των 250.000 που διαδήλωσαν στο Βερολίνο τον Οκτώβριο, άλλων τόσων εναντίον του Τραμπ στο Λονδίνο τον Ιούλιο, την αντίσταση στη Βραζιλία, τις πορείες και τις διαμαρτυρίες στη Βιέννη, την πάλη εναντίον της Χρυσής Αυγής που τους οδήγησε σε πισωγύρισμα.

Και χρειαζόμαστε πλατιά κινήματα, να συνεχίσουμε και να αναπτύξουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε η πλειοψηφία, μπορούμε να κερδίσουμε.

Γι' αυτόν τον λόγο κάνουμε αυτό το κάλεσμα για ενωτικές κινητοποιήσεις κατά του ρατσισμού και της άκρας δεξιάς στις 16 Μαρτίου 2019, γύρω από την Ημέρα του Αντιρατσισμού των Ηνωμένων Εθνών.

Συντονίζοντας τον καθένα μας σε τοπικό και διεθνές επίπεδο για τη διαμαρτυρία αυτή, μπορούμε και πρέπει να οικοδομήσουμε ισχυρότερους δεσμούς μεταξύ μας. Αυτή η μέρα δράσης πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα προς τα εμπρός στη συλλογική καταπολέμηση του μίσους, προωθώντας την αλληλεγγύη και την πολυμορφία.

Ένας Κόσμος εναντίον του ρατσισμού και του φασισμού!

 
• ΚΕΕΡΦΑ - Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή
• Aufstehen gegen Rassismus - Αντισταθείτε στο Ρατσισμό, Γερμανία 
• Stand Up To Racism - Ξεσηκωθείτε ενάντια στο Ρατσισμό, Βρετανία
• Unitat contra el feixisme i el racisme, Catalunya- Ενότητα Ενάντια στο Φασισμό και το Ρατσισμό, Καταλονία
• Comité 21 Maart - Επιτροπή 21 Μάρτη, Ολλανδία 
• Fællesinitiativet mod racisme og diskrimination- Ενωμένοι ενάντια στον ρατσισμό και τις διακρίσεις, Δανία 
• DurDe- Πείτε ΟΧΙ στο ρατσισμό και τον εθνικισμό, Τουρκία
• Ongi Etorri Errefuxiatuak - Συμμαχία Καλοδεχούμενοι οι Πρόσφυγες, Χώρα των Βάσκων
• United  against racism and fascism - Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό, Νέα Υόρκη
• United  against racism - Ενωμένοι ενάντια στο ρατσισμό, Ιρλανδία

Βρετανία

Πάνω από 10.000 διαδηλωτές βάδισαν την Κυριακή 9 Δεκέμβρη στο Λονδίνο, στην αντιφασιστική-αντιρατσιστική διαδήλωση που καλούσαν οι οργανώσεις Stand Up To Racism (Αντισταθείτε στο Ρατσισμό) και Unite Against Fascism (Ενωθείτε ενάντια στο Φασισμό). Η πορεία γινόταν ενάντια στη φασιστική συγκέντρωση που οργάνωνε την ίδια μέρα ο γνωστός ναζί Τόμι Ρόμπινσον μαζί με το ακροδεξιό ρατσιστικό κόμμα Ukip.

Η επιτυχία της ήταν ένα μεγάλο βήμα μπροστά για το αντιρατσιστικό-αντιφασιστικό κίνημα της Βρετανίας. Πριν μερικούς μήνες, ο Ρόμπινσον και οι οπαδοί του είχαν καταφέρει να κινητοποιήσουν δεκαπέντε χιλιάδες στο Λονδίνο χωρίς να υπάρχει καν αντισυγκέντρωση. Τώρα, η αντιφασιστική διαδήλωση δεν ήταν απλά μεγαλύτερη, αλλά διπλάσια από τη συγκέντρωση των φασιστών.

Η δράση του Stand Up To Racism και του Unite Against Fascism  έπαιξε κρίσιμο ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.  Όπως αναφέρει η εφημερίδα Socialist Worker, η πορεία ένωσε ξανά όλα τα κομμάτια του κινήματος, εργαζόμενους -ντόπιους και μετανάστες- με τα συνδικάτα τους, φοιτητές, μαθητές, γυναικείες κινήσεις, μέλη και τοπικές οργανώσεις του Εργατικού Κόμματος, σοσιαλιστές, επαναστάτες, αναρχικούς.

