Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Η δίκη της Χρυσής Αυγής: Ο Παναγιώταρος τώρα παριστάνει το “θύμα”

Κατά την 303η δικάσιμο ολοκληρώθηκαν και τα έγγραφα του Ηλία Παναγιώταρου, ενός από τα πιο παλιά και υψηλόβαθμα στελέχη, βουλευτή και περιφερειάρχη Νοτίων. Ο Παναγιώταρος, ακολούθησε μεν τη γνωστή πλέον συνταγή του “κοινοβουλευτικού έργου”, χωρίς ωστόσο να τολμάει να καταφύγει στον κατάφωρο εμπαιγμό του δικαστηρίου που είχε κάνει πριν από αυτόν ο Γιάννης Λαγός. Έχοντας γίνει φανερό τις προηγούμενες ημέρες ότι αυτό δεν λειτουργεί προς το συμφέρον της οργάνωσης ο Παναγιώταρος έφερε εμφανώς λιγότερες ερωτήσεις για τη “λαθρομετανάστευση” και απέφυγε τις ναζιστικές κορώνες, όπως για παράδειγμα το αντισημιτικό παραλήρημα που είχε βγάλει στη βουλή ο Λαγός. 

Ο Παναγιώταρος προσπάθησε από τη μία μεριά να συνεισφέρει στην προσπάθεια κωλυσιεργίας κι από την άλλη να παρουσιάσει τον εαυτό του και κατ’ επέκταση τη Χρυσή Αυγή ως “θύμα” επιθέσεων, φέρνοντας επιπλέον δημοσιεύματα, έγγραφα της ΕΛΑΣ και δελτία τύπου για “επιθέσεις” και “απόπειρες δολοφονίας”. Η αύξηση των δικασίμων και η εξαίρεση του γραμματέα της δίκης αυτής από τις καθημερινές στάσεις εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων υπονόμευσαν αρκετά την πρώτη προσπάθεια. Όσο για τη δεύτερη, αρκεί να γνωρίζει κανείς τι εστί Παναγιώταρος, για να καταλάβει ότι δεν είναι παρά μια ακόμη απόπειρα, αν και πιο συγκαλυμμένη, εμπαιγμού της δίκης και της κοινής γνώμης. 

Πογκρόμ

Ο υπεύθυνος της “Γαλάζιας Στρατιάς”, της ναζιστικής οργάνωσης οπαδών της Εθνικής Ελλάδας που το 2004 επιδιδόταν σε πογκρόμ εναντίον Αλβανών, τολμάει και μιλάει για επιθέσεις σε βάρος του. Ο χρυσαυγίτης που το 2010 έκανε δημόσιες δηλώσεις στα κανάλια για πογκρόμ στον Άγιο Παντελεήμονα και αργότερα στο BBC για εμφύλιο, παριστάνει τώρα το θύμα. Ένα από τα έγγραφα αφορά επίθεση που «δέχτηκε» ο Παναγιώταρος από Αφγανούς στην περιοχή, τον Μάιο του 2010, στον απόγειο της εγκληματικής του δράσης εκεί. Kάτι που “παραλείπει” να αναφέρει το έγγραφο του Παναγιώταρου είναι ότι μαζί του ήταν ο Ρήγας, τότε στέλεχος της ΧΑ, ιδιοκτήτης του μπαρ «Πύλες» στο οποίο σύχναζαν οι χρυσαυγίτες και χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο. Οι ναζιστές στην πραγματικότητα παρουσιάζονται, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, ως θύματα σε επιθέσεις που οι ίδιοι έχουν ξεκινήσει και δεν τους βγήκαν όπως τις σχεδίαζαν. Ο Γ. Παπαδόπουλος είχε καταθέσει το καλοκαίρι του 2017 για τον ρόλο αυτών των δύο, καθώς και του μαγαζιού στις επιθέσεις σε βάρος μεταναστών.

