Εργατικό κίνημα
Αθήνα 15/12: Διαδηλώνουν πανελλαδικά οι συνταξιούχοι

Με ένα μεγάλο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας το Σάββατο 15 Δεκέμβρη, στις 12.30μμ, στην Πλατεία Συντάγματος οι συνταξιούχοι όλης της χώρας κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους απαιτώντας την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και των αντιασφαλιστικών και μνημονιακών νόμων που όλα αυτά τα χρόνια τους έχουν κατακλέψει.

Με το νόμο Κατρούγκαλου οι νέοι συνταξιούχοι έχουν υποστεί μείωση στη σύνταξή τους πάνω από 20% σε σχέση με τους παλαιούς, δημιουργώντας στην ουσία συνταξιούχους 3 ταχυτήτων. “Επιμένουμε ότι ο κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων και συνταξιούχων μπορεί να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις και να ανοίξει το δρόμο για την αποκατάσταση των συντάξεων και των μισθών” αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών καλώντας στο συλλαλητήριο όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων της χώρας στις 15/12 στο Σύνταγμα. 


ΛΕΠΕΤΕ

Τη συμμετοχή τους στο μεγάλο πανσυνταξιουχικό συλλαλητήριο στις 15/12 στο Σύνταγμα ετοιμάζουν και οι συνταξιούχοι της Εθνικής Τράπεζας που συνέχισαν και αυτή τη βδομάδα τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην παράνομη κατάργηση του ΛΕΠΕΤΕ. Την Τρίτη 11/12 πάνω από 250 συνταξιούχοι μετά από κάλεσμα του συλλόγου τους (ΣΣΕΤΕ) κατέλαβαν το καινούριο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Αθήνας και Ευριπίδου στο κέντρο της Αθήνας, ενώ το ίδιο συνέβη σε κεντρικά καταστήματα της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και σε 5 ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα. 

“Είμαστε εδώ ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του ΣΣΕΤΕ. Είναι μεγάλη η συμμετοχή σε μια περίοδο που κλιμακώνονται οι δράσεις μας. Στις 15/12 προσδοκούμε σε ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή γιατί τα αιτήματά μας δεν εξαντλούνται στον ΛΕΠΕΤΕ. Έχουμε πολύ σοβαρά προβλήματα και με την κύρια σύνταξη. Ο νόμος Κατρούγκαλου και ο επανυπολογισμός των συντάξεων μας επηρεάζει όλους και μας εντάσσει σε μια πανσυνταξιουχική διεκδίκηση για όλα τα αιτήματα που διαλύουν την κοινωνία. Υπάρχει διάθεση να κλιμακώσουμε και φαίνεται ότι ο χειμώνας θα είναι μακρύς”, τόνισε στην ΕΑ, η Ξένια Καραπιπέρη συνταξιούχος της ΕΤΕ.

“Έχουμε φτάσει σε απόγνωση. 16.500 οικογένειες υποφέρουμε, δεν έχουμε να πληρώσουμε τα βασικά, να σπουδάσουμε τα παιδιά μας, να πληρώσουμε τα δάνειά μας” ανέφερε στην ΕΑ ο Βαγγέλης Μαύρος, βοηθός Γ.Γ. στο ΔΣ του ΣΣΕΤΕ. “Είχαμε κάνει μια μεταεργασιακή συμφωνία με την τράπεζα ότι μετά τη συνταξιοδότηση τα λεφτά που καταθέταμε σε έναν αποταμιευτικό λογαριασμό, το λεγόμενο ΛΕΠΕΤΕ, θα μας τα επιστρέψει δίνοντας μας ένα συγκεκριμένο πόσο ανά μήνα. Η τράπεζα μας λέει τώρα ότι τα λεφτά χάθηκαν. Γιατί χάθηκαν; Γιατί τη δεκαετία του '90 που τα επιτόκια ήταν πάρα πολύ ψηλά η τράπεζα έπαιζε τα αποθεματικά του ΛΕΠΕΤΕ σε επιχειρηματικές κινήσεις. Αγόραζε μετοχές της, επένδυε στον όμιλό της, και στο τέλος τα έχασε. Σε κάθε ερώτηση που κάναμε όλα αυτά τα χρόνια που ήμασταν εν ενεργεία μας λέγανε πως δεν υπάρχει φόβος για το ΛΕΠΕΤΕ αφού είναι εγγυημένων παροχών. 

Πράγματι αυτός ο λογαριασμός είναι αποταμιευτικός. Είναι η περιουσία των 16.500 συνταξιούχων και 5.000 εν ενεργεία, συνολικά 21.500 ανθρώπων. Και καμιά κυβερνητική παρέμβαση, καμιά νομοθετική ρύθμιση δεν μπορεί να αλλάξει τον αποταμιευτικό χαρακτήρα του ΛΕΠΕΤΕ, αφού τότε πλέον θα μιλάμε για κούρεμα καταθέσεων. Γι' αυτό και ο πρώην διευθύνων της ΕΤΕ Φραγκιαδάκης είναι υπόδικος και με απόφαση του εισαγγελέα Εφετών κατηγορείται για τρία αδικήματα σχετικά με τα χαμένα αποθεματικά. 

Με τις κινητοποιήσεις μας στέλνουμε μήνυμα στη διοίκηση της ΕΤΕ να σεβαστεί τις 7 δικαστικές αποφάσεις που μας δικαιώνουν. Να συνεχίσει τη καταβολή του μετεργασιακού μισθού που είναι υποχρεωμένη να μας πληρώσει. Όσο δεν το κάνουν θα μας βλέπουν κάθε μέρα μπροστά τους. Και στις 15/12 θα είμαστε παρόντες μαζί με όλους τους υπόλοιπους συνταξιούχους για να διεκδικήσουμε το ΛΕΠΕΤΕ μας, τις συντάξεις μας και τη ζωή που μας κλέψανε”.