Η συγκέντρωση των φασιστών είχε κεντρικό σύνθημα “Brexit Means Exit” (Brexit σημαίνει Έξοδος) σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν την κυβερνητική κρίση για το θέμα και να εμφανιστούν ως οι υπερασπιστές της λαϊκής ψήφου υπέρ της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ στο δημοψήφισμα δυο χρόνια πριν. Ο Τόμι Ρόμπινσον μιλάει αυτή τη στιγμή για την “Προδοσία του Brexit”. Γι' αυτό είχε τεράστια σημασία να μην μπορούν οι φασίστες να δημαγωγούν στους δρόμους σαν “πατριώτες”.

Όπως δήλωσε στο Socialist Worker ένας διαδηλωτής, ο Μαρκ: “Είναι σημαντικό να έχουμε ενότητα ενάντια στην ακροδεξιά, για να μην την αφήνουμε να επωφελείται από τις διάφορες κρίσεις στην Ευρώπη και την κατάρρευση του νεοφιλελευθερισμού. Η πορεία σήμερα έχει δυναμική και χαίρομαι που είμαστε όλοι μαζί”.

Λένα Βερδέ
 


Με την κατάρρευση της “υπαρκτής ευημερίας” και την απομυθοποίηση των αστικών κομμάτων εξουσίας της μεταπολίτευσης παρουσιάστηκε κενό και πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης και διάδοσης νεοφασιστικών αντιλήψεων και δημιουργίας ακροδεξιών φασιστικών πυρήνων με κύρια έκφραση την Χρυσή Αυγή. Όμως και σε όλη την Ευρώπη ο νεοφασισμός εξαπλώνεται ραγδαία ως σύμπτωμα πολιτικών που διαλύουν την κοινωνική συνοχή και οξύνουν τις ανισότητες.

Τελευταία στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής και των παραφυάδων της μπήκαν τα σχολεία με τις γνωστές καταλήψεις κυρίως στην Β.Ελλάδα. Παρά την προσπάθεια των οργανωτών να εμφανίσουν ως κάτι αυθόρμητο τις συγκεκριμένες κινήσεις, γίνεται φανερό ότι αυτές αποτελούν ενορχηστρωμένη δράση εξωσχολικών ατόμων που πρόσκεινται σε ακροδεξιά και νεοναζιστικά μορφώματα και με όπλο την πατριδοκαπηλία και τον αλυτρωτισμό προσπάθησαν να παρασύρουν τους μαθητές. Τα μιλιταριστικά συνθήματα που ακούστηκαν και τα είδαμε σε κάποια σχολεία, όπως “Μακεδονία γη Ελληνική”, είναι συνθήματα που ανοίγουν το δρόμο για αλλαγή συνόρων και προσπαθούν να καθοδηγήσουν μαθητές σε επικίνδυνα μονοπάτια αλυτρωτισμού.

Η ελπίδα βρίσκεται στην κοινή πάλη των λαών και της νεολαίας κόντρα σε πολεμοκάπηλους, ρατσιστές και φασίστες. Είναι όταν νοιώθουμε τον φασισμό να μας περιτριγυρίζει και τις πρόσκαιρες απογοητεύσεις να μας πισωγυρίζουν, τότε που οι λέξεις και οι πράξεις αποκτούν άλλο νόημα γεμάτο με τις αξίες της ζωής. Ελευθερία, δημοκρατία, αλληλεγγύη, συμμετοχή, αγώνας, ανιδιοτέλεια, ισότητα, αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη.

Θυμόμαστε τους αγώνες του λαού μας ενάντια στο φασισμό, τις θυσίες, τους νεκρούς από την πείνα, τα καμμένα χωριά μας και τους εκτελεσμένους αγωνιστές και αντάρτες.

Θυμόμαστε και φωνάζουμε ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ !

Βασίλης Μπούρας 
πρόεδρος Ένωσης Γονέων Αµαρουσίου
 
 

Είναι ανάγκη να δούμε που βρισκόμαστε με τη δίκη της ΧΑ και πως θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την καταδίκη της. Σε ένα περιβάλλον που καλλιεργεί το φασισμό και σε ένα ιδιότυπο καθεστώς με τους φασίστες να λειτουργούν ως φύλακες του κεφαλαίου μαζί με τις δυνάμεις καταστολής και ως παράρτημά τους πολλές φορές, το μαζικό αντιφασιστικό κίνημα χρειάζεται να είναι στο δρόμο. Και ταυτόχρονα να πιέζει τα θεσμικά όργανα -τη βουλή, τα δικαστήρια, την αστυνομία- που υποτίθεται είναι υπεύθυνα για την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών να δίνουν εξηγήσεις για το τι κάνουν απέναντι στους φασίστες.

Πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο έβγαλε απόφαση που καλεί τα κράτη-μέλη να απαγορεύσουν τις φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις, να πάρουν μέτρα εναντίον τους με κλείσιμο των γραφείων τους κλπ, μιλώντας ακόμα και για ειδικό σώμα στην αστυνομία που θα είναι επιφορτισμένο με αυτό το καθήκον. Έγινε μάλιστα ειδική αναφορά στη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα που έχει στο ενεργητικό της μια δολοφονία. Προφανώς, η Χρυσή Αυγή δεν έχει μόνο μια δολοφονία στο ενεργητικό της, έχει πολλά περισσότερα εγκλήματα. Ωστόσο, είναι μια απόφαση που αποσιωπάται, που δεν έχει γίνει πράξη πουθενά. Φαίνεται ότι μόνο όταν στην ΕΕ ψηφίζουν επιθέσεις στον κόσμο, οι αποφάσεις της πρέπει να εφαρμόζονται αμέσως.

Απαιτούμε μεγαλύτερη δημοσιότητα στη δίκη της ΧΑ και σε όλες τις δίκες με κατηγορούμενους χρυσαυγίτες. Τη Δευτέρα 17 Δεκέμβρη εκδικάζεται το Εφετείο του χρυσαυγίτη Ζέρβα για την επίθεση στον Αλέξη. Απαιτούμε να μην μειωθεί η πρωτόδικη ποινή των επτά χρόνων, να μπει ο Ζέρβας στη φυλακή.

Μαρία Κασκαρίκα
μητέρα Αλέξη Λάζαρη
 
 

Η ουσιαστική αποδεικτική διαδικασία στη δίκη της Χρυσής Αυγής έχει τελειώσει. Οι μάρτυρες, θύματα ή αυτόπτες των επιθέσεων, Έλληνες και μετανάστες, βρήκαν το θάρρος και κατέθεσαν στο δικαστήριο. Τα αναγνωστέα έγγραφα στοιχειοθέτησαν τον οργανωμένο χαρακτήρα των δολοφονικών επιθέσεων των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, που ενορχηστρώθηκαν από την ηγεσία της: βίντεο, ηχητικά, μηνύματα, κλήσεις, κεραίες, όλα όσα η υπεράσπιση της Χρυσής Αυγής ήθελε να συσκοτίσει ήρθαν στο φως, μαζί με δεκάδες καταδικαστικές αποφάσεις στελεχών και μελών της οργάνωσης.

Γι’ αυτό και τώρα η Χρυσή Αυγή «παίζει καθυστέρηση» με την ανάγνωση χιλιάδων κοινοβουλευτικών ερωτήσεων και ομιλιών: γνωρίζει ότι η εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης και οι απολογίες θα ολοκληρώσουν και θα επισφραγίσουν την αποδεικτική διαδικασία. Αυτός ο χρόνος δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι «χαμένος χρόνος» για το αντιφασιστικό κίνημα. Οι εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ αποτελούν ευκαιρία ενημέρωσης και προετοιμασίας για τις μάχες που έχουμε μπροστά μας. Το 2019 θα είναι η αποφασιστική χρονιά στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ας ετοιμαζόμαστε!

