Αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα
Επιτέλους καταδίκη για την επίθεση στο “Συνεργείο”

Μια σημαντική δικαστική νίκη, αποτέλεσμα της επιμονής του αντιφασιστικού κινήματος και της πολιτικής αγωγής, ήταν η απόφαση του Β' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών που την Παρασκευή 13/9 έκρινε ένοχους όλους τους κατηγορούμενους χρυσαυγίτες για την επίθεση που έγινε στις 10/7/2013 στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη. 

Το δικαστήριο, παρά την απαλλακτική πρόταση της εισαγγελέα την Τρίτη 10/9, έκρινε ομόφωνα ένοχους τους τότε βουλευτές και περιφερειάρχες της ΧΑ Λαγό και Μίχο ως ηθικούς αυτουργούς, καθώς και τους κατηγορούμενος Μπαρέκα (πρώην πυρηνάρχη Πειραιά), Σταμπέλο (κατηγορούμενο και στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα), Αγιοβλασίτη, Γαλανάκη και Καλπιτζή (όλοι τους κατηγορούμενοι και στη μεγάλη δίκη της ΧΑ) ως φυσικούς αυτουργούς επικίνδυνης σωματικής βλάβης και οπλοχρησίας. Οι ποινές είναι: 8 μήνες φυλάκιση για τους ηθικούς αυτουργούς και 11 μήνες φυλάκιση για τους φυσικούς αυτουργούς (με εξαίρεση τον κατηγορούμενο Καλπιτζή που έλαβε ποινή φυλάκισης 5 μηνών).

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση αφού με την ενοχή για ηθική αυτουργία στο Λαγό και το Μίχο γίνεται αποδεκτή στην ουσία η οργανωμένη λειτουργία των ταγμάτων εφόδου και αναγνωρίζεται η κατ'εντολή της ηγεσίας εκτέλεση των επιθέσεων. 

Μιλώντας στην ΕΑ για τη σημασία της απόφασης ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος Πολιτικής Αγωγής τόνισε μεταξύ άλλων: “Το σημαντικότερο στοιχείο αυτής της απόφασης είναι ότι επηρεάζει την μεγάλη δίκη της ΧΑ. Πλέον την Τετάρτη 18/9 που έχουν κληθεί να καταθέσουν στη μεγάλη δίκη της ΧΑ οι χρυσαυγίτες που έκαναν επίθεση στο Συνεργείο, θα απολογούνται με δεδομένη την καταδίκη τους”.

Να θυμίσουμε πως η υπόθεση του Συνεργείου πέρασε από σαράντα κύματα για να φτάσει να εκδικαστεί. Δεκατέσσερις μήνες μετά την επίθεση στο Συνεργείο και ένα χρόνο μετά τη δολοφονία Φύσσα, και ενώ συμπληρωνόταν ακόμα ο φάκελος της δικογραφίας για τη μεγάλη δίκη της ΧΑ, η εν λόγω δικογραφία της επίθεσης στο Συνεργείο αρχειοθετήθηκε στις 20/8/2014 στο αρχείο αγνώστων δραστών.

Επιμονή

Χρειάστηκε η επιμονή και η υπομονή των θυμάτων, των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και ολόκληρου του αντιφασιστικού κινήματος για να ανασυρθεί η δικογραφία και να ανοίξει ξανά η υπόθεση και οι τότε χρυσαυγίτες βουλευτές και τα στελέχη της ναζιστικής συμμορίας που σήμερα αρνούνται την ένταξή τους στην ΧΑ να βρεθούν  αντιμέτωποι με τη δικαστική εξουσία.

Σε κοινή δήλωση τους μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου ο Δημήτρης Ζώτος και ο Θ. Καμπαγιάννης, δικηγόροι πολιτικής αγωγής στην υπόθεση του Συνεργείου υπογραμμίζουν μεταξύ άλλων: 

“Η σημερινή καταδίκη του Λαγού και του Μίχου, μαζί και άλλων πέντε Χρυσαυγιτών, για την επίθεση στον Ελεύθερο Κοινωνικό Χώρο Συνεργείο στην Ηλιούπολη στις 10/7/2013 είναι μια αναδρομική δικαίωση για τους εκατοντάδες ενεργούς πολίτες που συμμετείχαν στο συλλογικό αυτό εγχείρημα και τους οποίους η Χρυσή Αυγή προσπάθησε να τρομοκρατήσει με την καταδρομική της έφοδο. 

Το τάγμα εφόδου της Νίκαιας, που συμμετείχε εν είδει προθέρμανσης στην επιδρομή στο Συνεργείο τον Ιούλιο, τέλεσε, δύο μήνες μετά, την ανθρωποκτονία του Παύλου Φύσσα, με συμμετοχή ακόμα και ίδιων φυσικών προσώπων.

Θέλουμε να στηλιτεύσουμε τη  δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που έσπευσε να προδικάσει την υιοθέτηση της εισαγγελικής πρότασης από το δικαστήριο, εμφανίζοντάς την ως αναπόδραστη συνέπεια των ρυθμίσεων του νέου Ποινικού Κώδικα. Πρόκειται για απαράδεκτη πολιτική παρέμβαση προς όφελος της ναζιστικής οργάνωσης, που αποκρούστηκε από το δικαστήριο.

Η μάχη ενάντια στο φασισμό και την εγκληματική βία της Χρυσής Αυγής συνεχίζεται”.