Γράμματα και σχόλια
Δικαιοσύνη για τον Marnikollaj

Πάνω από δυο χρόνια έχουν περάσει από τον θάνατο του Pellumb Marnikollaj στο ΑΤ Πατησίων, όπου πήγε τον Αύγουστο του 2016 και δεν γύρισε ποτέ. Μόλις τον περασμένο Νοέμβρη κλήθηκε ο πατέρας του, Nikoll Marnikollaj, να καταθέσει. Οι χειρισμοί της αστυνομίας στην υπόθεση, η τρομακτική καθυστέρηση στη διερεύνηση και η ιατροδικαστική έκθεση ενοχοποιούν την ίδια την αστυνομία. Η αστυνομία ισχυρίστηκε ότι, ενώ το θύμα βρισκόταν μέσα στο ΑΤ, έμαθε ότι θα οδηγηθεί ξανά στον εισαγγελέα και «πήδηξε από το παράθυρο» για να φύγει, χτυπώντας θανάσιμα στο κεφάλι. 

Αλλά η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει τραύματα στο μάτι, στα χέρια, στα πόδια, στην πλάτη, στους όρχεις: σημάδια βασανιστηρίων. Για το κάταγμα στο κεφάλι η ιατροδικαστική δεν υιοθετεί την εκδοχή της αστυνομίας. Γίνεται λόγος για «αναφερόμενη πτώση», με άλλα λόγια παραδέχεται ότι αυτή είναι απλώς η πληροφορία που δόθηκε στην υπηρεσία. Από τη μεριά της, η ιατροδικαστική υπηρεσία των Τιράνων αποδίδει τα τραύματα σε χτυπήματα από μη αιχμηρό όργανο.

Η ΕΛΑΣ δεν δημοσιοποίησε τον θάνατο του Marnikollaj για δυο ολόκληρες εβδομάδες. Χρειάστηκε να πάρει διαστάσεις στα αλβανικά ΜΜΕ ακόμη και για να καταγράψει το συμβάν. Το σώμα του θύματος ετοιμαζόταν για ταφή ενώ η αστυνομία καθυστερούσε σκόπιμα την οικογένεια από το να μάθει πού βρισκόταν. Εκ των υστέρων, η ΕΛΑΣ ισχυρίστηκε ότι είχε στείλει έγγραφο στην Αλβανική Πρεσβεία από την επόμενη ημέρα, καθώς και ότι κανείς δεν τον αναζήτησε για 10 ημέρες. Επιπλέον, ενώ ο ισχυρισμός της ότι ο Marnikollaj έτρεξε και πήδηξε μόνος του από το παράθυρο θα μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα με το υλικό της κάμερας ασφαλείας, αν ήταν αλήθεια, δεν έχει υπάρξει τέτοια ενέργεια.

Οι χειρισμοί βρωμάνε επιχείρηση συγκάλυψης. Κι ακόμα πιο πολύ με δεδομένη τη διαδρομή της δικογραφίας. Βδομάδες μετά τη διαβίβαση της ιατροδικαστικής έκθεσης η δικογραφία είχε «χαθεί»: είχε διαβιβαστεί από την Ασφάλεια αλλά δεν είχε φτάσει στην Εισαγγελία. Σήμερα, 27 μήνες μετά, η δικογραφία «κατά αγνώστων» είναι ακόμα απρόσιτη στην οικογένεια του P. Marnikollaj. Το ελληνικό κράτος, το ίδιο διάστημα που έχει δώσει βήμα σε εθνικιστικές κραυγές εκμεταλλευόμενο την υπόθεση Κατσίφα, σιωπά εκκωφαντικά σε αυτή την υπόθεση που εμπλέκονται οι ελληνικές αρχές και ένας Αλβανός υπήκοος.

• Αστυνομικός, φρουρός του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Β. Γιόγιακα, συνελήφθη στα αλβανικά σύνορα να οπλοφορεί, καθώς περνούσε έλεγχο για να πάει στο μνημόσυνο του Κ. Κατσίφα.