Θανάσης Καμπαγιάννης 
δικηγόρος πολιτικής αγωγής των Αιγύπτιων αλιεργατών στη δίκη της ΧΑ 

Τοπικές εκδηλώσεις της ΚΕΕΡΦΑ

Τετάρτη 12/12

Πετράλωνα 6.30µµ
Γραφεία 3ης Δηµοτικής Κοινότητας Αθήνας (Τριών Ιεραρχών 74)
Οµιλητές: Τζαβέντ Ασλάµ, Πρόεδρος Πακιστανικής Κοινότητας “Η Ενότητα”, Δηµήτρης Ζώτος, δικηγόρος στη δίκη των δολοφόνων του Σαχζάτ Λουκµάν, Πέτρος Κωνσταντίνου, δηµοτικός σύµβουλος Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ. Και συνδικαλίστρια, µέλος Σ. Συλλόγου εκπαιδευτικών Α’ βάθµιας «Παρθενώνας»
 
Πάτρα 12μες 
Εστία στο ΑΕΙ
Ομιλητής: Παντελής Παναγιωτακόπουλος, ΚΕΕΡΦΑ
 

Πέµπτη 13/12

Μαρούσι 7µµ
Βαβέλ Πυρήνας Τέχνης, Βασ. Σοφίας 87
Οµιλητές: Βασίλης Μπούρας, πρόεδρος Ένωσης Γονέων Αµαρουσίου, Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Δήµητρα Τζάκου, ΚΕΕΡΦΑ
 
Αµπελόκηποι 7µµ
Πολυδύναµο Κέντρο 7ου Διαµερίσµατος Αθηναίων (Πανόρµου 59)
Οµιλητές: Δηµήτρης Ζώτος, δικηγόρος στη δίκη του Σαχζάτ Λουκµάν, Μαρία Κασκαρίκα, µητέρα Αλέξη Λάζαρη, Πέτρος Κωνσταντίνου, δηµοτικός σύµβουλος, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Γεωργία Μουρίκη, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη
Θα χαιρετήσει εκπαιδευτικός από τη Β’ ΕΛΜΕ
 

Παρασκευή 14/12

Αγία Παρασκευή 7µµ
Δηµαρχείο αιθ. Δηµοτικού Συµβουλίου
Οµιλητές: Ορέστης Ηλίας, δηµοτικός σύµβουλος Βριλήσσια, Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη ΧΑ, Βασίλης Συλαϊδής, ΔΣ ΕΚΑ, µέλος σωµατείου εργαζοµένων ΙΝΤΡΑΚΟΜ
Συντονίζει η Μαριάννα Ψαραδέλλη, ΚΕΕΡΦΑ
 

Σάββατο 15/12

Ελληνικό-Αργυρούπολη 6.30μμ
ΚΑΠΗ Γλυφάδας Αγ. Τρύφωνας (Αρχιπελάγους & Αθανάτου)
Ομιλητές: Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Μάνος Νικολάου, κεντρικό συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ, Βασιλική Κλειδοπούλου, μαθήτρια 3ο ΓΕΛ Αργυρούπολης
 

Κυριακή 16/12

Περιστέρι 6µµ
Θέατρο Ξυλοτεχνία
(Παρασκευοπολου και Κωστή Παλαµά)
Οµιλητές: Θανάσης Καµπαγιάννης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Λίλιαν Μπουρίτη, ΚΕΕΡΦΑ
 

Δευτέρα 17/12

Βύρωνας 7μμ
Ταπητουργείο (Κύπρου & Βαινδηρίου)
Ομιλητές: Κώστας Σκαρμέας, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Νίκος Βούλτσος, κεντρικό συντονιστικό ΚΕΕΡΦΑ, Βαγγέλης Χατζηνικολάου, σκηνοθέτης, μέλος Proud Seniors (ΛΟΑΤΚΙ+)
 

Τρίτη 18/12

Κεραµεικός 7µµ
Το καφενείο στην Ακαδηµία Πλάτωνος (Μοναστηρίου 140)
Οµιλητές: Πέτρος Κωνσταντίνου, δηµοτικός σύµβουλος Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας, συντονιστής ΚΕΕΡΦΑ, Κώστας Παπαδάκης, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ, Πέτρος Σαπουντζάκης, εκπαιδευτικός, Πολύχρωµο Σχολείο
Θα χαιρετήσει ο Ευθύµης Χριστοδούλου, µέλος συλλόγου γονέων 144ο δηµοτικό σχολείο
 
Πάτρα 7μμ
ΕΒΕ (Αράτου 21, Πλ. Όλγας)
Ομιλητής: Δημήτρης Ζώτος, δικηγόρος, πολιτική αγωγή στη δίκη της ΧΑ
 

Παρασκευή 11/1

Καλλιθέα 7μμ
Δημαρχείο Καλλιθέας

Προμηθευτείτε το ημερολόγιο της ΚΕΕΡΦΑ
Θα το βρείτε σε όλες τις τοπικές εκδηλώσεις