Γράμματα και σχόλια
Συνελεύσεις περιφερειακών σχημάτων

Αττική

Την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη πραγματοποιήθηκε συνέλευση της περιφερειακής κίνησης Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική (ΑΑΑ), στην ΑΣΟΕΕ. Την εισήγηση και το σχέδιο πολιτικού και διεκδικητικού πλαισίου παρουσίασε ο τωρινός περιφερειακός σύμβουλος Ν. Αδαμόπουλος .

Ακολούθησαν μια σειρά παρεμβάσεις τόσο για την εμπειρία των πέντε προηγούμενων χρόνων από τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφαρμόζεται στην Περιφέρεια και φέρνει εγκλήματα όπως η Μάνδρα και το Μάτι, αλλά και για τις δυνατότητες και τους στόχους της παρέμβασης στο επόμενο διάστημα και ενόψει των εκλογών του Μάη.

Ο Θ. Διαβολάκης από την δημοτική κίνηση Ανταρσία στο Λιμάνι μίλησε για τη μάχη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, που είναι και μάχη για τη δημοκρατία γιατί όπως είπε “ποιος θα παίρνει αποφάσεις για την πόλη, η εργαζόμενη πλειοψηφία ή το κλειστό ΔΣ μιας πολυεθνικής όπως η COSCO που δεν το εκλέγει κανείς;”. Η Δέσποινα Κουτσούμπα, που ήταν επικεφαλής της κίνησης στις προηγούμενες περιφερειακές εκλογές, τόνισε τις δυνατότητες της ΑΑΑ να διευρυνθεί και να συμπορευτεί με δυνάμεις και αγωνιστές που τα προηγούμενα χρόνια συγκρούστηκαν με τις μνημονιακές πολιτικές της πλειοψηφίας του Περιφερειακού Συμβουλίου και κινούνται σε αριστερή, ριζοσπαστική κατεύθυνση.

Με αυτό τον προσανατολισμό συμφώνησε ο Γιάννης Σηφακάκης που μίλησε εκ μέρους του ΣΕΚ. Στα πέντε χρόνια που έχουν περάσει από τις προηγούμενες εκλογές, η εργατική τάξη κι η νεολαία έχει συσσωρεύσει οργή από τη δεξιά κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά κι εμπειρίες από τους αγώνες ενάντια στις επιθέσεις. Με αιχμή τα αιτήματα για τη διαγραφή του χρέους, τη ρήξη με την ΕΕ, για ανοιχτά σύνορα και πόλεις για πρόσφυγες και μετανάστες, ενάντια στη φασιστική απειλή, ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση, η ΑΑΑ μπορεί να γίνει στήριγμα για τους αγώνες των εργαζόμενων και της νεολαίας και με το αποτέλεσμά της να δείξει ότι το αδιέξοδο του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το τέλος της πορείας προς τ’ αριστερά. Πρέπει να κινηθεί αποφασιστικά και με αισιοδοξία σε μια τέτοια κατεύθυνση και να τη σηματοδοτήσει και με το πρόσωπο που θα επιλέξει για επικεφαλής του ψηφοδελτίου της. 

Η προγραμματική και εκλογική διακήρυξη της κίνησης θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή συνέλευση στα τέλη Γενάρη στην οποία θα αποφασιστεί και ο/η επικεφαλής, οι εναλλαγές στη θέση του περιφερειακού συμβούλου και η πρώτη πλαισίωση του ψηφοδελτίου.

Λέανδρος Μπόλαρης

Κεντρική Μακεδονία

Συνεδρίασε την περασμένη Κυριακή η Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά με συμμετοχή συντρόφων-ισσών απο Θεσσαλονίκη, Πέλλα, Σέρρες, Χαλκιδική. 

Συζητήθηκε η παρέμβαση του σχήματος σε όλα τα κρίσιμα μέτωπα της περιόδου και η ανάγκη να ενισχυθούν οι αντιστάσεις ενάντια στην μεταμνημονιακή λιτότητα, τον ρατσισμό και την φασιστική απειλή αλλά και τον εθνικισμό με αφορμή το Μακεδονικό. 

Στο κέντρο της συζήτησης βρέθηκαν και τα ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, με ενημέρωση από το κίνημα για τις Σκουριές, την αντίσταση στις ανεμογεννήτριες από την Πέλλα και τον αγωγό ΤΑP από τις Σέρρες. Αποφασίστηκε το σχήμα να προχωρήσει μέσα στο Γενάρη σε τοπικές εκδηλώσεις (στις 26 Γενάρη στην Θεσσαλονίκη) και στις 10 Φλεβάρη θα πραγματοποιηθεί νέα γενική συνέλευση.

Ευκλείδης Μακρόγλου