Διεθνή
Τίρανα: Οι φοιτητές ξεσηκώνονται

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στην Αλβανία εδώ και μια βδομάδα, ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης για αύξηση στα δίδακτρα. 

Οι φοιτητές καλούν σε μποϊκοτάζ των μαθημάτων και σε συνεχιζόμενες διαδηλώσεις στο Υπουργείο Παιδείας με αίτημα τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και την αύξηση του προϋπολογισμού για την Παιδεία. Τα αιτήματα αυτά πυροδότησαν μια μεγάλη φοιτητική έκρηξη με χιλιάδες φοιτητές να πολιορκούν το Υπουργείο, με διαδηλώσεις όχι μόνο στα Τίρανα αλλά και στο Ελμπασάν, στο Δυρράχιο, στην Αυλώνα και στην Κορυτσά. Η κυβέρνηση Ράμα, στην αρχή είχε ειρωνική στάση προς το κίνημα αυτό λέγοντας ότι τα δίδακτρα ισούνται με έναν καφέ την ημέρα. Αναγκάστηκε όμως από τις διαστάσεις των διαδηλώσεων να ζητήσει διαπραγματεύσεις. Οι φοιτητές-τριες απάντησαν ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευτούν τα αιτήματά τους και θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι αυτά να εκπληρωθούν. 

Θεωρητικά τα πανεπιστήμια στην Αλβανία είναι δημόσια, όμως στην πραγματικότητα λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια. Οι φοιτητές αναγκάζονται σε αγορά βιβλίων, σε πληρωμή διδάκτρων. Ακόμα και για να δώσει κάποιος εξετάσεις πρέπει να πληρώσει και αν κοπεί να ξανά καταβάλει «το χαράτσι»! Τα δίδακτρα στην πραγματικότητα όμως ισούνται το λιγότερο με έναν βασικό μισθό, από 400 ευρώ μέχρι 2.500 το χρόνο, σε μια χώρα με βασικό 400 ευρώ (και αν). Ολόκληρες οικογένειες γονατίζουν από το βάρος της φοίτησης των παιδιών τους και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο το κίνημα αυτό έχει μαζικοποιηθεί. Γιατί εκφράζει την οργή όχι μόνο των φοιτητών αλλά και ολόκληρης της αλβανικής κοινωνίας. Τους ίδιους αγώνες για δημόσια δωρεάν παιδεία δίνει και το φοιτητικό κίνημα στην Ελλάδα. Οι αγώνες αυτοί είναι που μας ενώνουν, ενάντια στον εθνικιστικό παροξυσμό που προσπαθεί να χωρίσει Έλληνες και Αλβανούς.