Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Πορεία για την Ελένη 14/12

Μαζική οργή έχει προκαλέσει ο βιασμός και η δολοφονία της 21χρονης φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο από τον Μανώλη Κούκουρα και τον Αλέξανδρο Λουτσάι, 21 και 19 χρονών αντίστοιχα. Ύστερα από τις διαστάσεις που πήρε το θέμα, στους δύο δράστες, που βίασαν και δολοφόνησαν την νεαρή κοπέλα επειδή αρνήθηκε να κάνει σεξ  μαζί τους, ασκήθηκαν ποινικές διώξεις για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, καθώς και για βιασμό.

Αν υπάρχει ένας λόγος που η είδηση δεν πέρασε στα ψιλά σαν ακόμα μία δολοφονία, είναι το γυναικείο κίνημα που, όπως σε όλο τον κόσμο έτσι και εδώ, ξεσηκώνεται ενάντια στο σεξισμό και την καταπίεση. Από την Αργεντινή μέχρι την Ισπανία και από τις ΗΠΑ μέχρι την Ιαπωνία, εκατομμύρια γυναίκες απεργούν και διαδηλώνουν απαιτώντας δικαιοσύνη για τα θύματα σεξιστικών επιθέσεων και δολοφονιών με σύνθημα “Ούτε μία λιγότερη”.

Δηλητήριο

Το ίδιο κίνημα είναι που δεν άφησε να κυριαρχήσουν τα δεξιά ΜΜΕ που προσπάθησαν είτε απροκάλυπτα είτε συγκαλυμμένα να δικαιολογήσουν το έγκλημα, στοχοποιώντας το θύμα, ψάχνοντας στοιχεία για το παρελθόν, το χαρακτήρα, τις συμπεριφορές του. Αλλά ούτε και να παίξουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο διαχωρίζοντας τους δύο δράστες, στον “βίαιο μετανάστη αλβανικής καταγωγής” και το “καλό παιδί γνωστής πλουσίας οικογενείας της Ρόδου” που παρασύρθηκε από τον πρώτο.

Είναι αυτό το κίνημα που μπορεί να πετύχει ότι, ούτε αυτό, ούτε κανένα έγκλημα σε βάρος γυναικών δεν θα μείνει ατιμώρητο από τους μηχανισμούς -δικαστήρια, αστυνομία, ΜΜΕ- που από τη μία αναπαράγουν όλα τα σεξιστικά στερεότυπα και από την άλλη αναλαμβάνουν να βρίσκουν ελαφρυντικά για τους ενόχους. Και που θα ανοίξει το δρόμο για να απαλλαγούμε μια και καλή από ένα σύστημα που στηρίζεται στον ανταγωνισμό, τις διακρίσεις και την καταπίεση.

• Αντισεξιστική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας καλούν την Παρασκευή 14 Δεκέμβρη  γυναικείες, ΛΟΑΤΚΙ+, αριστερές οργανώσεις και συλλογικότητες. Η “Πορεία για την Ελένη” θα ξεκινήσει με συγκέντρωση στις 6μμ στην Καπνικαρέα.