Ο Παναγιώταρος, που το δικαστήριο τον έχει δει να προαναγγέλλει σε βίντεο από την τοπική Σαλαμίνας την επίθεση που οργάνωσε ενάντια στον ΕΚΧ Συνεργείο, έχει το θράσος να παρουσιάζει τα «γραφεία» της εγκληματικής οργάνωσης σαν στόχους «επιθέσεων». Και για ποια γραφεία το υποστηρίζει αυτό; Για τα γραφεία στη Σολωμού, εκεί από όπου βγήκε ο Ρήγας οπλοφορώντας και συνελήφθη λίγο αργότερα. Η δικογραφία αυτή, στην οποία αναφέρονται τα γραφεία, έχει αναγνωστεί την περασμένη άνοιξη. Τα γραφεία αυτά ήταν ορμητήρια επίθεσης σε μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο -το κοκορεύεται σε βίντεο που το δικαστήριο έχει προβάλει. “Θύματα” οι οργανωτές πογκρόμ και “στόχοι” τα οπλοστάσια-ορμητήρια της Χρυσής Αυγής. Αυτοί είναι οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης Παναγιώταρου ενώπιον του δικαστηρίου.


Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του Γενάρη, στο οποίο ο ρυθμός της δίκης έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο: μόνο μία ημέρα ανά βδομάδα χωρίς δίκη, ενώ από τις 14 συνολικά δικάσιμες οι 11 θα διεξαχθούν στο Εφετείο. Το αντιφασιστικό κίνημα επέβαλε ήδη πολλά από τα αιτήματά του για επιτάχυνση και διευκόλυνση της δίκης, όπως φαίνεται στο πρόγραμμα αυτό. Μένει να γίνουν πράξη και οι υπόλοιπες δεσμεύσεις τις οποίες αναγκάστηκε να κάνει η Διοίκηση του Εφετείου και το υπουργείο Δικαιοσύνης, δηλαδή η αποκλειστική απασχόληση των δικαστών και η παροχή των απαραίτητων μέσων (πχ προτζέκτορας) για τη συνέχιση της ανάγνωσης εγγράφων στο Εφετείο.

Με τα έγγραφα υπεράσπισης του Χρήστου Παππά, “νούμερο 2” της εγκληματικής οργάνωσης και διαβόητου ναζιστή, συνεχίστηκε η δίκη της Χρυσής Αυγής κατά την 303η, 304η και 305η δικάσιμο (6, 10 και 11/12). Στις 12/12 θα συνεχίσει ο ίδιος κατηγορούμενος.

 

Eπόμενες δικάσιμοι

Δεκέμβρης:
12/12, 13/12, 14/12, 18/12, 19/12 και 20/12 στον Κορυδαλλό.

Γενάρης:
8/1, 9/1, 10/1, 14/1, 16/1, 17/1, 22/1, 23/1, 24/1, 30/1 και 31/1 στο Εφετείο. 15/1, 25/1 και 29/1 στον Κορυδαλλό.


Δίκες Ζέρβα, Κουκούτση

Στις 17/2 δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Χρήστος Ζέρβας, πρωτοπαλίκαρο του Μιχαλολιάκου, για την επίθεση σε βάρος του σπουδαστή Αλέξη Λάζαρη τον Απρίλη του 2017. Πρωτόδικα ο Ζέρβας είχε καταδικαστεί σε 7 χρόνια κάθειρξη. Η ποινή έχει ανασταλεί μέχρι την εκδίκαση του Εφετείου.

Στις 18/12 δικάζεται σε δεύτερο βαθμό ο Δημήτρης Κουκούτσης (βουλευτής με τη ΧΑ που πλέον έχει ανεξαρτητοποιηθεί) για συκοφαντική δυσφήμιση σε βάρος του Πέτρου Κωνσταντίνου. Πρωτόδικα έχει καταδικαστεί σε 15 μήνες φυλάκισης με αναστολή.]