Διεθνή
Μαρξισμός στη Βαρκελώνη

8/12, Φεστιβάλ Marx21 στη Βαρκελώνη. Η σημαία της ΚΕΕΡΦΑ ανάμεσα σε αυτές της Καταλανικής αυτονομίας, της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης και των Ρομά

Το διήμερο του Marx21 που οργανώθηκε στην Βαρκελώνη στις 7 και 8 Δεκέμβρη ήταν σημαντικό βήμα για την οργάνωση της επαναστατικής Αριστεράς μέσα στις καυτές πολιτικές συνθήκες που επικρατούν ιδιαίτερα στην Καταλωνία. Το Marx21 προσπαθεί να ανασυγκροτήσει στην Καταλωνία τις ιδέες της Διεθνούς Σοσιαλιστικής Τάσης, με την οποία συνδέεται και το ΣΕΚ στην Ελλάδα. 

Έγιναν 13 συνολικά συζητήσεις, οι οποίες διεξήχθησαν κατά κύριο λόγο ανά δύο ταυτόχρονα. Με περιεχόμενα από το εθνικό ζήτημα και την καταπίεση των γυναικών ως τις εξελίξεις στη Λατινική Αμερική και την κλιματική αλλαγή, δεν υπήρχε ούτε μια στιγμή χωρίς πλούσια αντιπαράθεση. Ο αντιφασισμός, στον απόηχο της επιτυχίας του Vox διέτρεχε όλο το διήμερο.

Η τελική συζήτηση ήταν από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία, με τη συμμετοχή της Εουλάλια Ρεγκάν από το CUP, του Ίσρα Εσκαλάντε, μέλους του ΚΚ της Χώρας των Βάσκων, του Αλμπάνο Ντάντε Φατσίν από το Som Alternativa και του Ντέιβιντ Καρβάλα από το Marx21. Ο Φατσίν ήταν μέχρι πρόσφατα ηγεσία του Ποδέμος στην Καταλωνία αλλά ξηλώθηκε από τον Ιγκλέσιας και την υπόλοιπη ηγεσία στη Μαδρίτη επειδή στήριξαν το κίνημα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον Οκτώβρη του 2017. Η κατάσταση στην Καταλωνία ξεφεύγει κάθε μέρα από τον έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης και οι Επιτροπές Υπεράσπισης της Αβασίλευτης Δημοκρατίας (CDR) κατηγορούνται από τη Μαδρίτη ότι αποτελούν κράτος εν κράτει, καθώς συνεχίζουν να κλείνουν σημαντικούς οδικούς κόμβους κάθε μέρα. 

Η ισπανική κυβέρνηση κατηγορεί την καταλανική κυβέρνηση ότι είναι πολύ μαλακή απέναντί τους και ο Σάντσεθ απειλεί να στείλει αστυνομία από τη Μαδρίτη μιας και οι καταλανοί μπάτσοι δεν καταστέλλουν με πολύ ζήλο. Οι αντιφάσεις βγάζουν μάτια. Η καταλανική αστυνομία κατέστειλε με δακρυγόνα την αντιφασιστική κινητοποίηση που απομόνωσε μια συγκέντρωση του Vox, αλλά ο καταλανός πρωθυπουργός Τόρα αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη. 

Παράλληλα, πολιτικοί κρατούμενοι από το περσινό δημοψήφισμα πλέον ξεκίνησαν απεργία πείνας. Οι αγωνιστές όλων των κινημάτων συζητάνε με αγωνία πώς να αξιοποιήσουν όλο αυτό το πολιτικό κενό, αλλά και να προετοιμαστούν για μια πιθανή αντεπίθεση της Μαδρίτης.