Εργατικό κίνημα
MKO: Καταγγελίες για ομαδικές απολύσεις

Ομαδικές απολύσεις 130 και πλέον εργαζόμενων στην ΜΚΟ PRAKSIS καταγγέλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων στις ΜΚΟ (ΣΒΕΜΚΟ). Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση: “Στις 29/11 το ΔΣ της ΜΚΟ PRAKSIS με μια αιφνιδιαστική απόφαση ανακοίνωσε μέσω mail στους εργαζόμενους των Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων ότι από 1/1/2019 αναστέλλεται η λειτουργία τους. H διοίκηση της ΜΚΟ, με μια διαδικασία fast track, απολύει περίπου 130 συναδέλφους και αφήνει 150 ασυνόδευτους ανήλικους στην τύχη τους. Σύμφωνα με τη διοίκηση της PRAKSIS, η απόφαση αυτή πάρθηκε διότι οι συνεργαζόμενοι χρηματοδοτικοί φορείς (Ταμείο Μενάστευσης και Ασύλου), αλλά και οι αρμόδιοι φορείς του δημοσίου αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι συνεργάτες.

Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια μιας κατάστασης πραγματικής ομηρίας των συναδέλφων ήδη από τον Αύγουστο του 2017. Συγκεκριμένα, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, οι περικοπές μισθών, η υποστελέχωση στις δομές φιλοξενίας, οι εκδικητικές απολύσεις είναι για τη ΜΚΟ PRAKSIS καθεστώς. Επιπλέον, οι διαδοχικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου διάρκειας ενός μήνα σε συνδυασμό με την υπερεργασία, την πολυαπασχόληση, τη μη καταβολή υπερωριών, συνθέτουν το παζλ μιας αφόρητης κατάστασης για τους συναδέλφους στους ξενώνες.

Παράλληλα, οι συνάδελφοι και οι συναδέλφισσες στους ξενώνες, αυτή τη στιγμή παραμένουν ήδη απλήρωτοι για 4 μήνες, καθώς η διοίκηση οφείλει την αποπληρωμή για τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2018”, αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταξύ άλλων καλεί τους εργαζόμενους να καταγγείλουν την ΜΚΟ στην Επιθεώρηση Εργασίας και να πάρουν μέρος στην Γενική Συνέλευση του ΣΒΕΜΚΟ την Τετάρτη 12/12 στις 6μμ στα γραφεία τους συλλόγου (Λόντου 6, Εξάρχεια), προκειμένου να αποφασίσουν την οργάνωση των αναγκαίων κινητοποιήσεων.