Η Άποψή μας
Ο πλανήτης καίγεται κι αυτοί ... “αναπτύσσονται”

Πυκνός καπνός από τις βομβαρδισμένες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στη Σαουδική Αραβία. Στη κάτω φωτό, Γερμανικές εφημερίδες βλέπουν τον Ντράγκι σαν Δράκουλα

Οι εξελίξεις αυτές τις μέρες τρέχουν με δραματικούς ρυθμούς. Η επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι μόνο ένα τεράστιο οικονομικό πετρελαϊκό σοκ για την παγκόσμια οικονομία, πολύ περισσότερο για τον ελληνικό καπιταλισμό. Αποτελεί ταυτόχρονα άλλη μια έκρηξη της αστάθειας και των επικίνδυνων ανταγωνισμών που απλώνουν τις φλόγες του πολέμου στη Μέση Ανατολή και απειλούν να φτάσουν μέχρι τη γειτονιά μας μέσα από τον άξονα Ισραήλ-Ελλάδα-ΗΠΑ.

Και δεν είναι το μόνο σοκ. Η οικονομική και πολιτική κατάσταση στην ΕΕ είναι τόσο χάλια, ώστε γερμανικά ΜΜΕ υποδέχθηκαν την απόφαση της ΕΚΤ για νέο γύρο “ποσοτικής χαλάρωσης” με δημοσιεύματα που παρομοιάζουν τον Μάριο Ντράγκι με τον ...κόμη Δράκουλα. Φοβούνται ότι η επιστροφή στην πολιτική των χαμηλών (μέχρι αρνητικών) επιτοκίων όχι μόνο δεν θα φρενάρει την οικονομική ύφεση αλλά θα χειροτερέψει τα προβλήματα των ευρωπαϊκών τραπεζών. Οι πανηγυρισμοί των ντόπιων ΜΜΕ για τα “ιστορικά χαμηλά” των επιτοκίων των ελληνικών ομολόγων μοιάζουν πιο χαζοχαρούμενοι από κάθε άλλη φορά.

Χειρότερα

Ούτε υπάρχει φως από την άλλη όχθη του Ατλαντικού. Σύμφωνα με ανακοίνωση που έγινε σε συνέδριο των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, το 70 τοις εκατό των αμερικανών βρίσκεται σήμερα σε χειρότερη οικονομική κατάσταση σε σύγκριση με το 2008! Στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αυτήν που έκανε την καλύτερη “ανάκαμψη” από την κρίση, με τα πιο ανεβασμένα χρηματιστήρια και τις πιο θεαματικές φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις, ο απλός κόσμος ακόμα δεν έχει δει “ανάπτυξη για όλους”.

Κι όμως, η κυβέρνηση του Μητσοτάκη στέλνει στη Βουλή “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο γεμάτο από αντεργατικές επιθέσεις στον συνδικαλισμό και στις συλλογικές συμβάσεις και με ρυθμίσεις που αποδεσμεύουν τους κερδοσκόπους -”επενδυτές”- από κάθε δημόσιο έλεγχο για τις καταστροφικές επιλογές τους σε βάρος και του περιβάλλοντος και της οικονομίας. Ενώ παράλληλα προχωράει να τους χαρίσει τον έλεγχο της ΔΕΗ, των ΕΛΠΕ, του αεροδρόμιου της Αθήνας, το Ελληνικό και κάθε ελεύθερο χώρο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ετοιμάζεται να υποδεχθεί τον υπουργό εξωτερικών του Τραμπ, τον Μάικ Πομπέο, στις αρχές Οκτώβρη στην Αθήνα.

Δυστυχώς, απέναντι σε αυτό το τρελοκομείο, ο Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη δεσμεύει τον ΣΥΡΙΖΑ να ασκεί ...υπεύθυνη αντιπολίτευση και θεωρεί ότι η ΝΔ τώρα προσγειώνεται στην πραγματικότητα. Ευτυχώς, η απάντηση από τα κάτω είναι διαφορετική και αυτό φαίνεται ανάγλυφα αυτή τη βδομάδα: αντιφασιστικά συλλαλητήρια την Τετάρτη, ξεσηκωμός ενάντια στην κλιματική καταστροφή την Παρασκευή, διαδήλωση το Σάββατο για δικαιοσύνη για τον Ζακ, Πανεργατική Απεργία την επόμενη Τρίτη 24 Σεπτέμβρη. Εκείνη τη μέρα, Αθήνα και Παρίσι συντονίζονται απεργιακά καθώς και στη Γαλλία κλιμακώνεται η μάχη που άνοιξαν οι απεργοί του Μετρό εκεί.

Κάθε μέρα που περνάει, γίνεται όλο και πιο επείγον να αλλάξουμε αυτό το σύστημα που καταστρέφει τα πάντα -την οικονομία, το κλίμα, τις ζωές μας. Κάθε μέρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι νοιώθουν στο πετσί τους αυτή την ανάγκη. Είναι καιρός να οργανώσουμε και να οργανωθούμε στην Αριστερά που θέλει και μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση.